İlginizi Çekebilir
ayvanin-faydalari
  1. Ana Sayfa
  2. Faydalı Bilgiler

Göz Tiki Nedir? Nasıl Oluşur?

Göz Tiki Nedir? Nasıl Oluşur?
+ - 0

Son yıllarda modern yaşamın bir parçası haline gelen stres, insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Bu hastalıklardan biri de göz tikleridir. Masum olduğunu düşündüğünüz tikler zamanla göz kapağı kasılmalarına neden olabilir.  Göz içi ve çevresindeki tikler bazı önemli hastalıkların belirtisi olabilir. Öncelikle çocuklukta ortaya çıkan göz tikleri genellikle zararsızdır. Bu tür tikler belirli bir hastalığın belirtisi olabilir. Tikler (istem dışı hareketler) sıklıkla göz kapaklarını ve bazen de gözlerin kendisini etkiler. Göz kapağı tikleri, en hafif göz spazmlarından günlük aktiviteleri engelleyen göz kapağı kasılmalarına kadar değişen güçlerde kendini gösterebilir.

Aşırı Stres Ve Kahve Tüketmeye Bağlıdır

Göz krampları genellikle zararsız bir problemdir. Genellikle yetişkinlikte bulunurlar. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte aşırı stres, kahve ve alkol tüketiminden kaynaklanabilir. Bazı hastalarda kuru göz, alerji veya enfeksiyonlardan da kaynaklanabilir. Bu tür nöbetler genellikle geçicidir ve uzun süreli durumlar dışında tedavi gerektirmez. Tedavi gerektiren spazmlar için sıcak kompresler, Botox enjeksiyonları veya diğer ilaçlar kullanılabilir.

Göz Tiki Geçer Mi?

Göz tikleri genellikle geçicidir. Göz kırpma çoğunlukla çocuklukta görülür ve genellikle geçicidir. Çocuğunun aşırı göz kırptığını fark eden ebeveynler bir göz doktoruna başvurmalıdır. Alerjiler, enfeksiyonlar ve kuru gözler gibi problemler bu duruma neden olabilir. Herhangi bir nedenden bağımsız olarak simetrik, aralıklı ve serbestçe kontrol edilebilen yanıp sönen refleksler genellikle zararsız göz spazmlarıdır. Bu tür tikler genellikle 6 ay içinde kaybolur. Bu süre içinde kaybolmayan bazı yanıp sönen tikler, daha ciddi bir tik bozukluğunun işareti olabilir. Bu tür hastaların bir çocuk ve ergen psikiyatristi tarafından değerlendirilmesi gerekebilir.

Göz Tiki Deyip Geçmemek Gerekir

Erişkinlerde, özellikle yaşlılıkta ortaya çıkan göz kırpma tikleri, “blefarospazm” ve “hemifasiyal spazm” adı verilen bazı istemsiz göz kapatma bozukluklarının belirtisi olabilir. Her iki gözü de etkileyen ve genellikle hastalığa zararsız olan blefarospazm vakalarının aksine, hemifasiyal spazm vakaları daha fazla araştırma gerektirir. Bu gibi durumlarda botoks tedavisi, ilaç tedavisi ve düzenli olarak kullanılan bazı cerrahi yöntemlerden faydalanabilirsiniz.

Gözdeki Sinir Sistemlerini Kontrol Ettirmek Gereklidir

Gözün istemsiz hareketlerinin birçok olası nedeni vardır. Bunlar, nöbetlerle ilişkili kalıcı göz titremelerini veya geçici, hızlı göz titremelerini içerir. Daha sonra, özellikle aralıklarla meydana gelen hızlı göz titremelerini incelemek mantıklıdır. Bu gibi durumlarda, test sonuçlarına bağlı olarak, sinir sisteminin çeşitli bozuklukları için hastaya test yapılması gerekebilir.

Göz Tiki Nedir?

Tik bozukluğu, hiçbir amaca hizmet etmeyen istemsiz bir harekettir. Alışılmış spazm adı verilen bir tür göz tiki, genellikle zihinsel bir nedenden kaynaklanan istemsiz bir kas kasılmasıdır ve genellikle 7-10 yaşındaki çocuklarda bulunur. Bu gibi durumlarda genellikle göz doktoruna ilk olarak hasta gelir. Göz muayenesinden geçer. Göz kapaklarının kasılmasına neden olabilecek altta yatan bir bozukluk varsa tedavi uygulanır. Sebep yoksa kişi psikiyatri veya psikolojiye sevk edilir.

Göz Tiki Sebepleri Nelerdir?

En yaygın fasikülasyon, orbicularis oculi kasının (gözü çevreleyen kas) bazı liflerinin kendi kendine kasılmasıdır. Bu durum genellikle göz spazmları olarak bilinir. Yorgunluk ve stresten kaynaklanır. Günler veya haftalar sürebilir. Belirli bir tedavisi yoktur, kendiliğinden kaybolur. Diğer nedenler arasında göz alerjilerine bağlı refleks blefarospazm (göz kapağı kasılması), gözlerdeki yabancı cisimler, şiddetli kuruluk ve göz tahrişi sayılabilir.

Göz Tikinin Tedavisi Nasıl Olur?

Göz spazmlarına neden olabilen fasiyal sinirle ilişkili başka bozukluklar da vardır. Blefarospazm adı verilen bir tipte hastanın göz kapakları aynı anda aralıklı olarak kasılır. Genellikle 40-60 yaşlarında görülür. Tedavi, birkaç ay boyunca botulinum toksin enjeksiyonu ile bu kasların gevşetilmesini içerir ve doğum geri geldiğinde enjeksiyon tekrarlanabilir. Cerrahi kalıcı bir tedavi olarak kullanılabilir, ancak başarılı olma olasılığı düşüktür ve komplikasyon riski yüksektir.

Göz Tiki Neden Ortaya Çıkar?

Aşırı stres, kahve tüketiminden kaynaklanabilir. Bazı hastalarda kuru göz, alerji veya enfeksiyonlardan kaynaklanabilir. Bu tür nöbetler genellikle geçicidir ve uzun süreli durumlar dışında tedavi gerektirmez. Tedavi gerektiren spazmlar için sıcak kompresler, Botox enjeksiyonları veya diğer ilaçlar kullanılabilir. Göz içi ve çevresindeki tikler bazı önemli hastalıkların belirtisi olabilir. Öncelikle çocuklukta ortaya çıkan göz tikleri genellikle zararsızdır. İle birlikte; bu tür tikler belirli bir hastalığın belirtisi olabilir. Tikler (istem dışı hareketler) sıklıkla göz kapaklarını ve bazen de gözlerin kendisini etkiler. Göz kapağı tikleri, en hafif göz spazmlarından günlük aktiviteleri engelleyen göz kapağı kasılmalarına kadar değişen güçlerde kendini gösterebilir.

Çocuklarda Göz Tiki

Göz kırpma çoğunlukla çocuklukta görülür ve genellikle geçicidir. Çocuğunun aşırı göz kırptığını fark eden ebeveynler bir göz doktoruna başvurmalıdır. Alerjiler, enfeksiyonlar ve kuru gözler gibi problemler bu duruma neden olabilir.  Herhangi bir nedenden bağımsız olarak simetrik, aralıklı ve serbestçe kontrol edilebilen yanıp sönen refleksler genellikle zararsız göz spazmlarıdır. Bu tür tikler genellikle 6 ay içinde kaybolur. Bu süre içinde kaybolmayan bazı yanıp sönen tikler, daha ciddi bir tik bozukluğunun işareti olabilir.

Göz Tedavisi Kaç Yaşında Yapılmalıdır?

Teşhis gecikirse tedavi de gecikir. Özellikle ambliyopiyi tedavi edebiliyorsanız yaş sınırının ötesinde bir şey yapamazsınız. Bu nedenle 1, 3 ve 6. yaşlarının ilk 6 ayındaki çocuklar, normal doğum sonrası çocuk muayenelerinde anormal bir durumda olmasalar bile göz muayenesinden geçirilmelidir. Basit miyopi başladığında 9 yaş civarında yeniden değerlendirilmeli ve kırma kusuru varsa yılda bir kez yeniden değerlendirilmelidir. Özellikle her iki gözün kırma kusurları farklı ise, gözlerin görünümü genellikle değişmediği ve okul öncesi çağındaki çocuklar belirti gösteremediği için göz zayıflığının teşhis ve tedavisi gecikmektedir. 10 yaş üstü çocuklar 7-10 yaşına kadar gözler gelişimini tamamladığı için tedaviye olumlu yanıt verememektedir.

Bu İçerik Hakkında Ne Düşünüyorsun ?