İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Faydalı Bilgiler

16-17 Yaş Psikolojisi Nasıldır?

16-17 Yaş Psikolojisi Nasıldır?
+ - 0

16 ve 17 yaşlar bir genç için hayatlarının en önemli eşiklerinden biridir. İlk kez kız ya da erkek arkadaş edindikleri, arkadaşlarına iyice bağlandıkları ve çok fevri kararlar alabildikleri bu dönemde ebeveynlerin çocuklarını iyi tanımaları gerekir. Bir yıl sonra reşit olacak birine artık çocuk gözüyle bakmamak, onunla arkadaş gibi konuşmak ve kararlarına, fikirlerine saygı duymak gereklidir. Ailelerin bu yaşlarda çocuklarını anlamaya çalışmaları, 16-17 yaş psikolojisi nasıldır? Şeklinde düşünerek empati kurmaları çok daha sağlıklı olacaktır. Aksi takdirde çocuğunuz dışa dönük, ailesinden hoşlanmayan biri olarak büyüyebilir. Bu yaşlarda yaşanacak olan bu tarz travma ileride ciddi sorunlara yol açacaktır.

16-17 Yaş Heyecanı

Gençler 16 ve 17 yaşlarını sabırsızlıkla beklerler. Lisenin bitmesine kalan 1-2 yıl, eğer hevesi varsa seneye alınabilecek olan araba ehliyeti gibi etkenler hayatı çok hızlı yaşamalarını sağlayabilir. Bir ebeveyn olarak 16-17 yaş psikolojisi nasıldır? Diye düşünmediğiniz sürece çocuğunuzun fikirlerine, kararlarına bir anlam yükleyemezsiniz. Hayat bu kadar hızlı akarken de çoğunlukla yanlış kararlar alınır. Bu yaşlarda ileride yapmak istedikleri meslek için okumaları gerektiği bölümü seçme durumunda kalan gençler, büyük bir hatanın peşinden sürüklenmenin eşiğindedir. Bu yüzden gerekli durumlarda psikolojik destek dahi alınmasında fayda var. 16-17 yaşında olan bir genç kendine yavaş yavaş hedefler koymaya başlar, hayatla alakalı planlar kurmaya ve yeni dostluklar edinmeye başlar.

16-17 Yaşındaki Gençlerin İlgi Alanları

Çoğunlukla karşı cinsi etkilemek için kurulan ilgi alanlarının en başında müzik aleti çalmak, spor yapmak gibi şeyler gelir. Bunlar karşı cinsi etkilemek için de olsa yapıldığında güzel hobilerdir ve ebeveynleri tarafından desteklenmelidir. Özellikle 17 yaş stresi sırasında çocuğunuzun her an yanında olduğunuzu ona hissettirmelisiniz. Bir yıl sonra gireceği üniversite sınavı hayatının nasıl şekilleneceğini belirleyeceği için bir ebeveyn olarak böylesine büyük bir yükü yalnızca 17 yaşında bir gencin sırtlanmasına izin vermemelisiniz. Bu yaşlardaki gençler kitap okumaya, tiyatroya gitmeye ve kültürel etkinliklere katılmaya pek meyilli değillerdir. Daha hızlı, aksiyonlu ve maceralı etkinliklerde bulunmak isterler ki bu da çok normaldir.

17 Yaş Özellikleri

Reşit olmasına bir yıl kalmış birine göre son derece çocuksu hareketler ve söylemlerde bulunulabilir. Bu durum son derece normaldir. 17 yaşındaki gençler arkadaşlarıyla ya da başkalarıyla tartışmaları sonucu ara sıra hüzünlü anlar geçirebilirler. Genellikle ailelerini sıkıcı buldukları için arkadaşlarıyla daha çok vakit geçirmek isteyebilirler. Bunlar 17 yaş özelliklerinin en öne çıkanlarındandır. Kıyafetlerine, görünüşlerine son derece önem verirler ve her zaman şık görünmek isterler. Bu yaşlardaki kızlarda büyüme ve gelişme erkeklere nazaran yavaşlamaya başlar. Erkeklerde ise yüz bölgelerindeki tüyler artar ve sakalları oluşmaya başlar.

Gençler 17 yaşındayken artık cinsel yönelimlerinin farkına varmış olurlar. Doğru cinsel eğitim ile daha sağlıklı bir birey olmalarını sağlamak ebeveynlerin elinde olacaktır. Bu yaşlarda 16-17 yaş sendromu denilen ve uzun sürmeyen bir bakış açısına sahip olurlar. Üniversiteyi ailelerinden uzak, şehir dışında okumak isterler çünkü aileleri o dönemlerde gençlere sıkıcı gelmektedir. Arkadaşlarıyla kurulan üniversite planları, eve çıkma planları çok daha cazip ve heyecan doludur.

Anne Babalara İpuçları

Eğer 16-17 yaşlarında bir çocuğunuz varsa verdiği kararlara, söylediği fikirlere saygı duymalısınız. Çünkü ona karşı çıkarsanız ailesinden soğumasına, ailesiyle zaman geçirmek istememesine sebep olabilirsiniz ki bu tepki de o yaşlarda bir genç için gayet normal. 16-17 yaşındaki gençler o yaşlarda yerlerinde bile duramayacak kadar enerjik ve hareketli olurlar. Herhangi bir spor aktivitesine yönlendirerek çocuğunuzun stresini, sinirini, öfkesini ve enerjisini spor yoluyla atmasını sağlayabilirsiniz. Spora başlaması ayrıca hayatı açısından olumlu bir değişim olacaktır, yeni arkadaşlar edinmeye başlayacaktır.

Çocuğunuzu hiçbir zaman eve kapatmamalısınız. Eve girebileceği en geç saati tabii ki bilmeli ve bu kurala uymalı ancak arkadaşlarıyla olan buluşmalarından sonra çocuğunuza kızmamalısınız. Aksi takdirde yalan söyleme eğilimine geçebilirler ve bu durum bu yaşlar için oldukça normaldir. Eğer çocuğunuz size yalan söylediyse bağırıp çağırmadan sakince bu durumun yanlış olduğunu anlatmalısınız. Çocuğunuzu herhangi bir konuda uyarmak için sözlü ya da fiziksel şiddete başvurmanız bu yaştaki biri için yıkım olacaktır. Bunun sonucunda ise bir daha asla toparlanmayacak kadar ailesinden uzaklaşma eğilimi gösterebilir. Bu tarz 16-17 yaş öfke problemi olan çocuklarla olabildiğince kibar, nazik ve anlayışlı şekilde konuşulmalıdır.

Karşı Cinsle Tanışma

Çocuğunuz 16-17 yaşında ilk kez karşı cinse karşı bir şeyler hissetmeye başlayacağı için çocuğunuzun bu duyguyu gönlünce, doyasıya yaşamasına izin verin. Kız ya da erkek arkadaşıyla alakalı konulara sinirlenmesine, üzülmesine, sevinmesine, gülmesine karışmayın. Her zaman ne olursa olsun arkasında olduğunuzu belirtip yardım edebileceğiniz her konuda size danışmaktan çekinmemesi gerektiğini söyleyip ortadan çekilmeniz vereceğiniz en doğru karar olacaktır. O yaşlarda bir genç sevgilisiyle sinemaya, parka, tiyatroya, konsere giderek hayatı öğrenmeye başlayacak. Bu, günlerce anlatsanız da anlayamayacağı fakat deneyimleyince çok iyi anlayabileceği bir konudur.

Karşı cinsle alakalı bir tavsiye vermekten kaçınmalısınız. O yaşlarda sizin tavsiyelerinizden ziyade kendi bildiği doğrultusunda ya da arkadaşlarından aldığı fikirlerle hareket etmek isterler. Ancak üzüldüğü, ağladığı bir durumda da yanında olmaktan, desteğinizi sonuna kadar göstereceğinizi hissettirmekten çekinmemelisiniz. Sevgilisi olan kişiyi siz sevmiyor, tasvip etmiyor olabilirsiniz ancak o yaşlarda bir genç ilk kez biriyle sevgili olduğunda bunun uzun süreli bir ilişkiye dönme ihtimali zaten oldukça düşük olacaktır. Bu yüzden sizin istemediğinizi belirten yorumlar yapmanız çocuğunuzun size karşı öfke ve nefret gibi duygular beslemesine yol açabilir ki bu, bu yaşlarda bir çocuk için son derece normal bir tepkidir.

Bu İçerik Hakkında Ne Düşünüyorsun ?