İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Faydalı Bilgiler

Erken Yaşlarda Beyaz Saçların Nedenleri Ve Muhteşem Çözümleri

Erken Yaşlarda Beyaz Saçların Nedenleri Ve Muhteşem Çözümleri
+ - 0

İnsanların yaşlandıkça saç renginin değişmesi tamamen normaldir. Bununla birlikte, beyaz saç hayatın hemen her noktasında ortaya çıkabilir. Yirmili yaşlarındaki gençler bile saçlarında beyaz lekeler görebilir. Saçlar, stres, vitamin ve mineral eksiklikleri veya genetik nedenlerle erken yaşta beyazlamaya başlayabilir. Beyaz saçların nedenlerinden biri başarı baskısı olabilir. Bir araştırmaya göre üniversite hayatında başarılı olan ebeveynler, özellikle iyi okuldan mezun olan ebeveynler, çocuklarının da benzer başarılara sahip olmasını istiyor. Ebeveynleri gibi başarıya ulaşma baskısı öğrencilerin ruh halini olumsuz etkileyerek genç yaşta saçların beyazlamasına neden olur.

 Başarı baskısı

Üniversiteye gitmek herkes için heyecan vericidir. Ancak akademik başarı geçmişi olan ailelerin çocukları için üniversite hayatı, birçok beklentiyi karşılayacakları bir dönemin başlangıcı olabilir. İsviçreli ve Alman araştırmacılar,  başarı baskısının üniversite öğrencileri üzerindeki etkisini analiz etmek için ilginç bir yöntem kullandılar. Ailesinde akademik başarı öyküsü olan üniversite öğrencilerinin saçları analiz edildi. Dönem içinde yapılan çalışmada, öğrencilerin saçları incelenmiş, velilerinin eğitim durumları incelenmiş, öğrencilerle stres algıları hakkında anketler yapılmış ve tartışılmıştır. Çalışma sonuçları bir bütün olarak değerlendirilir.

 Başarılı bir şekilde yetiştirilen ailelerin çocukları, başarısız olurlarsa ailelerinin sosyal statüsünü tehlikeye atacaklarından korkarlar. Kaygı öğrencilerde stres yaratır. Araştırmada özellikle kız öğrencilerin başarıdan daha çok sorumlu hissettikleri belirlenmiştir.

Saç Neden Beyazlar?

Melanin adı verilen bir pigment saç rengini belirler ve  saç köklerinde melanosit adı verilen hücrelerde melanin üretilir. Bu hücreler ölürse veya melanin üretemezlerse saç rengini kaybetmeye ve beyazlaşmaya başlar. Bir tutam beyaz saç koparmanın onu artıracağına dair bir halk efsanesi var. Bu doğru olmasa bile, asla saçınızı çekmemelisiniz. Çünkü saçınızın beyazlamasına engel olmaz. Ayrıca saç tellerinin çekilmesi saç köklerine zarar verebilir.

Saç Boyaları ve Kimyasalların Etkisi

Boya ve kimyasal açlık, hatta şampuan bile saçın erken beyazlamasına katkıda bulunabilir. Bu ürünlerin çoğu, melanin pigmentasyonunu azaltan zararlı bileşenler içerir. Birçok saç boyasında bulunan hidrojen peroksit,  saclara zararlıdır. Saç boyama ürünlerinin aşırı kullanımı saçların uzun süre beyazlamasına neden olur. Yani beyaz saç tamamen yaşa bağlı değildir. Genetik, stres, yetersiz beslenme ve kötü alışkanlıklar gibi diğer faktörler tarafından da belirlenebilir. Bu faktörlere bağlı olarak erken beyazlatmaya da direnmek mümkündür. Beyazlaşmaya neden olan faktöre bakılarak iyileşme sağlanabilir.

Vitamin Eksikliği

Bu hücrelerin işini yapmasını engelleyen birçok faktör, saçların erken beyazlamasına neden olarak kabul edilir. Saçların beyazlaması sadece psikolojik ise, demir, bakır ve iyot gibi yetersiz beslenme gibi faktörlerin yanı sıra ferritin, A, B, C, E vitaminleri ve özellikle B12, genetik faktörler olduğunda yeterli değildir. Saç rengini oluşturan pigmentler azalır ve saçlar genç yaşta aniden beyazlaşabilir. Saçta melanin pigmenti kaybı, özellikle 30 yaşından sonra doğal olarak meydana gelir.

Sağlık Problemi

Tiroit bezinin fazla veya az çalışması gibi faktörler, bazı otoimmün hastalıklar ve yaygın olarak “anemi” olarak bilinen kansızlık gibi tıbbi nedenler saçların hızla beyazlamasına neden olabilir. Tıbbi açıdan bakıldığında, genç yaşta  ani saç beyazlamasının değerlendirilmesi oldukça faydalıdır. Altta yatan bir neden bulunamıyorsa, özellikle yirmili yaşlardaki beyaz saçlar temel olarak stres, genetik, sigara ve yetersiz beslenmeden kaynaklanmaktadır. Beyaz saçları önlemek için  stresten uzak durmak, stres faktörlerini azaltmak tavsiye edilir. Saç rengini veren melanin pigmentinin üretimini desteklemek için  çinko ve demir yönünden zengin besinler tüketilmesi önerilir.

Beyazlayan Saç Eski Haline Gelir Mi?

Bir araştırmaya göre, beyaz saçın nedeni bir tiroit sorunuysa, hormon tedavisinden sonra ciltte yeniden pigmentasyon meydana gelebilir. Stres ve sigara nedeniyle saçlar beyazlaşırsa, sigara ve stresi azalttıktan sonra pigmentasyonun geri döndüğünü gösteren hiçbir kanıt yoktur. Beyaz saçlarınız genetik veya yaşlanmadan kaynaklanıyorsa, bu süreci hiçbir şey durduramaz veya tersine çeviremez. Bununla birlikte, altta yatan neden tıbbi bir durumsa, pigmentasyon geri dönebilir. Aynı şekilde, diyet ve vitamin eksiklikleri saçların erken beyazlamasına neden olduğunda, bunları düzeltmenin de sorunu tersine çevirebileceği veya daha kötüye gitmesini engelleyebileceği söylenir. Saçlar genetik sebeplerden veya doğal yaşlanma sürecinden dolayı beyazlıyorsa, saçın doğal rengine kavuşması mümkün değildir.

Erken Yaşlarda Beyazlayan Saçlarımıza Doğal Çözümler

Buklelerinizin arasında birkaç beyaz saç görmekten endişe ediyorsanız, orijinal saç renginizi korumak için bazı yaşam tarzı değişiklikleri yapabilirsiniz.

  • Yeterli vitamin alın. B vitaminleri, özellikle B12 ve biotin, D vitamini, E vitamini ve A vitamini saçınızın sağlıklı kalmasına yardımcı olan vitaminlerden bazılarıdır. Bunları sağlıklı bir diyetle destekleyebilir veya doktorunuzun önerdiği bir takviye yoluyla alabilirsiniz.
  • Yeterince mineral alın. Sağlıklı saçlar için bazı önemli mineraller: Çinko, demir, magnezyum, selenyum, bakırdır
  • Sigara içmeyin. Sigara  saç köklerine zarar verebilir.
  • Bir şapka veya örtü ile saçı güneşin zararlarından koruyun.
  • Saçınızı aşırı fırçalama, aşırı ısıyla şekillendirme ve renk solması gibi kimyasal işlemlerden koruyun.

Ayrıca, saçları beyazlamasını önlemek için bitkisel solüsyonlarla uygulanabilecek bilinen birkaç yöntem vardır. Elbette hiçbiri denenmiş ve gerçek bir yöntem değil. Yine de saçınızın sağlığını iyileştirmeyi denemek isteyebilirsiniz;

  • Hindistan cevizi yağı; Hindistan cevizi yağını her gün yatmadan önce  saçınıza ve saç derinize sürün. Ertesi sabah saçınızı her zamanki gibi yıkayın.
  • Zencefil; her gün 1 çay kaşığı bal ile karıştırılmış bir çay kaşığı taze rendelenmiş zencefil yiyin.
  • Çörek otu; solma sürecini yavaşlatmak ve tersine çevirmek için haftada iki veya üç kez bir çorba kaşığı çörek otu tüketin.
  • Beyaz saçların en önemli nedeni olan stresten  ve kaygıdan uzak durulmalı sakin bir hayat tercih edilmelidir.

Bu İçerik Hakkında Ne Düşünüyorsun ?