İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Faydalı Bilgiler

Saç Dökülmesinin Nedenleri

Saç Dökülmesinin Nedenleri
+ - 0

Her gün tarağınızda onlarca saç görüyor ve endişeleniyorsanız doğru yerdesiniz. Bu yazımızda size saç dökülmesinin nedenleri hakkında bilgi verip ardından bunun için çözüm önerilerini sunacağız.

Bir insanın (kadın-erkek fark etmeksizin) gün içerisinde 100 tel civarı saç dökmesi normal kabul edilmektedir. Bu sayının üzerinde saç dökülmesi gerçekleşirse buna mutlaka müdahale edilmelidir. Normalden fazla saçın dökülmesi durumlarında, saçlı alanlarda seyrekleşme ve açıklık meydana gelebilir. Bu durum bize saç dökülmesinin gerçekleştiğinin en büyük belirtilerindendir.

Saç dökülmesinin olup olmadığına emin olmak için saç çekme testi, iyi bir seçenek olarak görülür. Bu test, 30-35 tel saçın tutulup çekilmesi sonucu ele gelen saç tellerinin miktarına göre saç dökülmesini belirler. Saç testi sonucunda kopan saç sayısı 5’in üzerinde ise, kişide saç dökülmesi olduğu görülmektedir. Bu durumda belli tedbirler alınmalı ve tedavi uygulanması gerekir.

Saç Dökülmesinin Sebepleri Nelerdir?

Uzman doktorlara göre saç dökülmesinin nedenleri arasında pek çok durum bulunuyor. Bunların başında saçları sıkı bir şekilde bağlamak, sıkı örgüler yapmak ve sert şekillendirmenin saç foliküllerinde kalıcı hasara sebebiyet verdiği görülüyor. Uzmanların açıklamasına göre, kadın tipi saç dökülmesi kadınlarda görülen saç dökülmesinin en büyük sebebidir.

Toplumda bu tip saç dökülmesine sanılandan daha fazla rastlanır. Kadınlarda 35 yaş sonrası saç dökülme oranı oldukça artar. Özellikle 40 yaş üstü kadınların yarısı, saç dökülme sorunu yaşamaktadır. Bu tip saç dökülmesinde genetik faktörünün azımsanmayacak bir yeri vardır.

Genellikle kadınlarda saç dökülmesi toplumda nadir bir durum olarak düşünülebilir. Ancak kadınların büyük bir çoğunluğu hayatlarının belli dönemlerinde saç dökülme ve saç incelme problemi yaşamaktadır. Uzmanlara göre kadınlarda saç dökülmesi, saç derisinin tamamında meydana gelir. Yani erkeklerde olduğu gibi yalnızca bir bölgede oluşmaz. Bundan dolayı saçın yapısı korunur ancak saçtaki açılmalar bir süre sonra rahatsız edici şekilde belli olmaya başlar.

Saç dökülmesinin ileri safhası olan kellik, hiçbir kadın tarafından istenmez. Bundan dolayı saç dökülmesi ilk görüldüğü andan itibaren müdahale edilmesi gereken bir durumdur. Kadınlarda saç dökülmesi arttığında kişiler saçlarını saklamak isteyebilirler. Bu durum estetik kaygı dolayısıyla meydana gelebilir ve kişiyi oldukça rahatsız hissettirebilir. Bu yüzden saç dökülmesi ciddiye alınmalı ve tedavi görülmelidir.

Saç Dökülmesine Neden Olan Durumlar

Kadınlarda görülen saç dökülmesinin nedenleri arasında en önemlisi kadın tipi saç dökülmesidir. Kimi uzmana göre bu saç dökülmesinin bunun dışında onlarca sebebi bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şu şekildedir:

  • Polikistik over sendromu, kadınlarda saç dökülmesine neden olduğu bilinen bir hastalıktır. Bu hastalık kadınların %10’unda görülebilen ve kalıtımsal bir rahatsızlıktır.
  • Tiroid hastalıkları, saç dökülmelerine neden olabilmektedir. Bu rahatsızlık meydana geldiğinde kişiler tedavi görür ve saç dökülmesi durur.
  • Hamilelikte saç kaybı oldukça muhtemeldir. Eğer saç dökülmesi buna bağlı ise hamilelik sona erdiğinde saç dökülmesi durmaktadır.
  • Menopoz ve menopoza bağlı hormonal değişiklikler, kadınlarda meydana gelen saç dökülmelerinin en büyük sebeplerinden bir diğeridir. Menopoz döneminde ilaç kullanımı ile saç dökülmeleri azalabilmektedir. Menopoza giren kadınların büyük çoğunluğunda saç dökülmesi görülür.

Saç kırılması ile saç dökülmesi birbirine karıştırılmamalıdır. Saç kırılmasını sebebi, ısıl işlem, yanlış bakım ürünleri, sıkça saç boyanması ve kalıcı işlemler olabilir. Ayrıca saçların çok sıkı bir şekilde bağlanması ve sıkça yıkanması saçların kırılmasına sebep olabilir. Bu gibi saçta strese neden olan durumlardan kaçınarak saç kırılmasının önüne geçilebilir.

Erkeklerde Saç Dökülmesi

Hem kadınlarda hem de erkeklerde görülen saç dökülmesi çeşidinin büyük bir kısmı, erkek tipi saç dökülmesi olur. Cinsiyet fark etmeksizin kalıtımsal saç dökülmesine bağlı olan erkek tipi dökülme, saç dökülmesinin en büyük nedenidir. Saç dökülmesi genetik dökülme ve genetik olmayan dökülme olmak üzere ikiye ayrılır.

Genetik saç dökülmesi, kalıtsal bir rahatsızlıktır. Toplumda ırsi diye de bilinen genetik, pek çok hastalığın temel nedenlerindendir. Aile bireylerin de eğer saç dökülmesi varsa sizde de olma ihtimali oldukça fazladır.

Genetik olmayan saç dökülmesi sebepleri şunlar olabilir:

  • Demir eksikliği
  • Yetersiz beslenme, özellikle ihtiyaç duyulan vitamin ve minerallerin besinlerden alınmaması saç dökülmesine neden olur.
  • Hamilelik ve lohusalık dönemi kadınlarda hormonal dengesizliğe sebep olur. Bu gibi durumlarda saç dökülmeleri meydana gelebilir.
  • Üst solunum rahatsızlıkları, tifo, lösemi, şeker hastalığı ve tiroit hormonu dengesizlikleri saç dökülmesine neden olabilir.
  • Stres, saç dökülmesinin en büyük sebepleri arasında yer alır. Günümüzde sosyal yaşamdan iş hayatına kadar pek çok alanda strese maruz kalırız. Stres, saç dökülmesi başta olmak üzere birçok hastalığa neden olan büyük bir sorundur.
  • Yanlış bakım ürünü kullanımı, saç dökülmesine sebep olur. Saç tipine uygun bakım ürünleri kullanılmalıdır. Aksi takdirde bakım ürünleri saça faydadan çok zarar getirebilir.
  • Sigara ve alkol kullanımı, kan değerlerinde anormal değişiklikler meydana getirdiği için saç dökülmesine neden olur.
  • Saç bakımının yanlış yapılması ve saça sert bir şekilde davranılması saç dökülmesinin sebepleri arasında yer alır. Yıpranan ve yapısı bozulmuş saçlar doğal bakım ürünleri ile desteklenmelidir.
  • Deri altı yağ dengesi, saç yapılarında önemli noktalardandır. Aşırı yağlı saçlarda dökülme görülür.

Bu ve buna benzer pek çok durum saç dökülmesine sebebiyet verebilir. Bunların arasında bazı ilaçlar da yer almaktadır.

Saç Dökülmesine Neden Olan İlaçlar

Saç dökülmesi, herkesin hayatında bir kez yaşadığı bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığa sebep olan birçok nedeni yukarıda sıraladık. Bu sebeplerin yanı sıra kişilerin kullandığı bazı ilaçlar da bu rahatsızlığa sebep olabilir. Bunlardan bazıları şöyledir:

  • Kemoterapi ilaçları,
  • Kolesterol hastalığında kullanılan bazı ilaçlar,
  • Tiroit rahatsızlıklarında kullanılan tedavi ilaçları,
  • Kan seyreltici ilaçlar,
  • Psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde ruh halini düzenleyici ilaçlar,
  • Diyet ve diüretik ilaçlar,
  • A vitamini içeren destek ilaçları,

Saç dökülmesine neden olan ilaçlar arasında yer almaktadır.

Saç Dökülmesine Karşı Ne Yapmalı?

Genetiğe bağlı olmayan saç dökülmesinin tedavisinde, sebebe yönelik bir yol izlenmelidir. Bu soruna neden olan hastalıklar tedavi edilerek saç dökülmesinin önüne geçilmelidir. Kişinin beslenme bozukluğu var ise tedaviye yönlendirilmeli, ilaçlar ve sigara kullanımına ara verilmeli, stres yönetimi sağlanmalıdır.

Saçlara nazik davranılması gerekir. Saçlar doğaları gereği kopmaya ve kırılmaya meyillidirler. Bundan dolayı özellikle ıslakken saça nazik bir şekilde davranılmalıdır. Kolay tarama spreyleri saça uygulanabilir. Bu spreyler hem saçın yumuşamasını hem de takılmadan kolaylıkla taranmasını sağlar.

Saç dökülmesine karşı en etkili yöntemlerin başında saçın gün aşırı yıkanması geliyor. Saçlar her gün yıkanır ise kuruyarak doğal yapısındaki nemini kaybeder. Bundan dolayı saçlar her gün yıkanmamalıdır.

Bunun yanı sıra saçların sıcak su ile yıkanması da saçlara zarar vermektedir. Bundan dolayı saçlar ılık ve soğuk su ile yıkanmalıdır. Saçlarda her yıkama esnasında 2 kereden fazla temizleme ürünü kullanılmamalıdır. Özellikle şampuanlama sırasında saç derisinde yumuşak davranılmalıdır.

Saçlara çok sık ısıl işlem uygulanmamalıdır. Haftada bir kereden fazla şekillendirme işlemi yapılmamalıdır. Saç boyama işlemi ise nadir bir şekilde yapılmalıdır. Perma, Brezilya fönü gibi işlemlerden ise kaçınılmalıdır.

Seyrek ve az dişli yataklar kullanılmalıdır. Bu taraklar saçları açarak dökülmelerine engel olur. Bu taraklar plastik gibi yapay maddeler yerine bambu gibi doğal maddelerden tercih edilmelidir.

Saç Dökülmesini Azaltan Besinler

Protein bakımından yüksek besinler saç dökülmelerinin önüne geçmektedir. Saçın hızlı uzamasını sağlayan bu besinler, fasulye, mercimek, yoğurt ve peynire bolca bulunmaktadır.

Çinko ihtiyacının karşılanması için baklagil tüketilmelidir. Çinko saç diplerinizi uyararak saç uzamasını tetikler. Dermatoloji uzmanlarının araştırmalarına göre, 1 porsiyon baklagil ve 150 gram et ürünü günlük çinko ihtiyacının yüksek bir oranını karşılar.

Tavuk tüketmek, biyotin ihtiyacının büyük bir kısmını karşılamaktadır. Sağlıklı saçlar için gerekli olan bir besin de biyotindir. Haftada bir kez deniz ürünü veya sakat at tüketmek biyotin bakımından yoğun bir şekilde beslenilmesini sağlar.

Her gün yoğurt tüketilmesi saç dökülmesinin önlenmesine yardımcı olur. Her gün 2 bardak süt veya 2 kase yoğurt tüketmek, kalsiyum ve protein ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olmaktadır.

Her gün bir miktar kuruyemiş tüketmek, vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve yağların takviye edilmesine yardımcı olur. Fındık, ceviz ve bademden günde bir avuç kadar tüketmek saç dökülmesinde oldukça büyük etki gösterecektir.

Havuç, içerdiği vitamin ve minerallerden dolayı saçlar için adeta mucizevi besinler arasında yer almaktadır. Havuç saç köklerini güçlendirir ve saç derisini korur. Saçın hızlı uzamasını ve dayanıklılığını sağlamak için her gün bir adet havuç tüketilmelidir.

Her gün bir kahve fincanı kabak çekirdeği tüketmek, içerdiği değerli yağlar nedeniyle saç dökülmesinde oldukça etkilidir.

Saç Dökülmesine Karşı Uygulanan Yöntemler

Uzmanlara göre saç dökülmesi, görüldüğü anlardan itibaren müdahale edilmesi gereken bir sağlık sorunudur. Bundan dolayı bu rahatsızlığa karşı uygulanması gereken bazı yöntemler vardır.

Bunların arasında kozmetik ürünler yer alır. Kişinin saç dökülmesi sorununun tetkikti sonucu hastalara vitamin takviyeleri, şampuan ve serumla önerilmektedir.

Mozaterapi, saç dökülmesi tedavisi için kullanılan bir medikal yöntemdir. Sonuçları oldukça etkili olan bu yöntem ile, saç dökülmesinin kalıcı bir şekilde önüne geçilebilir. Hazır karışımlar steril ortamlarda çeşitli spreyler ile incecik iğnelere doldurularak, cildin orta tabakasına enjekte edilmektedir.

Bu medikal tedavi ile, saç köklerinden yavaşlayan kan akışı hızlanırken, saçın ihtiyacı olan besinler doğrudan saça ulaştırılır. Böylelikle saç için gerekli takviyeler bu tedavi ile sağlanır. İki haftada bir uygulanan bu yöntem 6-8 seans şeklinde uygulanabilmektedir. Bu işlemin her bir seansı için 15-20 dakika yeterlidir.

PRP uzmanlar tarafından uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntem ile de saç dökülmesinin önüne geçilebilir. Kişinin kendi kanında bulunan özel maddeler ayrıştırılarak saç derisine enjekte edilir. Tıpkı mezoterapi gibi profesyonel koşullar altında gerçekleşmesi gereken bu yöntem, 6-8 seans arasında sürmektedir.

Saç ekimi de en son çare olarak tercih edilmelidir. Eğer kişiye uygulanabilecek bütün tedaviler uygulanır ve sonuç alınmazsa bu yöntem tercih edilebilir. Özellikle erkek hastalar saç ekimini daha çok tercih ediyor.

Saç Dökülmesine Karşı Doğal Çözümler

  • Saçlar her gün taranmalıdır. Bu sayede saç kökleri hava alır ve saçlar daha sağlıklı olur. Saçlar her gün en az iki saat açık bulunmalıdır. Çeşitli doğal yağlar ile saç diplerine masaj yapılmalıdır. Hindistan cevizi yağı, hint yağı ve zeytinyağı karışımları ile saç diplerine masaj yapılabilir. Bu sayede saç dipleri nefes alır ve kan dolaşımı hızlanır. Bu uygulamayı düzenli bir şekilde tekrarlarsanız saç dökülmesinin önüne geçebilirsiniz.
  • Biberiye ile saçlara bakım yapılabilir. Bu sayede saç dökülmesinin önüne geçilerek saç sağlığı korunur. Bir tutam biberiye bir miktar su ile yaklaşık 15 dakika kaynatılır. Ardından soğutularak saçların durulama suyuna ilave edilir. Bu suyla saçlar durulanır.
  • Isırgan ise saçların hızlı bir şekilde uzamasını sağlar ve saç dökülmesinin önüne geçer. Birkaç ısırgan yaprağı sıcak suda bekletilerek demlenir ve bu su ile saçlar durulanır.

Bu ve bu gibi uygulamalardan sonra bile saçlarınız dökülüyorsa mutlaka bir uzmana başvurmalısınız.

Sıklıkla Karşılaşılan Saç Dökülmesi Sorunları ve Çözümleri

Doktora gitmesine rağmen saç dökülmesi devam eden biri için uzmanların tavsiye ettiği bir tarif ise şu şekildedir:

Orta boy bir baş sarımsak ayıklanır, ardından bir tutam ısırgan otu zeytinyağı içine konur. Karışım benmari usulü bir süre kaynatılır. Ardından bir gece bekletilerek, süzülüp saçlara sürülür. Streç ile sarıldıktan sonra bir gece uyunur. Saçlar sabah yıkanır. Bu formül haftada bir kere uygulanır.

Saç dökülmesi için diğer doğal tarifler:

  • Lavanta, adaçayı ve ısırgan otu suyun içerisinde kaynatılır. Ardından süzülerek zeytinyağı, ısırgan yağı ve kekik yağı ile blenderdan geçirilir. Lapa kıvamına gelen bu karışım saç derisine sürülür ve streç ile sarılır. 2 saat bekletilen saç, ılık su ile yıkanır.
  • Isırgan otu ve defne yaprağından bir tutam alınarak yarım kilo zeytinyağı ve bir kaşık çörek otu kısık ateşte kaynatılır. Bir gece beklenir ve süzülür. Haftada iki gün saç diplerine karışım uygulanarak saçlarda bekletilir ve saçlar yıkanır.
  • İki yemek kaşığı kepek unu 2 litre suyun içinde pişirilir. Ardından demlenmeye bırakılan karışım, saçlara uygulanır. Bu karışım her akşam saça uygulanır.
  • Eğer mevsim geçişlerinde saçlarınız dökülüyorsa bu tarif tam size göre. Yarım avokado ezilerek, 2 tane bıldırcın yumurtası ve 1 çorba kaşığı susam yağıyla karıştırılır. Bu karışım saça uygulanır ardından streç ile sarılarak 2 saat bekletilir. Saç yıkanır ve karışım haftada 1 kere uygulanır.
  • Hamilelikten sonra saçları dökülenler, ilk olarak doktora görünmelidirler. Vitamin takviyeleri de bu dönemde oldukça büyük fayda sağlamaktadır. Bunun yanı sıra haftada bir, 1 barsak sütün içine 1 çay kaşığı maya konularak saçlara uygulanır. Bu karışım saçların güçlenmesini sağlar ve oldukça etkilidir.
  • Normalde böyle bir problem yaşamayan ancak son zamanlarda saçlarının dökülmesinden şikayetçi olan kişiler için zeytinyağı, tuz ve elma sirkesi karışımı önerilir.
  • Sabah uyandığında avuç avuç dökülmüş saçlar ile karşılaşanlar için hint yağı, badem yağı, elma sirkesi ve toz maya karıştırılır. Bu karışım uygulandıktan sonra streç film ile saçlar sarılmalıdır. Saçlar 4 saat beklenildikten sonra yıkanmalıdır. Bu karışım haftada 2 kez uygulanabilir.

Yukarıda saç dökülmesi için doğal tarifler ile ilgili detaylı bilgiye yer verdik. Bu ve benzeri tarifler her saç tipine uygun değildir. Farklı saç tiplerine göre farklı tarifler mevcuttur. Bundan dolayı bu tarifler uygulamadan önce saç tipi belirlenmeli ardından saç tipine uygun malzemelerin olduğu tarif uygulanmalıdır.

Görüldüğü üzere saç dökülmesinin onlarca sebebi vardır. Aynı zamanda saç dökülmesine karşı yapılabilecek pek çok şey vardır. Kişiler böyle bir sorunla karşılaştıklarında öncelikle doktora başvurmalıdır. Doktorun yönlendirmesi sonucundan uygulanan tedavinin yanında bu gibi tarifler bakım olarak uygulanabilir.

Unutulmaması gereken bir diğer nokta ise saç dökülmesinin önemli bir durum olduğudur. Bundan dolayı ihmal edilememesi gerekir. Aksi takdirde kelliğe varana kadar birçok sağlık sorununa sebebiyet verebilir. Erken teşhis her hastalıkta olduğu gibi saç dökülmesinde de oldukça önemlidir. Saçların normalden fazla dökülmesi durumu fark edildiği anda profesyonel bir yardım alınmalıdır.

Bu İçerik Hakkında Ne Düşünüyorsun ?