İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Faydalı Bilgiler

6 Aylık Bebek Ek Gıdaya Geçiş

6 Aylık Bebek Ek Gıdaya Geçiş
+ - 0

Bebekler doğdukları andan itibaren anne sütü ile beslenmelilerdir. Anne sütü, bebeğin ihtiyaç duyduğu tüm besinlerin karşılanabilmesi için tek başına yeterlidir. Özellikle ilk 6 ay anne sütünü düzenli olarak alan bebeklerin daha çabuk geliştiği ve hastalıklardan korunduğu bilinmektedir.

Anne sütü ile beslenen bebeklerin bir noktada ek gıdaya geçmeleri gerektiği bilinir. Bu bağlamda anne ve babaların 6 aylık bebek ek gıdaya geçiş hakkında bilgi sahibi olmak istedikleri görülür. Ebeveynlerin ek gıdaya geçiş döneminde oldukça dikkatli olmaları gerekir.

Bebekler Ek Gıdaya Ne Zaman Geçmelidir?

Ebeveynler tarafından ek gıdaya 6 ay dolunca mı geçilir sorusu pek çok kez sorulmaktadır. Bebeğin ek gıdaya geçmesi için acele edilmemesi gerekir. Genelde bebekler doğduktan 6 ay sonra ek gıda için hazır halde olurlar. Ancak bebeklerin bazı hareketleri ve davranışları ek gıdaya hazır olup olmadıklarını sizlere gösterebilir. Bu durumlar aşağıda sıralanmıştır.

  • Bebek başını sabit bir şekilde dik tutabiliyor olmalıdır.
  • Yiyecekleri yutarken sıkıntı yaşamaması için dik bir şekilde oturabiliyor olması gerekir.
  • Elini ve oyuncağını ağzına sokması bir işaret olabilir.
  • Diğer insanların yemekleri ile ilgilenmesi ek gıda için hazır olduğunu gösterebilir.
  • Doğum kilosunun yaklaşık 2 katına ulaşmış olması gerekir.

Tüm bu hal ve davranışlar gözlemlendiğinde bebek ek gıda için hazır olabilir. Az önce de belirttiğimiz gibi bebekler genellikle 6. aydan sonra ek gıda için hazır olurlar.

6 Aylık Bebek Ek Gıdaya Geçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Anne ve babaların 6 aylık bebek ek gıdaya geçiş döneminde dikkat etmeleri gereken bazı durumlar vardır. Bu durumlar şöyle sıralanabilir:

  • Ek gıdalara zamanında başlamak, bebeğin bu gıdaları kabul etme olasılığını artıracaktır.
  • İlk olarak bebeğin itiraz etmeyeceği yiyeceklerin verilmesi gerekir.
  • İlk olarak çorba tercih edilmelidir.
  • İlk zamanlarda püre şeklindeki gıdalar tercih edilmemelidir.
  • Bebek yeterli düzeyde ek gıda alıyorsa anne sütü yavaş bir şekilde azaltılmalıdır.
  • Yemek yemeyi reddeden bebeklerin eline telefon ve tablet gibi cihazlar verilmemelidir. Bu durum ilerleyen süreçte beslenme sorunlarına yol açabilmektedir.
  • Bebeğe yeni ek gıda verildiğinde olası alerjik oluşumlara dikkat edilmelidir.
  • Ek gıdaların besin değeri yüksek olmalıdır.
  • Ek gıda verilirken biberon yerine kaşık ve bardak gibi araçlar kullanılmalıdır.
  • Hijyen kurallarına mutlaka dikkat edilmelidir.
  • Ek gıdalar bebeğin tüketebileceği sıcaklıkta ve kıvamda olmalıdır.
  • İlk başlarda sıvı olması gereken ek gıdalar, 10. aydan itibaren püre şeklini almaya başlayabilir.

Tüm bu durumlara dikkat edildiği takdirde bebeğiniz ek gıdaya sorunsuz bir şekilde geçmiş olacaktır. Ek gıdaya başlandığında anne sütünün de verilmesi gerektiğini unutmamalısınız.

Ek Gıdaya Geçerken Hangi Besinler Tercih Edilmelidir?

Günümüzde yeni bebek sahibi olan anne ve babaların 6 aylık bebek ek gıda düzeni hakkında bilgi sahibi olmak istedikleri görülmektedir. Bebekler için ilk 6 aydan sonra anne sütü yavaş yavaş bırakılmalı ve ek gıdaya geçiş dönemi başlamalıdır. 6 aydan 24 aya kadar olan süreci aşağıdaki başlıklardan inceleyebilirsiniz.

6. Ay

Anne ve babaların 6. ay ek gıdaya geçiş menüsü için oldukça dikkatli olmaları ve bebeğin seveceği yiyecekleri tercih etmeleri gerekmektedir. Bebek 6 aylıkken patates, tahıl, havuç ve bal kabağı gibi gıdalarla beslenmelidir. Ayrıca elma, armut, şeftali ve erik gibi meyveler de bebeğe verilebilir. Yoğurt ve peynir tüketimi ise aksatılmamalıdır. Tüm bu gıdaların bebeğin tüketebileceği şekilde hazırlanması gerekir.

7. Ay

Bebek 7 aylık iken bezelye, brokoli, bamya, karnabahar, domates, salatalık ve soğan gibi sebzeler püre şeklinde verilebilir. Aynı zamanda tavuk ve et gibi besin değeri oldukça yüksek olan gıdalarla birlikte bulgur, yulaf, mısır unu ve şehriye gibi gıdalar da verilebilmektedir.  Meyve olarak ise vişne, karpuz ve kavun tercih edilebilir.

8. Ay

Bebek 8. aya geldiğinde nohut, fasulye ve barbunya gibi gıdaların yanı sıra balık, süt ürünleri, limon, maydanoz ve turp verilmelidir. Ayrıca bu dönemde fındık ve fıstık gibi kuruyemişler tercih edilebilir.

9-12. Ay

Bebek 1 yaşına yaklaştığında ek gıdalara ev yemekleri de eklenebilir. Bu dönemde ek gıdaların daha pütürlü olması gerekir.

12.-23. Ay

Bebek 1-2 yaş aralığında ailenin sofrasında yer alan tüm yemekleri tüketebilmektedir. Özellikle et, tavuk, makarna, dolma, unlu mamuller ve mercimek tercih edilmelidir.

Bebekler Ne Zaman Kahvaltı Yapmaya Başlar?

Yeni çocuk sahibi olan ailelerin ilk bebek kahvaltısı hakkında bilgi sahibi olmaları gerekir. Bebekler kahvaltı yapmaya 7. aydan itibaren başlayabilir. Ancak kahvaltıda hangi besinlerin yer alacağı büyük önem arz eder. Kahvaltı besinleri seçilirken tercihinizi bebeğinizin seveceği gıdalardan yana kullanmalısınız. Örneğin tuzsuz lor peyniri, beyaz peynir ve yumurta sarısının çeyreği tercih edilebilir.

Yiyecekleri artırırken bebeğinizin tepkilerini izlemelisiniz. Böylece alerji riskine karşı temkinli olabilir ve bebeğinizin sevdiği gıdaları belirleyebilirsiniz. Bu dönemde anne sütünü de yavaş yavaş azaltmanız gerekecektir. Ancak anne sütünü tamamen kesmeniz önerilmez.

Ek Gıdaya Erken veya Geç Başlamanın Zararları Nelerdir?

Ek gıdalara olması gerekenden erken başlamak da geç başlamak da bebeğinizin çeşitli sağlık sorunları yaşamasına neden olabilir. Ek gıdaya olması gerekenden erken başlamak; ishal ve alerji gibi durumlara, ilerde oluşabilecek otoimmün hastalıklara, diyabete ve obeziteye neden olabilmektedir.

Anne sütüne geç başlamak ise demir ve çinko eksikliğine, gıda reddine, büyüme geriliğine, çölyak hastalığına ve diyabet gibi birçok hastalığa neden olabilir. Bu nedenle yukarıdaki başlıklarda da belirttiğimiz gibi bebeği 6. aydan sonraki hareketlerini izleyerek vaktinde ek gıdalara başlamalısınız

Bebek Ek Gıda İstemezse Neler Yapılmalıdır?

Bazı bebekler kendilerine verilmek istenen ek gıdaları reddedebilir. Bu gibi durumlarda izlemeniz gereken yollar şunlardır:

  • Bebeğin yemekten zevk aldığı ek gıdalar verilmelidir. Bu besinleri tespit etmek için bebeğinizin hal ve hareketlerini izleyebilirsiniz.
  • Besleyici olan fakat bebeğin beğenmediği gıdalar bir süre sonra tekrar denenmelidir. Bebekler daha önce yemedikleri gıdaları belli bir süre geçtikten sonra yiyebilmektedir.
  • Bebekle inatlaşmak yerine farklı gıdalar denenmelidir.
  • Ek gıdalar biberon yerine kaşık ve bardak gibi araçlarla sunulmalıdır.
  • Bebeği koltuk ve yatak gibi konumlardan uzaklaştırarak yemek masasına oturtmak çözüm olabilir.
  • Bebeğin eline yemek yemesi için tablet ve telefon gibi cihazların verilmesi önerilmez.

Bebeğinizin ek gıdayı reddetmemesi için tam vaktinde ek gıda vermeye başlamalısınız. Erken veya geç başlanan ek gıdalar, bebeğin bunu reddetmesine neden olabilir. Bu nedenle 6. ay tamamlandıktan sonra ek gıdaya başlamanız önerilir.

Ek Gıdaya Geçerken Alerji Kontrolünün Önemi

Bazı besinler bebekler ve yetişkinler için alerjiye neden olabilmektedir. Bu nedenle ek gıdanın bebekte herhangi bir alerjiye neden olup olmadığını anlayabilmek için ek gıdaya tek bir besin çeşidi ile başlamanız önerilir. Bu sayede hangi besinin bebekte alerjik reaksiyona neden olduğunu anlamanız kolay olacaktır.

Bebeğinize yeni bir besin verdikten sonra yarım saat kadar beklemeli ve bebeğinizi gözlemlemelisiniz. Herhangi bir alerjik reaksiyon gözlemlemiyorsanız, o besini beyaz listeye ekleyebilir ve bebeğinize vermeye devam edebilirsiniz. Ancak herhangi bir alerjik reaksiyon gözlemlemeniz durumunda vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekecektir. Tüm bu durumlara dikkat etmek, bebeğinizin sağlıklı gelişim göstermesi için şarttır.

Bu İçerik Hakkında Ne Düşünüyorsun ?