İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Faydalı Bilgiler

Menopoz Sonrası Kanama Neden Olur?

Menopoz Sonrası Kanama Neden Olur?
+ - 0

Kadınların belirli bir yaştan sonra menopoza girdikleri bilinmektedir. Genellikle 47-50 yaş aralığında görülen menopoz, bazı durumlarda kadınların vücut dengelerine ve genetiklerine bağlı olarak daha önce ya da daha geç gerçekleşebilir. Menopoz, kadınların adet döngülerinin sona ermesi ve doğurganlık süreçlerinin tamamlanmasını anlatan bir süreçtir.

Psikolojik ve fizyolojik anlamda oldukça zorlayıcı ve kişiye özel geçen bu süreç, kadınların yaşamsal döngülerinde en çok zorlandıkları dönemler arasında yer alır. Bu dönemde vücut içi dengelerin bozulduğu, hormonsal azalma ve dengesizlik süreçlerine girildiği ve duygusal anlamda hassasiyete sahip olunduğu görülür.

Menopoz dönemi sonrasında kadınların adet döngüleri son bulduğu için herhangi bir kanama durumu gelişmez. Bazı ekstrem durumlarda kadınların menopoz sonrası kanama yaşadıkları görülür. Peki, menopoz sonrası kanama neden olur?

Bunun farklı pek çok sebebi bulunabilir. Kadınların menopoz sonrası kanama yaşaması durumunda uzmanlara başvurması gerekmektedir. Hastaneye yapılan başvuru sonucu ilgili bölümlerde patolojik incelemeler yapılması ve kanamanın sebebinin tespit edilmesi gerekir.

Menopoz Sonrası Kanama Riskli midir?

Menopoz dönemine giriş sonrasında yaşanan kanamaların risk durumu, onların iyi huylu ya da kötü huylu olmasına bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Bu sebeple “Menopoz sonrası kanama neden olur?” sorusunun farklı cevapları bulunmaktadır. İyi huylu gelişen menopoz kanamalarının farklı iki sebebi bulunmaktadır. Bunlardan ilki vücuda alınmış olan ve hormonsal dengeleri etkilediği için kanamayı tetiklemiş olan ilaçlardır. İkinci sebep için ise iyi huylu bazı hastalıklara bağlı kanamalardır. Bu kanamaların tespiti ve kontrolü kolay bir şekilde sağlanabilmektedir.

Kötü huylu gelişen menopoz sonrası kanamaları sebebi vajina içerisinde gelişen tümörlere, kanser kitlelerime ve yaralara bağlı olabilmektedir. İyi huylu bir kitlenin de zamanla kötü huylu tümöre dönüşüp vücutta hasara sebep olabilmesi mümkündür. Bu sebeplerle iyi huylu kanama sebeplerinin de kısa sürede tespit edilmesi ve tedaviye başlanması gereklidir. Aksi takdirde bu kanamalar uzun vadede daha büyük sorunlara yol açabilir.

Menopoza Girdiğini Nasıl Anlarsın?

Menopoza giriş sürecini anlamlandırmak kadınlar için oldukça zorlayıcı olabilmektedir. Elbette ki adet döngüsünün sona ermesi sonucu ortaya çıktığı için kadınlar adet döngülerinde bozulmalar yaşayıp, adet görmemeye başladıklarında akıllarına menopoza giriş gelir. Menopoz, 6 ay boyunca herhangi bir şekilde adet döngüsünün gerçekleşmemesi sonucu oluşur.

Bazı durumlarda kadınların 2-3 ay kadar adet olmayıp sonrasında yeniden adet oldukları görülmektedir. Bu duruma direkt olarak menopoz denemez fakat bu gibi durumlar premenopoz olarak değerlendirilir. Bu aşamada menopoz sürecinin gerçekleşmediği söylense de bu bir giriş noktası, bir sinyal olarak ele alınabilir. Bunların yanı sıra menopoza giriş sonrası kadınlar kendilerinde menopoz sonrası semptomları tespit edebilir. Sıcaklara karşı aşırı hassasiyet, hararet, duygusal anlamda gelgitler, baskılar ve vücut ağrıları, öfke problemleri ve hatta bazen depresyon hâli menopoz sonrası döneme giren kadınlarda rastlanabilir belirtilerdir. 

Menopoz Sonrası Kanama Nasıl Tedavi Edilir?

Menopoz süreci oldukça zorlayıcı ve hem duygusal hem de fizyolojik anlamda sıkıntılı bir süreç olarak anılır. Oldukça doğal olan bu süreçte kanamaların gerçekleşmesi belirli rahatsızlıklara bağlı olabilir. Bu rahatsızlıkların sebebi tespit edildikten sonra akıllara “Menopoz sonrası kanama nasıl tedavi edilir?” sorusu gelmektedir. Tespit edilen rahatsızlığa bağlı olarak bu sorunun cevabı değişiklik göstermektedir.

Menopoz sonrası kanamanın sebebi vücuttaki hormonsal dengesizliğe bağlıysa bu durumda hormon dengesini sağlayıcı ilaçlar kullanmak yeterli olabilmektedir. Daha ileri düzey dengesizliklerde iğne ve serum yoluna da başvurulabilir. Vücutta kitle oluşumu bulunuyorsa bu durumda kürtaj ya da biyopsi yollarına gidilebildiği görülür.

Tümörlerin büyüklüğü ve biyopsi ya da kürtaj sonrası kanamaların devamı durumunda rahim duvarını kazıma, rahmi komple alma gibi ameliyatlar gerçekleştirilerek soruna çözüm getirilebilmektedir.

Menopoz Sonrası Kanama Olması Durumunda Ne Yapılmalı?

Kadınlar girmiş oldukları menopoz süreçlerinde kanama yaşamaları hâlinde öncelikle yaşadıklarının premenopoz olup olmadığını anlamalıdır. Eğer ki 6 ay ve daha fazla adet döngüsü görmeyen bir kadın aniden kanama yaşamaya başlamışsa o hâlde bir kadın hastalıkları uzmanından randevu alarak gerekli testleri yaptırmalıdır. Sorunun tespiti sonrası çözüme ulaştırmak için doktor kontrolünde ilaç kullanımına ya da operasyonlara başvurulabilmektedir.

Hastalığa müdahalede bulunmadan önce uzmanların kesin tanı koymaları oldukça önemlidir. Kadınların menopoz süreçlerinde kanama gibi bir sorun yaşamaları durumunda muhakkak bir uzmana kontrole gitmeleri gerekmektedir. 

Bu İçerik Hakkında Ne Düşünüyorsun ?