1. Ana Sayfa
  2. Faydalı Bilgiler

Glutensiz Ekmek Tarifleri

Glutensiz Ekmek Tarifleri
+ - 0

Glute, buğday ve arpa gibi tahılların olduğu bir protein grubunu ifade etmektedir. Protein grubu ekmek yapımında kullanılan ve hamurun kıvam sağlamasına yardımcı olan bir etmendir. Bir hamurun kabarması ve mayalanmasında etkin bir rol oynayan glutendir. Ancak çeşitli nedenlerle gluten tüketmeyen kişilerin ekmek tariflerinden protein grubunu çıkarma ihtiyacı bulunur. Bu nedenle glutensiz ekmek tarifleri ile protein grubu olmadan ekmek yapılması mümkün olur.

Özellikle çölyak hastalarının, gluten alerjisi olan kişilerin ve bazı cilt hastalıklarına sahip olan kişilerin glutensiz ekmek tariflerine ihtiyaçları bulunur. İnsanların vücutlarında ve sağlıklarında olumsuz bir etkiye sahip olunması nedeniyle sindirim aşamasında bazı zorluk durumları ile karşılaşılması mümkün olabilir. 

Glutenli Ekmeğin Zararları Nelerdir?

Ekmeklerin yapım aşamasında gluten kullanıldığı bilinen bir gerçektir. Ancak glutenli ekmek zararları henüz kesin olarak kanıtlanmış bir süreci içermemektedir. Bazı kişilerde glutenli olan tüm gıdalarda sindirim bozukluğu gibi sağlık sorunları oluşabileceği kanıtlanmıştır.

Glutenli olan ekmeklere değil tüm gıdalara karşı oluşan bir sorundur. Cilt üzerinde döküntülerin oluşması, yorgunluk hissinin oluşması, depresyona neden olması mümkün olan belirtiler arasında yer alır. Bu nedenle özellikle tüm sofralarda yer alan ekmeklerin glutensiz olmasına dikkat edilmesi gerekir. Diğer yiyeceklerin içerisinde de gluten olmamasına özen gösterilmesi önemli olan bir noktadır. 

Gluten İçermeyen Yiyecekler Nelerdir?

Gluten içeren ürünlerin alerjisi olan kişilere etkileri oldukça fazla olabilir. Bazı durumlarda gluten içermeyen yiyeceklerin tüketilmesi sağlık açısından hayati bir öneme sahip olabilir. Özellikle çölyak hastalarının tüketmiş olduğu ürünlerde gluten olmaması önemli olan bir detaydır. Hastalar yiyeceklerini buna göre hazırlar ve glutenli olan tüm yiyeceklerden uzak durulması gerekir.

Gluten içermeyen yiyecek grupları arasında ise yumurta, et ve balık, meyve ve sebzeler yer alır. Aynı zamanda karabuğday, bakliyat grupları, mısır ve zeytinyağı gluten içermeyen ürünler arasında bulunur. Gluten içeren yiyecekler ise diğerlerine göre daha fazladır. Buğday, arpa, şehriye, makarna ve soğan halkası gibi ürünlerin hepsinde gluten bulunur. Paketli olan pek çok gıda ürününde de gluten içeriği bulunur. Bu nedenle gluten tüketmeyen kişilerin ürünleri satın almadan önce içeriklerine bakması gerekir.

Glutensiz Ekmeklerin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Glutensiz olarak yapılan veya üretilen ekmeklerin sağlık açısından sunmuş olduğu faydalar bulunur. Özellikle sağlıklı ve dengeli bir beslenme biçimini belirleyen kişiler glutensiz yiyecekleri tercih etmektedir. Çölyak hastalarının uzun bir süredir glutensiz beslenmesine karşılık olarak yeni yeni sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmiş olan kişilerinde benimsemiş olduğu beslenme türüdür. Sağlıklı bir şekilde beslenmek için glutensiz ekmeğin sağlığa faydaları şu şekildedir:

  • Glutensiz ekmeklerin en büyük faydaları arasında kan şekerinin düzenlenmesi ve ani acıkmaların önüne geçilmesi yer alır.
  • Sindirimin kolay bir şekilde yapılmasına yardımcı olur.
  • Glutensiz ekmekler sindirim sisteminin güçlenmesine destek olur.
  • Yemeklerden sonra oluşan şişkinlik hissinin azalmasına ve hazımsızlığın engellenmesine yardımcı olur.
  • Kişilerin karın ağrısı ve gaz sıkışması yaşama durumlarının önüne geçer.
  • Glutensiz olan ekmekler normal ekmeklere göre karbonhidrat alımını azalttığı için kilo verilmesine yardımcı olunur. 
  • Bağırsakların daha sağlıklı olmasına yardımcı olunur.

Glutensiz Ekmek Yapımında Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Glutenin sağlamış olduğu faydalar nedeniyle ekmek için tercih edilen bir tarif arayışı doğmuştur. Özellikle diyet listelerinde yer alan glutensiz ekmekler dikkat çekmektedir. Evinde kolay bir şekilde ekmek yapmak isteyen kişilerin glutensiz ekmek için malzemeler listesini oluşturması gerekir.

Fırıncılar tarafından üretilen ekmeklerde gluten ürünü oldukça fazla kullanılır. Bunun nedenleri arasında ekmek yapımında glutenin ekmeğe kıvam veren temel ürün olmasıdır. Gluten ekmeğin hem daha kolay çiğneyebilmesine yardımcı olur hem de ekmeğin yumuşak olmasını sağlar. Ekmeklerin dilimlendiğinde görülen noktacıklar veya kabarcıklar ekmekte gluten olduğuna işaret eder. 

Ekmek yapımı esnasında hamura gluten eklenmesiyle birlikte proteinlerin ısınması ve sık bir kıvam alması sağlanır. Hamurun aldığı şekil ve kıvam sayesinde ateşte gevreklik kazanır. Bu nedenle fırınlarda üretilen ekmeklerde daha sık olacak şekilde gluten ürününe rastlanır. Ekmeğini evde glutensiz olarak yapmak isteyen kişilerin malzeme listesi ise şu şekildedir:

•    1 adet yumurta
•    4 yemek kaşığı kadar zeytinyağı
•    4 su bardağı ölçüsünde glutensiz yulaf unu
•    2 çay kaşığı tuz
•    1.5 su bardağı su
•    2 fincan iri çekim ceviz
•    1 fincan miktarında keten tohumu 

Belirtilen malzemeler genel bir liste olup temel ürünleri içerir. Her tarif için belirtilen ürünler değişebilir. 

En İyi Glutensiz Ekmek Tarifleri

Evinde kolay bir şekilde ve lezzetli ekmek yapmak isteyen kişiler için sunulan tarifler şu şekildedir:

  • Muzlu Glutensiz Ekmek

Muzlu glutensiz ekmek en lezzetli olan ekmek tarifleri arasında yer alır. Ürün için sahip olunması gereken malzemeler ise şu şekildedir:

1/2 bardak olacak şekilde oda sıcaklığında tereyağı (115 gr)
1 bardak ölçeğinde toz şeker
2 büyük yumurta
1 çay kaşığı kadar saf vanilya (glutensiz)
11/2 oranında glutensiz un
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı öğütülmüş kaya tuzu
1 çay kaşığı ksantan sakızı
1 bardak oranında olgunlaşmış olan muz püresi
1/2 oranında ekşi krema
1-2 bardak damla çikolatası

Malzemeleri elde ettikten sonra glutensiz ekmek için uygulanması gereken tarif oldukça basittir. Dünyanın en lezzetli olan glutensiz muzlu ekmek tarifinin hazırlanışı şu şekildedir:
Fırının daha önceden 180 derecede ısıtılmış olması gerekir. Ekmek için kullanılacak olan tepsinin yağlanması gerekir.

Büyük bir kabın içerisinde önce krema, şeker ve tereyağının karıştırılması gerekir. Yumurta ve vanilya esansı içine eklenerek topaksız bir hale gelene kadar malzemelerin karıştırılmasına devam edilir. Hazırlanmış olan unun içerisine kabartma tozu ve tuz eklenerek birbiriyle karışına kadar çırpılmaya devam edilir. Muz püresi ve ekşi kremayı da tarifin içerisine ekleyerek iyice çırpılması gerekir. Damla çikolatalar daha sonra dikkatli bir şekilde karışımın içerisine konur.

Hazırlanan hamur daha sonra önceden ısıtılmış olan fırın tepsisinin içerisine konur. Yaklaşık olarak 1 saat 15 dakika fırında pişmesi beklenir. Bir kürdan yardımıyla hamurun ortasına batırma işlemini yaparak hamurun bulaşmayacağı şekle gelene kadar fırında kalması gerekir. 5 dakika kadar tepsinin soğuması beklenir ve ekmek tamamen soğusun diye başka bir yere alınır. İşte glutensiz muzlu ekmeğiniz hazır!

  • Glutensiz Duble Çikolatalı Ekmek

Glutensiz olarak yapılabilecek olan ekmek tarifleri arasında duble çikolatalı kabaklı ekmek bulunur. Tarif için sağlanması gereken malzemeler şu şekildedir:

2 büyük boy yumurta
1/3 oranında bal
1/2 oranında ayçiçek yağı
1/2 oranında kahverengi şeker
1 çay kaşığı saf vanilya (glutensiz)
1 çay kaşığı kadar tuz
1 çay kaşığı ksantan sakızı (un karışımı varsa listeden çıkarılabilir)
1/2 çay kaşığı kadar karbonat
1/2 çay kaşığı kabartma tozu
1/2 çay kaşığı esspresso (tercihe bağlı)
1/3 bardak kadar kakao
11/3 oranında glutensiz un
1/3 bardak badem unu veya hindistan cevizi unu
2 bardak doğranmış kabak (kabuğu soyulmamış)
1 bardak damla çikolatası (glutensiz)

Malzemelerin sağlanmasının ardından hazırlanma aşamasına geçiş yapılabilir. Ekmek tarifinin hazırlanışı ise şu şekildedir:

Fırının önceden 180 derecede ısıtılması ve fırın tepsisinin yağlanması gerekir. Büyük bir kabın içerisine daha sonra yumurta, bal, yağ ve esmer şeker eklenir. Vanilya eklenerek malzemeler birbirine karışana dek çırpılır. Tuz, ksantan sakızı, karbonat, kabartma tozu, kakao, glutensiz un ve badem unu eklenir.

Hamur topaksız olana kadar karıştırılmaya devam edilir. Kabakların kağıt havlu ile nemi alınır. Bir çataldan yardım alarak kabağın mümkün olan en iyi seviyede kabartılması ve hamura eklenmesi gerekir. Çikolata parçacıkları eşit miktarda hamurun içerisine eklenir. Hazırlanan hamur daha önce ısıtılmış olan tepsinin içerisine dökülür. 55-60 dakika kadar fırında tutulur. Tamamen soğuması için daha sonra ekmek soğuk bir alana alınır. 

  • Glutensiz Tam Tahıllı Zeytinli Köy Ekmeği 

Tarif için gerekli olan malzemeler şu şekildedir:

1 bardak kadar sorgum unu
1/2  bardak glutensiz akdarı unu
1/2  bardak badem unu
1/2  bardak kinoa gevreği
1/4 bardak oranında pirinç kepeği
1 çay kaşığı kadar sarımsak tozu
1 çay kaşığı deniz tuzu
1 çay kaşığı kadar ksantan sakızı
3 adet organik kuru maya
Gezen tavuk yumurtası 3 adet
5 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı bal 
3/4 bardak ılık su 

Tarifin üzerinde yer alan tarif için malzemeler:

1/3 bardak çekirdekleri çıkartılmış dilimli kalamata zeytin 
Kuru veya taze kekik
İri taneli deniz tuzu

Tarifin yapılış aşamaları şu şekildedir:

Büyük bir kabın içerisine sorgum unu, akdarı unu, badem unu, kinoa gevreği, pirinç kepeği, sarımsak tozu, deniz tuzu, ksantan sakızı ve kuru maya eklenir. Malzemelerin birbiri ile karışana kadar karıştırılması gerekir.

Elde edilen bileşen kuru olur ve üzerine yumurta, zeytinyağı ve bal eklenir. Malzemelerin karıştırılması esnasında ılık su eklemesi yapılır. Hamurun topaksız olması için yaklaşık bir dakika daha karıştırılmaya devam edilmesi gerekir.

Hazırlanan hamur spatula yardımıyla ekmek tepsisinin içine alınır. Hamurun üzerine daha sonra zeytin dilimleri eklenerek hamurun içerisine bastırılır. Kekik ve iri tuzlar hamurun üzerine eklenir. 190 derecede önceden ısıtılmış olan fırına hazırlanan hamur eklenir ve 35 dakika fırında bekletilir. 

  • Glutensiz Tam Tahıllı Ekmek

Glutensiz tam tahıllı ekmek için gerekli olan malzemelerin listesi şu şekildedir:

1 paket hızlı kuru maya
1/2 bardak ılık su
1 yemek kaşığı bal
3/4 bardak badem unu
1/2  bardak akdarı unu veya glutensiz yulaf unu
1/2 bardak karabuğday unu
1/4 bardak kinoa gevreği 
2 yemek kaşığı dövülmüş keten tohumu
1 çay kaşığı deniz tuzu
1/4 bardak zeytinyağı 
3 adet gezen tavuk yumurtası
1/3 bardak ılık su

Glutensiz tam tahıllı ekmeğinin tarifi için hazırlanış aşamaları şu şekildedir:

Yarım bardak olan ufalanmış mayayı suyla birleştirilir. Mayanın hazırlanması için belirli bir süre beklenmesi gerekir. Daha sonra büyük bir kabın içerisine kuru malzemelerin hepsi koyulur ve harmanlanır. Kahverengi pirinç unu, badem unu, akdarı unu, karabuğday unu, kinoa gevreği, dövülmüş keten tohumu ve deniz tuzu kuru malzemeler arasında yer alır.

Karışımın ortası açılarak hazırlanan maya tam ortaya koyulur. Zeytinyağı ve yumurta daha sonra eklenerek malzemeler karıştırılmaya başlanır. Topaksız bir hamur elde edilebilmesi için ılık su eklemelerinin yapılması gerekir. Hamur daha sonra fırın tepsisinin içerisine alınır. 180 derecede ısınmış olan fırında hamur kabarması için 50 dakika kadar bekletilir. Daha sonra 55-60 dakika arasında pişinceye kadar fırın tepsisi bekletilir. 

  • Glutensiz Mısır Ekmeği

Glutensiz olarak yapılabilecek olan ekmek tarifleri arasında mısır ekmeği bulunur. Tarifin malzemeleri ise şu şekildedir:

3/4 bardak mısır unu
1/4 bardak glutensiz un
1 yemek kaşığı hindistan cevizi şekeri
1/2 çay kaşığı rafine edilmemiş deniz tuzu
1 çay kaşığı kadar kabartma tozu
1 yumurta
1/2 oranında çay kaşığı ölçeğinde saf vanilya esansı
2 yemek kaşığı bal
2 yemek kaşığı süt
2 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı (eritilmiş olması gerekir)

Glutensiz mısır ekmeği tarifi için hazırlanış aşaması şu şekildedir:

Fırının 220 derecede ayarlı olması gerekir. Kuru malzemelerin hepsi bir kabın içerisine alınır. Ayrı bir kap içerisinde ise yumurta, bal, vanilya, hindistan cevizi yağı ve süt iyice karıştırılır. Daha sonra kuru ve sıvı malzemeler bir araya getirilerek nemli olana kadar karıştırılır. Hazırlanan hamur fırın tepsisinin içerisine alınır. 15 dakika kadar kenarları kahverengi olana dek pişirilme işlemleri yapılır. Daha sonra tepsi çıkarılarak soğuması beklenir.

  • Glutensiz Bazlama 

Glutensiz bazlama tarifi genellikle diyetlerin içerisinde yer alır. Tarif için gerekli olan malzemeler ise şu şekildedir:

1/2 bardak tapyoka nişastası
1/2 bardak hindistancevizi sütü
2 yemek kaşığı kadar hindistancevizi yağı
1/2 çay kaşığı kadar tuz
3 yemek kaşığı bira mayası
1 çay kaşığı kuru kekik
Zeytinyağı
Bir tutam kadar iri taneli tuz

Glutensiz bazlama tarifi için hazırlanış aşamaları:

Fırına pizza taşı, demir döküm bir tencere veya ağır tepsi koyularak 260 derecede ayarlanır. Karıştırma kabının içerisine tapyoka nişastası koyulur ve beklenir. Küçük bir tavanın içerisine hindistan cevizi sütü, yağı ve tuzu koyulur. Orta dereceli olarak ateşte kaynatılır. Daha sonra malzemeler iyice birbiri ile karışana kadar karıştırılır.

5 dakika kadar karıştırılan ürünlerin dinlenmesi beklenir. Daha sonra hamurun içerisine bira mayası, biberiyenin yarısı, kekik ve beyaz toz biber eklenir. Hamur kıvam alana kadar karıştırılması sağlanır. Pizza taşının üzerine daha sonra hamur düzleşecek şekilde eklenir. 8-10 dakika kadar hazırlanan tarifin pişmesi beklenir. 

  • Çilekli Haşhaşlı Ekmek Tarifi

Çilekli glutensiz bir ekmek tarifi ile harika lezzetlerin yaratılması mümkündür. Tarif için gerekli olan malzemeler şu şekildedir:

1/2 bardak rendelenmiş olan kabak
1/2 bardak çekilmiş kaju
1/4 bardak hindistan cevizi unu
1/4 bardak tapyoka unu
1/2 çay bardağı kadar karbonat
1/2 oranında kabartma tozu
1/3 bardak oranında tereyağı (eritilmiş)
1/3 bardak bal
2 çay kaşığı badem esansı
3 adet yumurta
1/2 bardak oranında ince şekilde doğranmış olan çilek
1-2 yemek kaşığı oranında haşhaş 

Çilekli glutensiz un tarifinde çilekli sos tarifi bulunur. Çilekli sos için sağlanması gereken malzemeler şu şekildedir:

1 bardak kadar çilek
2 yemek kaşığı oranında limon suyu
2 yemek kaşığı bal
2 yemek kaşığı kadar su

Tarifin yapılış aşaması ise şu şekildedir:

Fırın 180 derece olacak şekilde ayarlanır. Ekmek tepsisi yağlanır ve ekmek kolay bir şekilde çıksın diye pişirme kağıdı serilir. Kabak soyulup rendelenir. Kabağın nemi gitsin diye kağıt havluya serilir. Büyük bir kabın içerisine kaju, hindistan cevizi unu, ararot unu, karbonat ve kabartma tozu eklenir. Orta büyüklükte olan bir kap içerisine yağ, bal, badem esansı ve yumurta konarak karıştırılır. Kabak ve haşhaş kuru karışımın içerisine dökülür.

Tüm karışımlar eklenerek hamur kıvamı elde edilene kadar karıştırma işlemleri yapılır. İnce olarak dilimlenmiş olan çilekler daha sonra karışıma eklenir ve fırın tepsisinin içerisine koyulur. 55-60 dakika kadar pişirilmesi için fırına verilir. Ekmek pişerken sos için küçük bir tavaya malzemeler eklenir. Çilekler yumuşamaya başlayana kadar 10-12 dakika ateşte pişirilir. Daha sonra soğumuş ekmeğin üzerine sos gezdirilir. 

Sağlıklı olarak beslenmek için evde yapılabilecek olan glutensiz ekmek tarifleri kolay bir şekilde belirtilen adımlar ile yapılabilir. Ekmeklerin yapılması basit olduğu kadar dikkat gerektiren noktaları içerir. Fırınların önceden hazırlanması ve adımların uygulanması önemli olan bir noktadır. Hem sağlık açısından hem de beslenme açısından önemli olan bir tercihtir. Gerek çölyak hastaları gerekse çeşitli nedenlerle glutene alerjisi olan ve tüketmeyen kişiler için alternatif olan en iyi tariflerdir. 
 

Bu İçerik Hakkında Ne Düşünüyorsun ?