İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Faydalı Bilgiler

Su İçmek Neden Önemlidir? Faydaları?

Su İçmek Neden Önemlidir? Faydaları?
+ - 0

Suyun hayatımız için olmazsa olmaz önemini hala kavrayamadıysanız ve günde yeterli miktarda su tüketimini ihmal ediyorsanız bu habere dikkat edin! Çünkü suyun vücudumuz için sağladığı faydalar saymakla bitmez. Su, vücudumuz için hayati önem taşıyan vazgeçilmez bir temel ihtiyaç gereksinimidir. Bu nedenle su, hayatımız için en önemli ihtiyaçlardan birini ifade eder. Şu bilinen bir gerçektir ki bireyler birkaç gün yemek yemeden aç kalsalar bile yaşamlarını sürdürebilirler fakat su içmeden hayatta kalmaları mümkün değildir. Ayrıca suyun önemi iyi kavranırsa ihmal etmeden daha fazla tüketebiliriz.

Suyun Faydaları

Gündelik yaşamda gün içerisinde idrar yapma, terleme gibi çeşitli sebeplerle takriben on bardak kadar su kaybı yaşamaktayız. Bu nedenle bu kaybın önüne geçmek için gün boyunca bol bol su içmemiz gerekir. Bu kapsamda su içmek vücudumuz için bu kadar önemliyken ihmal etmek çok yanlış olacaktır. Ayrıca gün içerisinde gereksinimlerimizin birçoğunu karşılayabilmek adına suya ihtiyaç duyarız. Tüketilen besinleri sindirmek, boşaltım ve terleme gibi pek çok ihtiyaç için su gereklidir. Nitekim su, kişi vücudu için en mühim kaynaklardan biridir. İnsan vücudu için suyun faydalarısaymakla bitmez.

Bu nedenle gün boyunca en az iki litre su içmemiz gerekir. Suyun faydalarını ve önemini maddeler halinde sıralamamız mümkündür. Bu noktada Memorial Wellness Beslenme Danışmanı Dr. Dyt. Yonca Sevim’in açıklamaları önemlidir. Sayın Sevim, su içmenin hayatımız için vazgeçilmez öneminden bahsederek suyun faydalarını maddeler halinde bizlere anlatır.

Suyun Faydaları ve İşlevleri

Suyun faydalarıtek bir şeyle sınırlı değildir. Vücudumuz için sağladığı pek çok görev ve fonksiyonu vardır. Su içmekkabız olma riskini engeller. Sindirim sisteminizin çalışmasını sağlayarak sindirimi düzenler. Su sayesinde fiziksel performansınız yükselir ve kas yapınızı destekler. Vücut ısınızı dengeleyerek terleme yoluyla bedeninizdeki fazla sıcaklık yok edilir. Su, vücutta bulunan gıda öğelerini ve atıkları taşır. Vücuttaki atık ve zehirlerin dışarı atılmasını başararak böbreklerinizi korur. Su içmekcildinizi nemlendirerek tazeleştirir ve güzelleştirir. Ayrıca:

  • Metabolizmanın düzenli olarak çalışmasını sağlar.
  • Açlık hissinizi azaltarak kilo vermenize yardımcı olur.
  • Su içmek eklemlerinize destek sağlayarak güçlendirir.
  • Vücudunuzda birikmiş olan gereksiz maddelerin dışarıya çıkmasını sağlar.
  • Kan dolaşımını sağlayarak kan hacminizi muhafaza eder.
  • Selülit oluşması riskini azaltarak engeller.
  • Bedende yer alan moleküllerin yapısında bulunarak onları muhafaza eder.

Suyun Önemi

Hayatımız ve vücudumuz için suyun önemi tahmin ettiğimizden de fazladır. Sağlıklı olduğumuz dönemler kadar belli bir rahatsızlık yaşadığımız zamanlar da çok daha fazla su ihtiyacına gereksinim duyarız. Özellikle grip, nezle gibi ateşli geçirilen hastalıklarda bol bol su içmemiz gerekir. Bol su tüketimi sayesinde tedavi süreciniz hızlanır ve daha çabuk iyileşme imkanına sahip olursunuz. Suyun faydalarıbu kadar çok olduğu halde su tüketimi noktasında güçlük yaşayanlar ya da gün içerisinde su içmeyi unutan insanlar vardır. Bu kişiler aşağıda listeleyeceğimiz tavsiyelere uyarlarsa günlük su gereksinimlerini karşılayabilirler:

  • Yemeğe başlamadan önce ve sonra bir bardak su için
  • Her sabah kalktığınızda ve gece yatmadan önce en az bir bardak su tüketin
  • Kahve, çay vb. idrar getirici içeceklerin ardından bir bardak da su için
  • Gün boyunca yediğiniz ve atıştırma yaptığınız her yemeğin ardından su için
  • Tuvalet ve banyo sonrası bir bardak su içmeyi ihmal etmeyin
  • Özellikle spor, koşu gibi fiziksel antrenmanlardan sonra bol bol su için
  • Pasta, kek gibi çeşitli tatlı besinler yedikten sonra bir bardak su için
  • Dışarıdan eve gelince su içmeyi unutmayın

Suyun önemive bizlere sunduğu faydalar görüldüğü üzere epey çoktur. Bu yüzden su içmeye gerekli özeni göstermeyi unutmamız ve kesinlikle ihmal etmemiz gerekir.

Bu İçerik Hakkında Ne Düşünüyorsun ?