İlginizi Çekebilir
kendine-inanmak-ve-ozguven-basarinin-sirri
  1. Ana Sayfa
  2. Faydalı Bilgiler

Vücutta Yaşanan Ani Titremenin Nedenleri

Vücutta Yaşanan Ani Titremenin Nedenleri
+ - 0

Titreme, bir vücut parçasının veya uzvunun kasıtsız ve kontrolsüz ritmik hareketidir. Tıp literatüründe el titremesi olarak bilinen titreme, vücudun herhangi bir yerinde herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir. Titreme her zaman ciddi bir durumun işareti değildir. Ancak bazı durumlarda kişide ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir. Tremorun tedavisi genellikle kolay değildir. Bununla birlikte, genellikle tedavi olmaksızın kendi kendine geçer. Kas spazmları, kas seğirmeleri ve titremeler aynı şey değildir.

Titreme Nedir?

Tremor veya titreme, Parkinson hastalığı, multipl skleroz, yorgunluk sonrası egzersiz, duygusal stres gibi çeşitli faktörlerin ve hastalıkların neden olabileceği kontrol edilemeyen vücuttaki ani titreme durumunu tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bu genellikle elleri etkileyen yaygın bir hareket bozukluğudur, ancak kolları, başı, ses tellerini, gövdeyi ve bacakları da etkileyebilir. Koşular aralıklı olarak meydana gelebilir veya sürekli olabilir. Tek başına veya başka bir hastalığın sonucu olarak ortaya çıkabilir.

Sarsıntı Türleri Nelerdir?

Koşular, dinlenme titremeleri ve eylem titremelerine ayrılabilir. Dinlenme tremoru otururken veya uzanırken meydana gelir. Kişi hareket etmeye başladığında titreme kaybolur. Dinlenme halindeki titreme genellikle sadece eli veya parmakları etkiler. Etkilenen vücut bölümünün hareketi sırasında meydana gelen titremeye eylem titremesi denir. Çalıştırma eylemi aşağıdaki gibi alt bölümlere ayrılmıştır:

Titreme Neden Olur?

Run bazı durumlarda normal kabul edilir. Çok fazla stres, endişe veya korku altında olmak titremelere neden olabilir. Duygunun yoğunluğu azaldığında, titreme genellikle durur. Tremor ayrıca beyni, sinir sistemini veya kasları etkileyen tıbbi durumların bir parçası olabilir. Bu nedenle açıklanamayan titremeleriniz varsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna görünmelisiniz.

Titreme Belirtileri Nelerdir?

Titreme belirtileri şunları içerebilir:

  • Ellerin, kolların, başın, bacakların veya gövdenin ritmik titreşimleri
  • Titreyen ses tonu
  • Yazma ve çizimde zorluk
  • Çatal-bıçak takımını tutma ve kullanmada zorlanma

Sarsıntı; birey fiziksel olarak yorgun olduğunda, belirli pozisyonlarda durarak veya belirli hareketleri yaparak stres veya güçlü duygusal deneyimler tarafından tetiklenebilir veya şiddetlenebilir. Pişmanlık

Nasıl Teşhis Edilir?

Tremoru teşhis etmek için doktor, fizik muayene yoluyla etkilenen bölgeye bakar. Titremeler görsel incelemede açıkça görülebilir. Muayene sırasında doktorunuz titremenizin şiddetini ölçmek için bir nesne yazmanızı veya tutmanızı isteyebilir. Ayrıca sinir sisteminin durumunu değerlendirmek için ayrıntılı bir nörolojik muayene de yapabilirler. Bu test tendon reflekslerini, koordinasyonu, duruşu, kas gücünü, kas tonusunu ve dokunma duyusunu değerlendirir. Muayene sırasında hastanın işaret parmağı ile buruna dokunmak, parmakla spiral çizmek veya sokakta yürümek gibi çeşitli görev ve egzersizleri yapması gerekebilir.

Vücut Titremesi Nasıl Tedavi Edilir?

Titreme neden olan altta yatan durum tedavi edilirse titreme ortadan kalkabilir. Titreme tedavisi aşağıdaki gibidir: Bazı ilaçlar titremeyi nedenlerine göre değil kendi başlarına tedavi etmek için kullanılır. Doktorunuz sizin için reçete edebilir. Botox enjeksiyonları vücut titremesi için iyi gelir. Bu enjeksiyonlar genellikle yüz ve kafada titreme olan kişilere yapılır. Fizik tedavi, kasları güçlendirmeye ve kas kontrolünü iyileştirmeye yardımcı olabilir. Kasları hareketlerle çalıştırmak özellikle titremelerin giderilmesinde etkilidir. Beyin stimülasyon cerrahisi, zayıflatıcı tremoru tedavi etmek için tek seçenek olabilir. Bu prosedür sırasında cerrah, beyin sarsıntısından sorumlu olan kısmına bir elektrik sondası sokar.

Yerleştirilen bu dönüştürücüye bir tel bağlanır ve telin diğer ucu göğüs bölgesinde cilt altına yerleştirilir. Göğüs üzerine de küçük bir cihaz yerleştirilir ve diğer ucu buna bağlanır. Bu cihaz, beynin sarsıntı oluşturmasını önlemek için bölgeye yerleştirilmiş bir dönüştürücüye uyarıcı darbeler gönderir. Bununla birlikte, titremenin nedenini teşhis etmek için başka testlere ihtiyaç vardır. Tiroit hastalığının neden olduğu titremeleri dışlamak veya diğer tıbbi durumları kontrol etmek için kan ve idrar örnekleri alınarak çeşitli testler yapılabilir.

Sarsıntı Nasıl Ortadan Kaldırılır?

Bir kişinin titremeleri hafifletmek veya azaltmak için yapabileceği bazı uygulamalar şunlardır: Kafein ve benzeri uyarıcılardan kaçının: Kafein ve diğer uyarıcılar titremeleri artırabilir. Stresten kaçınma: Stres ve kaygı, titremeleri daha da kötüleştirme eğilimindedir ve gevşeme, titremeleri azaltabilir. Hayatınızdaki tüm stresi ortadan kaldırmak mümkün olmasa da masaj, yoga, meditasyon gibi çeşitli gevşeme tekniklerini kullanarak stresli durumlarla başa çıkmayı öğrenebilirsiniz.

Cerrahi Tedavilerin Etkinliği Değişebilir

Tam diskinezi için cerrahi, amaç ve hedeflerden bağımsız olarak ekip çalışması gerektirir. Hareket bozuklukları ekibi olarak bilinen bu grupta ideal olarak hareket bozuklukları ve yöntemleri konusunda deneyimli bir nörolog ve beyin cerrahı, psikolog veya psikiyatrist bulunmalı, ideal tedavi, hasta ekibinin tüm yönleriyle değerlendirildikten sonra belirlenmelidir. Cerrahi tedavinin etkinliği hastalığa ve yapılan işleme göre değişir. Örneğin vücutta kasılma tedavisinde etki uzun sürelidir ve tekrarlama şansı çok düşüktür. Yine distonilerde cerrahi tedavinin etkisi uzun sürelidir. Buna karşılık, Parkinson hastalığında cerrahi tedavinin etkinliği zamanla kısmen azalmaktadır. Gerçekten de bu tedavinin etkinliğinin azalması, hastalığın zaman içinde ilerlemesine ve belirli semptomların yeniden ortaya çıkmasına bağlıdır.

Bu İçerik Hakkında Ne Düşünüyorsun ?