İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Faydalı Bilgiler

Çoğul Gebelikler

Çoğul Gebelikler
+ - 0

En büyük mucizelerden biri çocuk sahibi olmaktır. Öyle ki anne karnında bir bebeğin oluşabilmesi için gerçekten mucizevi rastlantılara ihtiyaç vardır. Tüm bunlar da bize hiçbir şeyin rastlantı olmadığını gösteriyor. Döllenmenin gerçekleşip çocuk oluşum sürecinin başlaması için kadının vücudunda rahimdeki yumurtanın çatlaması gerekir. Çatlayan bu yumurtanın eş zamanlı olarak rahimde bir sperm ile karşılaşması ve bu spermin bu yumurta ile birleşmesi gerekiyor. Bu şartları denk getirebilmek bir mucizedir. Diyelim ki tüm şartlar olgunlaştı ve vücudunuzda bütün şartları sağlıyorsunuz. Yine de bebek oluşumun %25 gibi bir şansı vardır.

Üstelik bir spermin yumurtayı dölleyebilmesi için alacağı mesafe dünyanın etrafını sağlıklı bir insanın yürüyerek defalarca dolaşmasıyla alacağı mesafe kadar uzaktır. Küçücük canlı bir sperm üstelik milyonlarca başka sperm ile mücadele ve yarış haline girer ve sonunda bu yarışta birinci gelerek çatlamış olan yumurtayı bulur ve ulaşır. Bu şekilde dökmemiş olur. Kadın ayda sadece bir gün bir yumurta çatlatır. Spermin de ay içerisinde o güne denk gelmesi gerekir. Birkaç gün kadın vücudunda canlı kalıp tutunmaya çalışır. Çatlayan bir yumurta bulamayınca da olur gider.

Bunca mucizenin arasında bir de bu amansız yarışı kazanan ve o yolu katletmeyi başaran iki sperm varsa bu çoğul gebeliğe yol açar. Çift yumurta ikizlerinde bu durum gözlemlenir. İkiz gebelik bu esnada başlar. Birden fazla spermin yumurta döllenmesi durumuna çoğul gebelik denir. Anne rahmine iki ya da daha fazla zigot yerleşmektedir. İkiz gebelikler iki türlü gerçekleşir.

  • Spermin tek bir yumurtayı döllemesi ile bir yumurta ikiye bölünür ve iki zigot halini alır. Buna tek yumurta ikizi denilir.
  • İki ayrı sperm iki ayrı yumurtayı aynı anda döllerse ve gebelik sürecinde iki ayrı zigot oluşursa anne rahminde iki ayrı bebek meydana gelir ve bu durumda çoğul gebelik gerçekleşir. Bu tür gebelikler de çift yumurta ikizi denilmektedir.

Tek Yumurta İkizi ve Çift Yumurta İkizi Nedir?

Tek yumurta ikizlerinin oluşması için bir sperm ve bir yumurta yeterlidir. Birleşme sonrası bu yumurta ikiye bölünür. Kendi kendini bilen bu yumurta haliyle her şeyi aynı olacaktır. Genetik faktörlerden etkilenmeyen bu durumda bebekler birbirinin genotip ve fenotip olarak tıpatıp aynısı olmaktadır. Aynı yumurta ve aynı spermin ikiye bölünmesi durumudur. Bir elmanın iki yarısı tabirini kullanmak tam yerinde olacaktır. Cinsiyetleri de kesinlikle aynı olmak zorundadır. Çift yumurta ikizlerinde ise durum farklıdır. İki ayrı sperm vardır ve iki ayrı yumurta vardır. Çift yumurta ikizlerinin cinsiyeti, genotip, fiziksel özellikleri birbirinden farklı olabilir. Farklı iki zigotun aynı zamanda döllenmesi tek ortak yanlarıdır.

Aynı anda gebelik sürecini yaşatırlar ve aynı zamanda doğarlar fakat oluşum itibariyle iki ayrı bireydirler. Hatta kendi keseleri, plesentaları bile birbirinden farklıdır. Anne karnında birbirinden bağımsız iki kardeş olarak yasarlar. Doğumdan sonra da boyları, kiloları, zekâları, büyüme hızları birbirinden farklı olabilir. Çift yumurta ikizlerine hamile kalmak genetik faktörler ile alakalıdır. Aile geçmişinde çift yumurta ikizi gebeliklerin bulunması gerekir.

İkiz Gebeliklerde Uygulanan Prosedür Aynı Mıdır?

Gebelikler tekil, ikiz, ya da çoğul olsun fark etmez. Uygulanacak prosedür aynıdır. Tekil gebeliklerde hangi test ve tahliller yapılıyor ise aynısı uygulanır. Ilk etapta detaylı kan ve hormon tahlilleri istenir. İlerleyen haftalarda ikili test, üçlü test, şeker yüklemesi, hormon ve kan tahlilleri, vitamin değerlerinin ölçümü, ultrason takibi aynı prosedür ile gerçekleştirilir. Doğumun normal doğum ya da sezeryan doğum olması durumu da yine tekli Gebelikler de olduğu gibi annenin sağlığı ile alakalı bir durumdur.

İkiz Taşıyan Anne Beslenmesi

İkiz ya da çoğul gebelerin beslenmesi tekil gebeliği olan bir hamile kadından çok fazla farklı değildir. Tekli gebelik yaşayan kadının beslenmesine, uykusuna dikkat etmesi önerilir. Kendisini fazla yormaması öğütlenir. Aynı şekilde çoğul gebeliği olan kadından da karbonhidrat, iyi yağ, sebze, meyve, tahıl ve protein açısından zengin beslenmesi ve uykusuna dikkat edilmesi söylenir. Tek fark olarak şunu söyleyebiliriz ki çoğul gebe bir kadının tekli gebe bir kadına göre 300 kalori fazla beşine ihtiyacı olur bu da bir ara öğün kadar bile değildir.

Yükünün ve taşıdığı ağırlığın biraz fazla olduğunu düşünürsek çoğul gebeliği olan bir kadının rutin yürüyüş ve egzersizini ihmal etmemek koşulu ile kendini fazla yormaması beklenir. Bol su tüketimi her halikularda gebeler için önemlidir.

Çoğul Gebelikte Doğum Ne Zamandır?

Tekil bir gebenin doğumunu en son 42. Haftaya kadar bekleyebiliriz. Normalde ise 37-42 hafta arası doğarlar. Bu duru. Çoğul gebelikte farklıdır. En son 37. hafta da sureleri dolar. Kendi normal süreçleri de budur. Çoğul gebelikler özellikle üçüzlerin %95 i 37. haftayı beklemez. Gebelik sürecinde de tekli Gebelikler göre ilk üç ay düşük riski ve son üç ay erken doğum riski taşırlar.

Çoğul Gebelikte Sezaryen Şart Mı?

Ne tekil gebelikte ne ikiz ne de çoğul gebelikte doğumun yöntemi ile ilgili bir şart yoktur.Her doğum ve her bebek kendine özel ve biriciktir. Tekil gebeliklerde annenin rahim yapısı, sağlık sorunları, gebeliğin gidişatı, kalıcı rahatsızlıkları, önceki doğumları bebeğin ters mi düz mu oluşu göz önünde bulundurulur. Normal ya da sezeryan doğum olmasına karar verilir. Hatta normal doğum olarak kararlaştırılan bir doğum bile doğumun yaşandığı anda çeşitli aksilikler sebebi ile sezaryen doğuma dönüşebilir.

Aynı şekilde ikiz ve çoğul gebelikler için de bütün bu durumlar söz konusudur. Şartlar uygun olursa normal doğum elbette tercih edilebilir. Kişinin ve doktorun önerisi ile sezeryan doğum da tercih edilebilir.

Bu İçerik Hakkında Ne Düşünüyorsun ?