1. Ana Sayfa
  2. Faydalı Bilgiler

Uykuda Beynimizi Etkileyen Letarjik Durum

Uykuda Beynimizi Etkileyen Letarjik Durum
+ - 0

Koma ve bitkisel durumlarla karıştırılabilir. Ancak, komada, tam bilinç kaybolur. Beyin fonksiyonları büyük ölçüde bozulmuştur. Patolojik refleksler var. Koma durumunda, patolojik refleksler gözlenmez.  Ayrıca EEG (X-ışınları) da önemli bir farktır. Ayrıca, letarji durumunda, çalışmayabilme kabiliyeti, ömür boyu ömürlü olmayan, türev dış uyaranlar gibi uyku özelliklerine benzer derin uyuşuk bir durumdur. Latarzanın uykusunda metabolizmanın yaşlanma yavaşlayabilir.

Letarji Nedir?

Daha kalıcı bir uyku durumu ile kendini gösteren uyuşukluk. Bu hastalar günlerce uyurlar, ancak uyanıktırlar ve yemek yiyebilirler. Learjic Sleep ile ilgili, bilimin açıklanmadığı birçok şey var. Vücutta zamanın nasıl durduğu, hücrelerin yaşlanma sürecini nasıl yavaşlattığı, beyin fonksiyonlarının bu dönemde nasıl bozulmadığı, hafızanın nasıl korunduğu ve devamı hakkında yeterli bilgi yoktur.

Parazit Uyku Hastalığı

Çevre sineğinin bulaştırdığı parazit uyku hastalığı da oldukça ilginç bir durumdur. Kan ve lenf sistemini kolonize eden parazitler, sinir sistemini olumsuz etkileyerek beyin iltihabına neden olur ve çeşitli nörolojik semptomlara neden olarak sürekli uykuda ölüme bile yol açabilir. Uyuşukluk günler veya haftalarca sürebilir. Bu noktada katatoni, katalepsi ve narkolepsi gibi özel bilinç durumlarından bahsetmek gerekir. Katatoni, motor aktivitede keskin bir azalma ve konuşma eksikliği ile karakterizedir. Oturabilmek, ayakta durabilmek ve vücut duruşunu koruyabilmek, onu patolojik organik bilinçteki bir farklılıktan ayırmaya yardımcı olur.

Letarjinin Nedenleri Nelerdir?

Letarjinin durumu tamamen bilinmiyor. Vücuttaki zamanı nasıl durdurabilir, hücrelerin nasıl yavaşlatılacağı, beyin fonksiyonları tarafından korunan beynin fonksiyonları ve hafızası tarafından bellek nasıl korunur? Letarjinin durumu ilacın yan etkisi olarak ortaya çıkabilir. Bu durum esas olarak dinlenme, stres azaltma ile iyi beslenme ile kaldırılabilir.

Beyin Yorulduğunda Ne Olur?

Uyku yoksunluğu veya düzensiz uyku beyin direk olarak etkilemektedir. Beyin işlevini çeşitli şekillerde etkiler.

Dikkat ve Hafıza Bozuklukları

Konsantrasyon görevleri sırasında, dikkati (kırmızı) ve talamus (“bilinç kapısı”, sarı) kontrol eden beyin bölgelerindeki aktivite bozulmuş gibi görünmektedir. Bu, yanlış sinyalleri görmezden gelmeyi zorlaştırabilir. Hipokampustaki (mor) aktivite azalır, bu da yeni bellek içeriğinin kararsız hale gelmesine neden olabilir. Bir konuya dikkat ederken ve yeni şeyler öğrenirken konsantre olma güçlüğünü gösterir.

En Kötü Sinirsel Koordinasyon

Genel kapsamda uyku yoksunluğu, çeşitli sinir ağlarında iş birliğini (kesik çizgiler) bozar. Araştırmacılar, uykudan mahrum bırakılan deneklerini, düşüncelerinin başıboş dolaşmasına izin verme arzusuyla manyetik rezonans görüntülemeye zorladıktan sonra vardıkları sonuç buydu. Bu koşullar altında (“dinlenme durumu”), fonksiyonel MRG, iki beyin bölgesinin normalde birlikte ne kadar iyi çalıştığını gösterir: aktiviteleri ne kadar senkronize olursa, iş birliği o kadar yakın olur. Azaltılmış bağlantı, yalnızca dikkat sisteminin (kırmızı) bölgelerinde değil, aynı zamanda işitsel, görsel ve motor ağlarda (etiketlenmemiş) gösterilmiştir. Hafıza bozukluğu, daha yavaş tepki süreleri ve kısa süreli farkındalık ve dikkat kaybı meydana gelir. Bu, sinir ağlarının birbirleriyle az verimli çalışması gerçeğine dayanmaktadır.

Daha Sık Uyu

Varsayılan ağ modu (mavi), çoğunlukla uyku modu sırasında etkindir. Uyku olmadan, gerçek ve sanal arasındaki ayrım artık güvenilir değildir. Beyin temellere bağlı kalmak yerine hızlı bir şekilde varsayılan moda geçer ve yapılması gerekenlerin gerisinde kalır. Gerçeklikten tamamen kopar ve duyusal izlenimlerini kaybeder ve kendi düşünce dünyasında yaşamaya başlar. Sık sık rüya gören bu ruhun halüsinasyon görme olasılığı ve olasılığı yüksektir. Obsesif kompulsif bozukluk geliştirebilir.

Riskli Davranışlar

Uyku yoksunluğu diyet değişikliklerine ve riskli davranışlara yol açar. Nöromodülatör adenosinin, ödül sistemindeki (turuncu) uyarıcı iletimi dengesizleştirmesi mümkündür. Adenozin, striatumda bol miktarda bulunan adenosin 2A reseptörlerine bağlanır ve dopamin reseptörlerinin çok spesifik bir alt tipini azaltır. Ağır içme, anti sosyal ve riskli cinsel davranışlar gibi riskli davranışlar, şiddet isteği de ifade edilebilir. Sonuç olarak, ödül uyaranları artık farklı şekilde değerlendirilmektedir.

Duygusal Dengesizlik

Çok az uyursak, işleme için olumsuz uyaranlara öncelik verilir ve amigdalanın aşırı tepki vermesine neden olur (yeşil). Aynı zamanda, medial prefrontal korteks (mavi) ile koordinasyonları bozulmuş gibi görünmektedir. Ani karar değişiklikleri, ikilemler gibi durumlar yoğundur. Bu da majör depresyon ve bipolar bozukluk gibi ruhsal bozukluklara neden olur.

En Az 7 Saat Uyku Gerekli

Uykusuzluğun olumsuz etkileri düzenli uykunun önemini gösteriyor. Diğer laboratuvarlarda yapılan deneyler ortak bir bulguyu ortaya çıkardı. İyi bir zihinsel performans için yeterli kalitede uyku gereklidir. Başka bir deyişle, uzun ve derin bir uyku, zihinsel ve fiziksel dinlenme için yeterli zamana sahip kaliteli bir uykudur. Amerikan Uyku Tıbbı Akademisi ve Uyku Araştırmaları Derneği bu sürenin 7 saat olduğunu belirtiyor. Bu derneğin araştırma verilerine göre; Daha az uyuyan insanlar depresyon, diyabet, obezite, yüksek tansiyon, kronik yorgunluk ve bağışıklık sistemi hastalıklarına daha yatkındır. Sağlıklı bir yaşam istiyorsak, tam ve sık uyku bir durumdur.

Ne kadar uzun süre uykudan mahrum kalırsanız, adenozin seviyeniz o kadar yüksek olur. Ayrıca, uykusuz kalmak uyku basıncı artar ve uykuda mı uyanık mı olduğunuzu ayırt etmek imkânsızdır. Kısa bir geceden sonra bile bilişsel yetenekleriniz zarar görür. Bir kişi arka arkaya birkaç gece çok az uyursa, kayıp genellikle şiddetlidir.

Bu İçerik Hakkında Ne Düşünüyorsun ?