İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Faydalı Bilgiler

Gebeliğin 17. Haftasında Neler Oluyor?

Gebeliğin 17. Haftasında Neler Oluyor?
+ - 0

Hamilelik süreci sona doğru yaklaştıkça anne ve baba adayları için heyecan giderek artar. En merak edilen konuların başında gebeliğin 17. haftasında neler oluyor sorusu gelir. Genel olarak anne adaylarının en çok merak ettiği ve gelmesini en çok istediği dönem bu dönemdir.

17. hafta gebeliğin yaklaşık olarak 3 ay 3 haftalık sürecidir. Doğuma kalan süre ise yaklaşık olarak 5,5 aydır. Hamileliğin en çok konuşulan ve en merak edilen süreci genellikle 17. haftadır. Gebeliğin bu sürecinde bebeğin kolları, bacakları, başı ve vücudu orantılı bir hal almaya başlamaktadır.

Bu dönemde bebeğin büyüklüğü genel olarak avuç içi büyüklüğü kadardır. Hatta bu dönemde bebeğin parmakları da oluşmuş ve ultrason görüntülerinde bebeğin parmağını emdiğini görebilmek mümkündür. Bebeğin her hareketi bu dönemde izlenebilir ve takip edilebilir seviyededir.

Gebeliğin 17. Haftasında Bebeğin Boy ve Kilosu Nasıldır?

Gebeliğin 17. haftasında anne karnındaki bebek ortalama olarak 100-150 gram aralığındadır. Bu dönemde bebeğin boy uzunluğu ise genel olarak 14-15 cm arasında değişmektedir. Fakat bu durum kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Bebekler anne karnındayken aynı dönemlerde aynı ölçülerde olmayabilirler, bu durum pek çok değişkene bağlı olarak farklılıklar göstermektedir.

Anne karnındaki beslenme sıklığı, ebeveynin genetik özellikleri gibi durumlardan dolayı her bebek 17. haftada aynı özelliklere sahip olmayabilir. Bu yüzden gebeliğin 17. haftasında bebeğin boyu ve kilosu nasıldır sorusunun cevabı net olmamakla birlikte yalnızca ortalama olarak bilinebilir. Her bebeğin farklı beslenme şekli ve ebeveynlerinin farklı genetik özellikleri vardır. Bu da anne karnındaki bebeğin boy ve kilosunu doğrudan etkilemektedir.

Gebeliğin 17. Haftasında Yapılan Tetkikler

Düzenli olarak gidilen ve bir rutin haline gelmiş olan doktor kontrolleri dışında gebeliğin 17. haftasında yapılan tetkikler arasında rutin doktor kontrolü harici üçlü ya da dörtlü testler yaptırılabilir. Üçlü ve dörtlü testler genellikle hamileliğin 15-20. haftaları arasında yapılmalıdır. 17. hafta ise bu testler için en uygun zamanlardan biridir. Bebek için uygulanan ense kalınlığı kontrolü ve ikili test ise hamileliğin 11-14. haftaları arasında yapılmalıdır. Yani gebeliğin 17. haftasında neler oluyor sorusuna yapılan tetkikler ve bebekte oluşan uzuvlar cevap olarak verilebilir.

Bunlara ek olarak doktorunuzun da size tavsiye edeceği farklı tetkiklerle birlikte bu süreç son derece sağlıklı ve kontrollü şekilde yönetilir. Tetkik sonuçlarında olası bir negatif gelişmeye erken müdahale etmek bebeğin ve anne adayının sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır.

Gebeliğin 17. Haftasında Annede Ne Tür Değişiklikler Olur

Genellikle 17. haftadan itibaren annelerin önceki haftalarda hissettiği stres ve sıkıntılar yavaş yavaş yerini heyecan ve mutluluğa bırakmaya başlar. Anne adayının karnı iyice belirgin hale gelmeye başlar. Kişiden kişiye değişmekle birlikte anne adayının hamileliğin 17. haftasına kadar 3-6 kg alması beklenebilir.

Vajinal akıntıların da başlayacağı bu dönemde annelerin bu akıntıyı takip etmesi ve kontrol altına alması oldukça önemlidir. Akıntıların rengi ve kokusu iyi takip edilmeli çünkü kokulu ve kahverengi tonlarındaki akıntılar olası bir enfeksiyonun habercisi olabilir. Bu belirtilerle fark edilen bir enfeksiyon durumunda derhal doktora danışılmalı ve gerekli tedavinin başlanması sağlanmalıdır.

Anne adayları için bu haftadan itibaren artık yaşanan kramplar artabilir. Anne adaylarının bu haftayla birlikte rahmi yukarı yönlü, leğen kemiği ise dışarı doğru konumlanmaya başlayacaktır. Bu dönemde anne adaylarının cilt parlaklığı epey artarken saçlar gürleşerek renkleri koyulaşabilir. Yine bu dönemde bazı sindirim problemleri ortaya çıkacaktır bunu şişlik hissi de takip edebilir. Genel olarak gebeliğin 17. haftasında annede ne tür değişiklikler olur sorusuna yanıt olarak bunlar verilebilir. Kişiden kişiye değişmekle birlikte daha farklı değişikliklerin de meydana gelmesi olasıdır.

Gebeliğin 17. Haftasında Nasıl Beslenilmelidir?

Hamilelik sürecinde anne adaylarının en çok dikkat etmesi gereken şey beslenmedir. Peki gebeliğin 17. haftasında nasıl beslenilmelidir sorusuna yanıt arıyorsanız protein ağırlıklı ve doğal besinleri tüketmek hamilelik sürecinde oldukça önemlidir. Hem bebeğin hem annenin sağlığı açısından dengesiz beslenmek sıkıntılı bir hamilelik sürecinin yaşanmasına sebep olabilir.

Bebeğin sağlıklı ve gelişmiş olması, süreç boyunca anne adayının daha sağlıklı olması için yenilen gıdalara dikkat etmekte fayda var. Genel olarak protein ağırlıklı beslenilmeli fakat bunun yanı sıra taze meyve ve sebzeler ve bakliyat tüketmek bebek ve anne için son derece önemlidir. Doğal besinlerin tercih edilmesinin önemi ise bebeğin bu dönemde kalsiyum depolamaya başlayacak olmasıdır. Kalsiyum depolamaya başlayacak olan bebek için kalsiyumlu besinler tüketilmelidir.

Anne adayında eğer D vitamini eksikliği varsa doktora danışarak D vitamini takviyesi alınmalıdır. D vitamini hamilelikte bebeğin sağlığı açısından son derece önemlidir. Bu dönemde anne adayının mutlaka yemesi gereken demir, folik asit ve lifli gıdalar beslenme listesine eklenmelidir. Anne adayının omega 3 alabilmesi için haftada en az 1-2 kez balık tüketmesi bebek için çok faydalı olacaktır. Balık tüketmeyi sevmeyen anne adaylarının da kendini zorlayarak da olsa tüketmesi bu dönemde önemli olacaktır.

Bu İçerik Hakkında Ne Düşünüyorsun ?