İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Faydalı Bilgiler

Karşı Tarafta Olumsuzluk Hissiyatı Bırakan 10 Beden Dili Hareketi

Karşı Tarafta Olumsuzluk Hissiyatı Bırakan 10 Beden Dili Hareketi
+ - 0

Günlük hayatımızda iletişim kurarken sıklıkla beden dilinden faydalanırız. Jestlerin ve mimiklerin kullanımı karşı tarafa duygu aktarımı sağlamak adına oldukça yararlı ve gereklidir. Bu sebeple beden dilini aktif bir şekilde kullanıyor olmamız karşı tarafla kuracağımız sağlıklı iletişimler için anahtar olarak görülebilir.

Bazı durumlarda beden dilimiz karşı tarafta olumsuzluk hissiyatı bırakabilir. Bu gibi durumlarda iletişim düzeni ve sağlığı riske girer. Peki, karşı tarafta olumsuzluk hissi bırakan beden dili hareketleri nelerdir?

1. Öne Doğru Eğilerek Durmak / Kambur Oturuş

Karşı tarafın anlattığı konuya yeterli düzeyde ilgi duymadığınızı ve iletişime yeterli dikkati vermediğinizi düşündüren bu duruş şekli olumsuz beden dili hareketleri arasında en başta yer almaktadır. Bir konuşma sırasında kambur bir şekilde durmanız ya da öne doğru çok fala eğilmeniz karşı tarafın zihninde yeterince önemsenmediği hissiyatını doğurabilir.

Genellikle sıkılmışlık ve umursamazlık işareti olarak görülen bu duruş şeklinden iletişim sırasında kaçınmanız gerekmektedir. Aksi takdirde karşı taraf olumsuzluk algılayarak konuşmadan uzaklaşabilir ve düzgün bir iletişim kurmanız imkansız hâle gelebilir.

2. Kolları Çapraz Şekilde Tutmak

Kolların bağlanması çapraz işareti yani olumsuzluk işaretini oluşturmaktadır. Genellikle bir savunma ihtiyacı sırasında ya da üstünlük kurmak isterken kolların çapraz yapıldığı ve birbirine dolandığı görülür. Bu sebeple bir konuşma sırasında kollarınızı çapraz şekilde tutmanız, olumsuz beden dili sebebiyle karşı tarafın da size karşı cephe almasına nende olabilmektedir.

Mümkün oldukça bir konuşma sırasında kolları çaprazlamaktan kaçınmanız, sağlıklı bir iletişim kurabilmeniz için son derece gereklidir. Kolların çapraz yapılmasının yanı sıra sürekli yapılan el kol ovuşturma, parmaklarla aşırı oynama gibi reflekslerden de kaçınmanız iletişimin sağlığı açısından önem arz etmektedir.

3. Yerinde Duramamak, Sürekli Hareket Etmek

Özellikle hiperaktif kişilerde görülen bu durum, enerji çokluğundan olabileceği gibi gerginlik, rahatsızlık ve gitme isteği sebebiyle de görülebilmektedir. Karşı tarafta olumsuz bir izlenim oluşmasına sebep olacak olan bu sürekli hareketlilik hâli iletişimin olumsuz etkilenmesine sebep olur.

Karşı tarafta gitmek istediğinize dair bir hissiyat yaratmanız elbette konuşmanın gidişatı için iyi bir izlenim olmayacaktır. Bu sebeple bir konuşma sırasında mümkün olduğunda hareketleri kontrollü bir şekilde gerçekleştirmek ve aşırı hareketlilikten kaçınmak gerekir.

4. Saçlarla Oynamak

Yine bir sıkılma ve umursamazlık göstergesi olan bu hareket bazı durumlarda kendini üstün görme şeklinde de algılanabilir. Saçlarla oynamak, konuşurken yapılmaması gereken bedel dili hareketleri arasında yer alır. Bir konuşma esnasında saçlarla oynamaktan kaçınmak gereklidir. Bu hareket bazı durumlarda yetersizlik olarak da algılanabilmektedir.

5. Boyunu Ovuşturmak ya da Elleri Ensede Kavuşturmak

Karşı tarafta kurtulmak ve gitmek istediğinize, aşırı gergin olduğunuza dair bir izlenim yaratan bu hareket de yine iletişim sırasında yapılaması gereken hareketler arasında yer almaktadır. Boyun ovuşturmak ya da esnetmek çoğunlukla gerginlik, sıkılmışlık ve huzursuzluk hislerini yansıttığı için konuşma sırasında bu beden dili hareketlerinin kullanılması önerilmez.

6. Tırnakları ve Parmak Uçlarını Kemirmek

Aşırı gerginliğe ve strese işaret eden bu hareket de karşı tarafın konuşmaya karşı olan odağını ve ilgisini kaybetmeye başlamasına ve gerilmesine sebep olabilir. Tırnak yemek, gerginlik hissi yaratan beden dili hareketleri arasında yer alır. Bu sebeple konuşma sırasında da günlük hayatta da yapılması doğru olmayan hareketlerden birisidir.

 

7. Gergin Bir Şekilde Sürekli Dudak Isırmak

Karşı taraf konuşma esnasında gözlerinize ve dudaklarınıza sıklıkla bakabilir. Bu temel iletişim akışı içerisinde gerçekleşen bir kontaktır. Sürekli olarak dudak ısırmanız ve yolmanız ise karşı tarafta gergin olduğunuza dair bir izlenim oluşturur. Bunun sonucunda ise sağlıklı iletişim kurulması imkansız hâle gelir.

8. Gözleri Kaçırmak

Sağlıklı bir iletişim sırasında göz kontağı her şey demektir. Hisleri, duygu aktarımını en kolay şekilde yapmayı sağlayan ve hitabı kolaylaştıran göz kontağı eksikliğinde sağlıklı bir iletişim kurmak mümkün olmamaktadır.

 

9. Donuk Bir Yüz İfadesiyle Mimiksiz Durmak

Jestler ve mimikler iletişim sırasında büyük önem taşır. Bu sebeple bunların yoksunluğunda oluşacak iletişim kalitesiz ve yetersiz görülebilir. Karşı tarafın iletişimden yeterli verimi alamamasına sebep olan bu durumda doğru iletişim kurulamaz. Konuşma esnasında mimikleri yeterli miktarda kullanmak oldukça önemlidir.

10. Reaksiyon Vermekte Gecikmek ya da Katı Bir Şekilde Durmak

İletişim kurulurken size gelen iletilere düzgün bir şekilde dönüt vermeniz önem taşır. Karşı tarafın söylediklerine yeterli reaksiyonu vermemeniz, konuşan kişide umursanmama ve önemsizlik hissiyatını yaratacağı için iletişim sağlığında bozulma yaşanır. Mimiksiz durmak, önemsizlik hissiyatı yaratan beden dili hareketleri arasında yer aldığı için sağlıklı iletişimin gerçekleşmesini imkansız hâle getirmektedir. Bu sebeple konuşma sırasında katı durmamak ve gerekli yerlerde reaksiyon vermek oldukça önemlidir.

Bu İçerik Hakkında Ne Düşünüyorsun ?