İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Faydalı Bilgiler

Nst Nedir?

Nst Nedir?
+ - 0

Özellikle hamileliğin 32. haftası ve sonrasında uygulanan ve fetal kalp atışlarının hızını bildiren Nst testi, bebeğin sağlıklı olup olmadığı noktasında bilgiler verir. Nst nedir? Sorusu bugün anne adaylarının en çok araştırma yaptığı konular arasındadır. Hamilelik döneminde sıkça duyulacak olan bu sözcük yaygın olarak doğum öncesi kontroller arasındadır.

Nst’de Neye Bakılmaktadır?

Kadın doğum uzmanları tarafından sıklıkla kullanılan Nst testi, anne karnında bulunan bebekten haber almanın bir yolu olarak bilinir. Son derece güvenli sonuçlar bildiren bu test, Non Stress Test olarak da bilinir.

Kimi zaman bebeğin durumuna kimi zamanda annenin durumuna göre hamilelikte işler yolunda gitmeyebilir. Bu gibi durumlarda bebeği ve anneyi riske atmamak adına bir takım testler uygulanır. Nst testi özellikle annede bulunan sancı durumunun ölçülmesinde ve bebeğin kalp ritminin belirlenmesinde en etkin yoldur.

Nst Uygulama Biçimi Nasıldır?

Nst testinin uygulanabilmesi sağlayan cihazın adı, kardiotakograftır. İki ayrı prob yardımı ile yapılan bu teste problar annenin karnına yerleştirilir ve bu iki probtan birisi annenin rahmindeki kasılmaları ölçer, diğer prob ise bebeğin kalp atım ritmi hakkında bilgi verir.

Anne adayının eline verilen bir cihaz ise, bebeğin her hareket ettiğinde annenin kullanması gerektiği cihazdır. Genel olarak 20 dakikalık ölçümler yapan bu test her şeyin yolunda gidip gitmediği konusunda bilgiler verir.

Normal Nst Değeri Ne Olmalıdır?

Normalde anne karnındaki bir bebeğin kalp atım hızı dakikada 120-160 arası olmalıdır. Kalp atım hızının bir süre takip edilmesi ve burada dalgalanmaların olması anne karnında bulunan bebeğin sağlıklı olduğu hakkında bilgiler verir.

Bebeğin anne karnında yaptığı hareketler sırasında kalp atım hızında artış olması beklenir. Hareketler esnasında artan kalp ritminin hareketsizlik döneminde ise normal seviyeye ulaşması beklenir. Bu şekilde tespit edilen bir Nst testi her şeyin normal ve yolunda olduğunu gösterir.

Nst Yorumlaması Nasıl Yapılır?

Nst sırasında anne karnındaki bebeğin kalp atım hızının dalgalanmalar göstermesi olumlu olarak kabul edilir. Doktorlar bu durumu reaktif NST şeklinde yorumlar. Kimi zaman nst testi bebeğin uyuduğu zamanlara denk gelir, bu gibi durumlarda Nst testi Non-Reaktif Nst olarak yorumlanır. Bebeğin sağlığının yerinde olduğundan emin olmak için bebek dışarından ses yapılarak veya hareketler ile uyandırılır. Müdahalelere rağmen bebek Non-Reaktif Nst halinden çıkmazsa ileri tetkikler ile bebek incelemeye alınır.

Nst Ne Zaman Yapılmalıdır?

Ülkemizde hekim kararı ile değişebilen bir uygulama olsa da genel olarak Nst 32. Haftadan sonra yapılmaya başlanır. Her şeyin normal olarak seyrettiği gebelik takibi sırasında rutin olarak 15 günde bir yapılması uygun olur.

Doğumun başlaması ile Nst takibi de başlar ve doğum bitine kadar bu takip uzman kişiler tarafından kontrol edilir. Anne adayının sancıları hakkında da bilgi veren ve doğumun yolunda gidip gitmediği konusunda hekimlere yol gösteren bu test nst nedir? Sorusunun da cevabı olmaktadır.

Kadın hastalıkları uzmanları tarafından okunan bu testin hiçbir yan etkisi ve sakıncası bulunmamaktadır. Anne adayının test öncesi karnının tok olması testin sağlıklı sonuçlar vermesi açısından büyük önem taşır.

Nst’ de Doğum Sancısı Kaçtır?

Anne adayının nst sonucuna göre, 40 mm Hg üzerinde ve 20 dakikalık süre ile 3 düzenli biçimdeki sancısı doğum sancısı olarak kabul edilir. Doğumun başlamak üzere olduğunu düşündüren bu olgu, anne adayının ve kadın doğum uzmanının bebek için hazır olması gerektiğini bildirir.

Bugün ülkemizde bulunan tüm Kadın Doğum Hastanelerinde bu cihaz bulunur ve hekimler tarafından kullanılır.

Bu İçerik Hakkında Ne Düşünüyorsun ?