İlginizi Çekebilir
kan-eksikligi-neden-olur
  1. Ana Sayfa
  2. Faydalı Bilgiler

Bebeklerde Göz Tansiyonu Görülür Mü?

Bebeklerde Göz Tansiyonu Görülür Mü?
+ - 0

Şaşırtıcı gelebilir, ancak yetişkinler gibi bebeklerde göz içi basıncı gelişebilir. Glokom genellikle glokom olarak adlandırılır. Genellikle akraba evliliğinden doğan bebeklerde görülür. Bebeklerde göz yorgunluğunun kalıcı görme kaybı olmaması için yönetilmesi gerekir.

Glokom Nedir?

Bu, insan glokomu adı verilen bir hastalıktır. Bu durum nadirdir, ancak bebeklerde de ortaya çıkabilir. Bu, kalıcı görme kaybı da dâhil olmak üzere ciddi sorunlara yol açabilen bir hastalıktır. Yetişkinlerde, genellikle sinsi ilerlerken, bebeklerde glokom semptomları gelişir. Günümüzde her 10 bin yeni doğandan 1’inde konjenital glokom (göz tansiyonu) tespit edilmektedir. Bu vakaların %80’i yaşamın ilk yılında ortaya çıkar. Buna infantil glokom denir.

Göz Tansiyonu Neden Yükselir?

Bebeklerde veya küçük çocuklarda göz içi basıncının artmasının nedeni, gözdeki sıvının gözden dışarı akmasına izin veren sistemin yanlış gelişmesidir. Bu sistemin gelişimi genellikle doğumdan önce tamamlanır ve bebeklik döneminde tam olarak çalışmaya başladığında göz içi basıncı normaldir. Ancak glokomlu bebeklerde bu sistem tamamen gelişmemiş veya arızalıdır. Doğum kusuru ne kadar büyük olursa, glokom o kadar erken ortaya çıkar ve semptomlar o kadar şiddetli olur.

Glokom Belirtileri Nelerdir?

İlerleyici konjenital malformasyonla ilişkili glokomlu yeni doğanlarda şikâyetler belirgindir; Bebek ışıktan çok rahatsız olur ve sulu gözler, iri ve bulutlu gözlerle ortaya çıkar. Sadece bir gözün tutulduğu Bebeklerde göz tansiyonu teşhisi daha erken konulur. İlerlemiş, teşhis edilmemiş glokomda, göz küresinin aşırı büyümesi nedeniyle “boğa gözü” adı verilen bir durum oluşur. Glokomun klasik belirtileri vardır. Aşağıda listelenmiştir.

  • Çok fazla gözyaşı
  • Işığa duyarlılık
  • Yanıp sönüyor
  • Sık sık yanıp sönüyor.

Bu aşamalarda sıklıkla kalıcı görme kaybı meydana gelir. Hastalık erken teşhis edilip uygun şekilde tedavi edilirse görme kaybının önüne geçilebilir. Bu nedenle ebeveynlerin çocuğunun rahatsızlık, göz yaşarması gibi şikâyetlerini ciddiye almaları ve vakit kaybetmeden bir göz doktoruna başvurmaları çok önemlidir.

Büyümüş Gözler

Bebeklerde gözün ön zarı (sklera) yetişkinlere göre daha esnek ve yumuşaktır, bu nedenle göz içi basıncı arttıkça göz bir balon gibi genişler ve genişler. Bu nedenle konjenital glokom bir zamanlar buftalmus (boğa gözü) olarak adlandırılmıştır. Bu belirti yeni doğan glokomunun en iyi belirtilerinden biridir, göz içi basıncı normal sınırlar içindeyse durum gerilemese bile (normal boyutta) ilerlemeyi durdurur.

Işığa Duyarlılık

Göz tansiyonu yüksek olan çocuklar, çeşitli nedenlerle genellikle ışığa karşı çok hassastır. Gözün ön camı olan ıslık, şişlik ve bulanıklık nedeniyle rahatsızlık verebilir. Kornea tamamen şeffaf olmadığında içinden geçen ışınları yansıtır ve bir parlaklık oluşturur. Bu gibi durumlarda aydınlık bir ortamda koyu renk cam kullanmak çok zararlı değildir. Göz içi basıncı normal aralığa düştüğünde bu hassasiyet zamanla kaybolur.

Bulanık kornea

Korneanın iç yüzeyinde, aköz hümörün korneadan uzaklaştırılmasına yardımcı olan ve böylece korneanın saydamlığını koruyan küçük hücreler bulunur. Göz içi basıncı aniden yükseldiğinde, aköz hümör aköz hümör hücrelerine korneaya nüfuz ederek ödem ve bulanıklığa neden olur. Korna yüzeyinde küçük izler (izler) varsa bunlar da bulanık bir görüntü oluşturabilir. Göz içi basıncı normal sınırlara düştüğünde opaklık zamanla azalır ancak bu süreç birkaç ay veya daha fazla sürebilir.

Göz Sulanması

Gözyaşı, tahrişe karşı doğal bir tepkidir. Göz içi basıncının yükselmesi nedeniyle ışık yansıması ve kornea ödemi varsa, doğal bir refleks olarak lakrimasyon gelişecektir. Basınç normal sınıra düştüğünde sulama geçecektir.

Birincil Glokom

Birincil Glokom, genellikle rutin kontroller için göz doktorunuzu ziyaret ettiğinizde ortaya çıkan bir durumdur. Tonometri ölçülürken, yani göz içi basıncının yükselmesi ve ilerlemesi durumunda, optik sinirin harabiyeti nedeniyle geri dönüşü olmayan bir durum oluştuğunda, hastanın fark etmediği bir görme alanı rahatsızlığı ile ilerlediğinde ortaya çıkar. Göz içi basıncı ölçülerek ve görme alanına bakılarak tanı konulabilir. Göz tansiyonu ömür boyu tedavi gerektiren bir hastalıktır. Tedavi, hastalığın ilerlememesi için ilaç ve lazerlerle yapılır.

İkincil Glokom

İkinci derece glokom çocuklukta ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda bebek yüksek tansiyonla doğabilir. Yaklaşık her 10 bin doğumdan birinde görülür. Erken teşhis için ebeveynlerin bilinçli hareket etmesi önemlidir. Gözlerin tamamen açık olması, ışığa duyarlı olması, gözlerde sulanma, şaşılık ve ışığa karşı göz kırpma gibi durumlar varsa bir göz doktoruna başvurun ve durumu araştırın. Bebeğinizde glokom varsa, tedavi etmenin tek yolu ameliyattır. Erken teşhis edilmelidir. Çünkü erken müdahale ile vakalar düzelecektir. Düzenli göz muayenelerine devam edilmelidir.

Hangi Durumlarda Doktora Gidilmeli?

Bazı bebeklerde gözler büyüktür, yani öndeki göz küresi ve şeffaf kornea dokusu ve dışarıdan görünen kornea zarı geçebilir, doğuştan glokomlu. Bebeğinizde bu bulgulardan herhangi biri varsa hemen bir doktora görünmeli ve göz muayenesi yaptırmalıdır. Gecikmiş tedavi kalıcı görme kaybı gibi ciddi sonuçlara yol açabilir. İlk tedavi genellikle cerrahidir. Ameliyattan sonra göz tansiyonunuza bağlı olarak ilaç almaya devam etmeniz gerekebilir. Tedavinin temel amacı ilerlemesini durdurmaktır. Teşhis konur konmaz soru, durumu korumak ve daha da kötüye gitmesini önlemektir. Tıbbi sonuç alınamazsa, bu hastalık için acil ameliyat önerilir. Rutin göz muayeneleri kesinlikle önemli olmalıdır.

Bu İçerik Hakkında Ne Düşünüyorsun ?