İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Faydalı Bilgiler

Kolinin Vücuda Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar? Ne İçin Kullanılır?

Kolinin Vücuda Faydaları Nelerdir? Ne İşe Yarar? Ne İçin Kullanılır?
+ - 0

Kolin temel bir besindir. Vücudun normal işleyişi ve sağlığı için önemli bir unsurdur. Kolin, çok küçük miktarlarda da olsa karaciğerde üretilir, ancak diyetle alınması gerekir. Kolin suda çözünür bir maddedir, ancak bir vitamin veya mineral değildir. Metabolik işlem, karaciğer, beyin, kas ve sinir sistemi gibi birçok önemli etkinlikte rol oynar. B zamanının çoğu, aynı grupta karmaşık vitaminlerle değerlendirilir.

Kolinin Vücuttaki Görevleri Nedir?

Hücre yapısı, hücreler arası mesaj taşınması, yağların taşınması ve metabolizması, DNA’nın sentezi, sinir sisteminde temel görevlere sahiptir. Kolin, bellek, ruh hali ve zekâda önemli bir rol oynayan bir nörotransmitter olarak asetilolin üretmek için gereklidir. Bu nedenle, kolin alımının gelişmiş beyin fonksiyonu ile ilişkili olması şaşırtıcı değildir. Yeterli kolin takviyesinin kalp sağlığı üzerinde olumlu bir etkisi olduğuna inanılmaktadır. Folat ve kolin, bir amino asit olan homosisteinin metionine dönüştürülmesine yardımcı olur. Bu nedenle, düşük kolin veya folat alımı, kanda homosistein birikmesine neden olabilir. Bazı araştırmalar, yüksek homosistein düzeylerinin kalp hastalığı ve felç riskinin artmasına neden olabileceğini düşündürmektedir.

Asetilkolin Ne İşe Yarar? Ne İçin Kullanılır?

Asetilkolin beyin işlevinde bir rol oynadığı için, asetilkolin düzeylerini artıran takviyeler, zihinsel kapasitenizin performansını artırabilecek doğal veya sentetik nootropik ajanlar olarak son zamanlarda yurtdışında büyük ilgi gördü. Tabii ki tüm takviyelerde olduğu gibi beyin sağlığını besinlerle destekleyip desteklemediğimizi genel olarak beslenmemizde kolin içeren besinleri araştırarak kontrol edebiliriz.  Asetilkolin, besin takviyesi olarak alınamaz. Bununla birlikte, kol seviyesini artırarak asetilkolin yapımını destekleyebilir, bırakma ve bozulmayı önlemeden artırabilirsiniz. Bu nedenle, hücrelerin ve beyinlerin işlevlerini de destekleyebilir ve aynı zamanda kalp damar sistemini koruyabilirsiniz.

Kolin, organik bir bileşiktir ve suda çözünür. Vitamin veya mineral yoktur, ancak benzerlikleri nedeniyle, genellikle bir grup vitamin ile gruplandırılır ve ayrıca B vitamini olarak da bilinir. Vücut, eksikliği önlemek için bir diyet kolu eklemek için iyi olacaktır.

Kolinin Faydaları Nelerdir?

Kolin; Karaciğer fonksiyonunu, sağlıklı beyin gelişimini, kas hareketini, sinir sistemini ve metabolizmayı etkiler. Bu nedenle, optimal sağlık için yeterli kolin alımı gereklidir. Kolin vücutta birçok işlevi yerine getirir.

  • Sağlıklı sinir sistemi: Yukarıda bahsedildiği gibi önemli bir nörotransmitter olan asetilkolini yapmak için kolin gereklidir. Asetilkolin; Bellek, kas hareketi, kalp hızı ve diğer temel işlevleri düzenleme.
  • Hücre yapısı: Hücre zarı yapısal bütünlüğünü destekleyen yağların üretiminde kol gereklidir.
  • Hücre mesajlaşması: Kolin, mobil mesajlaşma bileşiklerinin üretiminde rol oynar.
  •  Yağ taşınması ve yağ metabolizması: Kolin, kolesterolü karaciğerden çıkarmak için gerekli üretimin üretiminde rol oynar. Kolların eksikliği karaciğerde petrol ve kolesterol birikimine neden olabilir.
  •  DNA Sentezi: Kolin, B12 ve folat gibi vitaminler, DNA’yı sentezlemek için önemli bir sürecin sağlar.

İçinde Kolin Bulunan Besinler

Asetilkolin bina rolünü önlemek için bazı beslenme yiyeceklerini içermesi çok faydalıdır, beyin sağlığı için böyle önemli bir rol oynar. Kolin, yetkililer tarafından “temel bir besindir” olarak kabul edilir. Ancak, hangi bireylerin ihtiyaç duyduğunu bilmek için daha fazla bilimsel kanıt bilmek gerekir. Ayrıca bazı gıdaların kolin içerip içermediği de bilinmiyor. Bu nedenle, tıbbi durumu olmayan yetişkin kadınlar için günde ortalama 25 mg, yetişkin erkekler için günde 550 mg önerilir.

Pek çok besin takviyesinde olduğu gibi kişinin yaşı, genetik durumu, metabolizma hızı gibi değişkenlere göre kolin alımının belirlenmesi gerekir. Bu nedenle kolin içeren gıdaların tüketimi atlamamak şu sıralar daha mantıklı ve pratik bir seçenek olarak görünüyor.

Hamilelikte Kolin Tüketimi Neden Önemlidir?

Kolinin katkısı, hamilelik sırasında sağlıklı koşullarda fetüsün manevi gelişimini tamamlamak için önemli bir yere sahiptir. Hamilelik sırasında, ana adayların ihtiyaçlarının normalden daha fazla olduğunu biliyoruz.

Koline Geliştirme Hafızasını Güçlendirmek

Yapılan çalışmalara göre gebelik döneminde kolin gereksinimi karşılayan anne adaylarının bebekleri ileriki dönemlerde zihinsel performanslarda ve hafızalarının güçlenmesinde önemli ölçüde fark oluştuğu gözlemlenmiştir

Emzirme Döneminde Kolin Alımı ve Anne Sütü

Kolin Sandığı sırasında kolin girişi doğrudan anne sütü üzerinde ve doğrudan bebeğin sağlıklı gelişiminden faydalandı. Bu nedenle, annelerin emzirmesinin günlük emzirilmesi, süt ve bebeğin kalitesinin kalitesini arttırmak için bebeğin kalitesi için gereklidir.

Anne Sütünün Kalitesi Nasıl Artırılır?

Öncelikle şunu söyleyeyim; Kalitesiz anne sütü diye bir şey yoktur. Her anne sütü bebeğe göre şekillenir ve her anne sütü bebek için en uygun ve faydalı besindir. Bazı besinler zengin besin içerikleri nedeniyle anne sütünün kalitesini artırmada etkilidir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, yumurta, balık, yulaf, fındık, yoğurt ve badem gibi besleyici yiyecekleri günlük diyetinize dâhil edebilirsiniz.

Kolin İçeren Bazı Besinler

  • Yumurta En zengin besinleriyle ilgili en zengin besin maddelerinde günlük ortalama 1 kolin yumurtalarıdır
  • Balık, gebelik ve emzirme döneminde çok önemli bir yer var. Omega 3 ve Kolin ayrıca zengin gıda kafalarında balıktır.
  • Badem, karşılık gelen besinlerin, bademlerin, gebelik ve laktasyon tüketiminin çok faydalı olduğu bir yağlı tohumun bir parçasıdır.

Bu İçerik Hakkında Ne Düşünüyorsun ?