İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Faydalı Bilgiler

Gebelikte Kalıcı Makyaj Ve Kalıcı Dövme

Gebelikte Kalıcı Makyaj Ve Kalıcı Dövme
+ - 0

Gebelik, kadının fizyolojisindeki yoğun endokrin aktiviteye bağlı olarak birçok fonksiyonel ve yapısal değişikliğin meydana geldiği bir dönemdir. Bu nedenle uzmanlar hamilelik döneminde dövme, kalıcı makyaj gibi bazı işlemlerin hem annenin hem de çocuğun sağlığını tehlikeye atmamak için ertelenmesinin daha doğru olduğuna inanmaktadır. Hamilelik sırasında bu bedenlerde meydana gelen fizyolojik değişiklikler; cilt renginde değişiklikler (cildin bazı bölgelerde koyulaşması), aşırı terleme, cildin yağ salgılanmasının ve yağlanmasının artması, saç dokusunun değişmesi ve saçın uzaması. Varis/ödem gibi kan damarlarında artışlar, özellikle karın ve göğüs bölgesindeki tırnaklarda değişiklikler. Bu cilt değişiklikleri nedeniyle kanama, egzama, mantar, enfeksiyon ve alerjik reaksiyonlara meyilli ciltler kullanılırken özel dikkat gösterilmelidir.

Kalıcı Dövme Nedir?

Kalıcı dövmeler, cilt tarafından tamamen yok edilmeyen boyaların özel teknikler kullanılarak cildin alt katmanlarına işlendiği bir renklendirme işlemidir. Alttaki cilde ulaşmak için kullanılan makine sayesinde vücuttaki küçük delikler ve yarıklar açılır ve iğne mekanizması yüksek hızda içeri ve dışarı hareket eder. Bu deliklere ve yuvalara mekanik olarak boya enjekte edilir.

Kalıcı Dövme Zararları Nelerdir?

Genellikle boya olarak kullanılır. İndigo, antimon tozu, kavrulmuş kemik tozu, çeşitli botanik özler, safran ve kına isi ile birlikte kullanılabilir. İğneyi batırdığınız yerden az miktarda kan geliyor. Bu, kan enfeksiyonlarının önünü açar. Hepatit B ve C ile AIDS, uçuk ve tetanoz bunlardan bazılarıdır. Sadece hamile kadınlar değil, herkes risk altındadır.

Gebelikte Dövme Yaptırılmaz

Bununla birlikte, hamile kadınlarda yüksek hamilelik hormonlarına bağlı sistemik değişiklikler vardır ve bu da bazı komplikasyonların daha yaygın hale gelmesine neden olabilir. Özellikle ağrı ve kanama, ciltte oluşabilen lokal enfeksiyonlar ve kullanılan boyalara karşı alerjik reaksiyonlar daha sık görülmektedir. Çok nadiren, dövmeli bölge sarkoidoz, keloidler, sedef hastalığı, ışığa duyarlılık ve hatta iyi huylu veya kötü huylu tümör oluşumu gibi çeşitli cilt bozuklukları geliştirebilir. Çalışmalar, kullanılan boyaların kanserojen aromatik aminler içerdiğini göstermiştir. Ayrıca kullanılan bazı boyaların fetüste genetik çeşitliliğe ve doğum kusurlarına neden olabileceği de bilinmektedir.

Hamilelikte Kalıcı Makyaj

Bitkilerden ve topraktan elde edilen tamamen antialerjik bir boyanın epidermis altına uygulanması prensibine dayanan, uygulama sırasında kanama olmamasına özen gösterilerek lokal anestezi altında uygulanabilen ağrısız medikal bir uygulamadır. Kalıcı makyaj sadece tıbbi tesislerde uygundur. İşlem dövmeye benzer. Bu nedenle, enfeksiyonlar ve cilt reaksiyonları için benzer riskler vardır. Bu özellikle doğru ve güvenilir bir merkezde steril olarak kullanılmadığı takdirde geçerlidir. Kullanılan boyaların sağlık açısından güvenli olduğu biliniyor ancak cilt tarafından emilen boyaların her zaman alerjiden bağımlılıklara kadar çeşitli komplikasyonlara neden olabileceği unutulmamalıdır.  Bu risk hamilelik sırasında asla yapılmamalıdır.  Ayrıca hamilelik dönemindeki bazı psikolojik değişikliklerden dolayı böyle kalıcı bir değişim kararı vermenin uygun olmadığı söylenebilir.

Hamilelikte Dövme Zararlıdır

Hamilelikte dövme yaptırmanın güvenliği konusunda sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Bir kadın hamilelik sırasında dövme yaptırmaya karar verirse, dövme yaptırma riskini azaltmak için olası önlemleri aldığından emin olmak için atabileceği birkaç adım vardır. Dövme sanatçısına hamileliğinizi bildirmeniz önemlidir. Bu, dövmeye başlamadan önce gerekli önlemleri almanızı sağlar.

Hamilelikte Güvenli Dövme Nasıl Yaptırılır?

Dövme sanatçısının yasal olarak çalıştığından emin olun. Stüdyonun ayrı piercing ve dövme alanları olduğunu lütfen unutmayın. Dövme sanatçısının her uygulama için yeni eldivenler kullandığından emin olun. Zeminin ve yüzeyin temiz olduğundan emin olun. Ekipmanınızın tek kullanımlık olduğundan ve uygun şekilde sterilize edildiğinden emin olun. Dövme sanatçısının dövmeyi yaptıktan sonraki 24 saat içinde size ulaşabileceğinden emin olun. Dövme sanatçınızın sizinle iletişim bilgilerini paylaşması gerekiyor. İnsanlar, dövmelerin veya dövme tesislerinin güvenliği, temizliği veya uygulamalarıyla ilgili endişelerini ifade etmelidir. Dövmenizin tehlikeli veya şüpheli bir durumda olabileceğinden endişeleniyorsanız, en kısa zamanda hepatit, HIV veya sifiliz testi talep etmek için doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.

Dövme Boyalarına Dikkat

Dövmelerde ve hamilelikte kullanılan boyaların güvenliği konusunda çok az araştırma var. Boyanın içerdiği kimyasallar özellikle ilk 12 haftada fetüse geçebilir ve gelişimini etkileyebilir . Dövme yaptırmak vücudunuzda kalıcı bir değişiklik anlamına geldiği için kolay bir karar değildir. Bazı yerlerde, vücut hamilelik sırasında bebeğe uyum sağladığından dövmenin şekli değişebilir. Hamilelikten sonra dövme orijinal şekline dönmeyebilir. Birçok hamile kadının kalçalarında, bacaklarında ve karnında dövmelerin görünümünü değiştirebilecek sürtünme izleri vardır. Bir kadın sırtına dövme yaptırmak isterse, epidural (ağrısız) doğum şansını değiştirebilir.

Emziren Anneler Dövme Yaptırabilir Mi?

Bazı kadınlar emzirirken dövme yaptırmanın güvenliğinden endişe duymaktadır. Ancak dövme iğneleri derinin sadece dermis tabakasına ulaşır ve mürekkebin moleküler yapısı anne sütüne geçemeyecek kadar büyüktür. Bununla birlikte, emzirirken dövme yaptırmayı düşünen kadınlar, bebeklerine zarar verebilecek bir enfeksiyon geliştirme riskinin farkında olmalıdır. Enfeksiyon riski düşüktür, ancak mümkündür. Hepatit ve HIV gibi enfeksiyonlar mutlaka anne sütü ile yayılmaz, ancak bebekler meme ucu çatlaklarına veya kanamalarına maruz kalmamalıdır. Emzirme genellikle hafif enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı güvenlidir. Ancak bir kadın bakteriyel bir enfeksiyon için doktora gidiyorsa, emzirme döneminde güvenle kullanılabilecek antibiyotikleri istemeye özen göstermelidir. Bir dövme sanatçısı görmek, stüdyonun bakımını yapmak ve bakım sonrası talimatları izlemek gibi uygun önlemleri almak enfeksiyon riskini en aza indirebilir.

Gebelikte Siyah Kına Çok Sakıncalıdır

Özellikle hamilelik döneminde siyah kına kullanmak tehlikeli ve sakıncalıdır. İçeriğinde bulunan parafenilendiamin (PPD) maddesi hamilelerde ciddi, kalıcı cilt reaksiyonlarına ve alerjilere neden olabilir. Hint kınasının hamile bebekler üzerinde teratojenik etkisi olmadığı bilinmektedir, ancak yine de dikkatli kullanılması tavsiye edilir. Kalıcı makyaj (mikropigment) bitkilerden ve topraktan elde edilen tamamen antialerjik bir boyanın epidermis altına sürülmesi prensibine dayalı, uygulama sırasında kanama olmamasına özen gösterilerek lokal anestezi altında uygulanabilir. Sadece tıbbi kurumlarda uygulama için uygundur.

Bu İçerik Hakkında Ne Düşünüyorsun ?