İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Faydalı Bilgiler

Yeni Doğan Bebeklerin Bez Kullanım Alışkanlığı

Yeni Doğan Bebeklerin Bez Kullanım Alışkanlığı
+ - 0

Birçok anne yeni doğmuş bebeğinin bez kullanma alışkanlığı konusunda merak sahibidir. Yeni doğmuş bebeklerin bezleri ne sıklıkla değiştirilir, yeni doğan bir bebeğin bez kullanma şekli nasıl olmalı gibi sorular sorulmaktadır. Bilimsel araştırmalar ve sonuçlardan yararlanarak bu konuda bilgi sahibi olabilecek ve bebeğiniz için doğru bez kullanma alışkanlığı edinebileceksiniz. 

Bebeklerin Bez Kullanma Alışkanlığı

Doğdukları andan itibaren bebeklerin bez kullanma alışkanlığı merak edilen konuların arasında bulunmaktadır. Birçok anne ve baba bu konuya dair sorular soruyor ve kullanım alışkanlığının nasıl olması gerektiğini merak ediyor. Yeni doğan bebeklerin bez kullanma alışkanlığı konusunu doğru yönetmek için bebeklerin doğum anlarından itibaren sindirim sistemi hakkında detaylı bilgilere sahip olmalısınız.

Henüz yeni doğmuş bebeklerin yapmış oldukları ilk kakaya mekonyum denilmektedir. Bebekler doğum anından bir gün sonra ilk kakalarını yapmaktadırlar. Bebeklerin ilk kakasının içeriği, anne karnındayken anne tarafından aldıkları besin ve bebeğin içinde yaşamaya devam ettiği amniyon sıvısında alınan bakterilerdir. Yeni doğmuş bir bebeğin bezi açıldığı zaman karşınıza yeşil ve siyah renklerinde bir sıvı çıkar. Dış dünyada sindirim işlemleri ise ilk beslenmeyle beraber başlamaktadır.

Beslenmeye başlanmasıyla beraber bağırsak hareketleri de başlamaktadır. Doğumdan 3 veya 4 gün sonra bebeğin kakası ilk olarak yeşil ve kahverengi tonlarda oluşur. Daha sonrasında ise mekonyum sarı renkte gözlemlenir. Yeni doğan bebeklerin aynı gün içerisinde farklı renklerde dışkısı bile gözlemlenebilir.

Bebeklerde İdrar Sıklığı Nasıl Olur?

Bebekler, annelerin karnındayken amniyon sıvı içinde yaşarlar ve bu sıvıyı yutma durumları bulunmaktadır. Bebeğin yuttuğu bu sıvı mide ve bağırsaklarında yavaş yavaş bebeğin kanına karışmaya başlar. Bebeğin böbrekleri sayesinde ve yetişkin insanlarda olduğu gibi içerisinde üre bulunmayan idrar tekrardan amniyon sıvısına karışmaktadır.

Bebeğin anne karnında yaşadığı bu aksiyonlar, bebeğin zaten anne karnında idrar yapma işlemlerine sahip olduğu anlamına gelmektedir. Bebeğin dünyaya gözlerini açtığı ilk zamandan 8 veya 9 saat içerisinde de ilk idrarının yapılması beklenir.

Yeni Doğan Bebeklerde Bez Kullanım Sıklığı Nasıl Olmalıdır?

Dünyaya yeni gelen bebek, ilk emzirilme anında annenin göğüslerinde hamilelik dönemlerinin sonlarında oluşan, halk arasında ağız sütü olarak bilinen “kolostrum”u alır. Bu kolostrum, bebeğin bağışıklık sistemi ve vücut sağlığı açısından oldukça önemli bileşenler içerir. Bu yüzden kolostrum, bebeğin ilk aşısı sayılmaktadır. Bu detayı önemli bir bilgi olarak hatırlamakta faydalar olacaktır. Doğum anından sonra anne ile bebeğin ilk teması mümkün olduğu kadar hızlı yapılmaya çalışılır. Anne ve bebek arasındaki ilk temas, annenin süt üretici hormonlarının tetiklenmesini sağlar. İlk temas sonrasında bebeğin sıklıkla emzirilmesi sonucunda annenin süt üretimi de artmaktadır.

Doğum anından sonraki ilk günlerde emzirilmenin 2 saatten daha fazla tutulması önerilmektedir. Bundan dolayı doğum anından sonraki günlerde gün içerisinde 8-10 defalık emzirilme işlemi ortaya çıkar. Doktor tavsiyesi ile formül mama alma ihtiyacı ortaya çıkan bebeklerse, formül mamanın midede hazım süresinin daha geç olmasından dolayı anne sütüyle beslenen bebeklere kıyasla daha geç acıkırlar. Bu yüzden bu bebeklerin beslenme aralıkları 3-4 saate kadar çıkabilir. Yeni doğan bir bebeğin ıslatmış olduğu bezlerin sayısını bilmek oldukça zordur. Çünkü hazır olan bezlerin nem konusunda emme özellikleri çok fazladır.

Bebeklerde bez kullanımı yeni doğan bebeklerde şöyle gerçekleşir: Bebekler ilk haftalarda gün içerisinde 2-3 kere ıslak bez çıkarırlar. Gerek anne sütü gerekse de formül mama ile de olsa bebeklerde bez kullanımı beslenme durumuyla yakından ilgilidir. Beslenme işlemi sonrasında sindirim sistemi harekete geçer ve bağırsak hareketleri aktifleşmeye başlar. Her beslenme sırasından sonra bebeklerin dik tutularak gaz çıkarması ve daha sonrasında bez değişimi işlemi gerçekleşir. Bundan dolayı yeni doğan bebeklerin gün içerisinde 6 ve 10 kez arasında bez değiştirdiklerini söyleyebiliriz.

 Yeni doğan bebeklerin bez kullanım alışkanlığı 6. aydan itibaren azalmaya başlar. 6. aydan itibaren ek gıdaya geçilir. Bebeğin sağlığının nasıl olduğu, annenin emzirebilme durumu veya başka sebepler yüzünden bu durum değişkenlik gösterse bile bebeklerin dışkı yapma sıklığının gün içerisinde 6, sağlıklı ve yeterli beslenme işareti olarak da en az 3 defa gerçekleşmesi beklenir. Fakat yeni doğmuş olan bebeklerin sindirim sistemi gelişmeye devam ettiği için ilk günlerde kaka yapmama durumuyla da karşı karşıya kalabilirsiniz.

Bebekler İçin Doğru Bez Seçimi

Bebekler dünyaya geldikleri zaman ilk aylarında 800-1200 gram arasında kilo alımı yaparlar. Bu durum da ufak bedenleri için oldukça fazla büyümek demektir. Bebekler için doğru bez seçimi konusunda birkaç farklı faktör rol oynamaktadır. Mesela, erkek ve kız bebeklerinin fiziksel gelişimleri farklı olmaktadır. Bebeğinizin vücut ölçüleri, alacağı kilo ve benzeri faktörler bebekler için bez seçimi konusunu etkileyen faktörler arasında bulunur.

Bebeğinizin vücut yapısı ve verdiği reaksiyonlara göre farklı bebek bezi markaları denemeniz gerekecek. Bebeklerin genel vücut ölçülerine göre belirli markalar bebek bezi üretimi yapmaktadırlar. Bel ve ayak ölçüleri gibi durumlar göz önünde bulundurularak üretime devam edilmektedir. Fakat, bazı bebekler doğum anlarından kısa bir süre sonrasında daha büyük boy bebek bezlerine geçebilmektedirler.

Farklı markaların farklı standartlardaki modellerini kullanmanız da faydalı olabilir. Yeni doğmuş bebeklerin bez kullanma alışkanlığının, bebeğin büyüme hızına göre değiştiğini söylememiz mümkündür. Bu durumdan bakılınca yeni doğan bebeğiniz için 1 numaraları bebek bezi ile başlayabilirsiniz. Bebeğinizin kilo alımı durumuna göre bir büyük bedene de geçiş yapabilirsiniz. Bebek bezlerini alarak deneyebilir ve çocuğunuzun bir büyük beden geçtiğini anladığınız zaman daha büyük bebek bezi alabilirsiniz.

Bebeklerde Sindirim Sistemi ve Dışkılama

Yeni doğmuş bir bebeğin sindirimiyle alakalı görülen bir durum vardır. Bebek, anne karnında ilk dışkılamasını gerçekleştirebilir. Bu durumdan zararlı sonuçlar çıkmasın diye gerekli müdahaleler yapılır. Sık rastlanılmayan bu durum bebeklerin sağlığı için dikkat edilmesi gerekilen unsurların arasında bulunmaktadır. Bebeğinizin dışkısında görebileceğiniz birtakım belirtiler, doktor hizmeti almanız gerektiği anlamına gelebilir. Emziren annenin beslenme düzeni de bebeğin dışkılamasında etkili faktörler arasında bulunmaktadır. Fakat bebeğin dışkısında kırmızı ve beyaz renkler görmek bazı sorunlara işaret edebilir.

Mesela bebeğinizin dışkısında kırmızı rengine rastlamanız, süt proteini alerjisinin olduğunu gösterebilir. Annenin aldığı inek sütünü bebeğin sindirim sistemi sindiremeyebilir. Bu durum da alerjik bir sorunla karşılaştığınız anlamına gelebilir. Doktor teşhisi koyduğu andan itibaren de annenin beslenme düzenini yeniden düzenlemesi gerekebilir. Bu yüzden bebeğinizin dışkısında farklı bir durum sezerseniz doktora danışmanız oldukça faydalı olacaktır.

Bebeğinizin bez alışkanlığı konusunu da dikkatle takip ederek, yeteri kadar besin alıp almadığı konusunda da fikir sahibi olabilirsiniz. Bebeğiniz yeteri kadar süt almıyorsa ağlayabilir ve aç olduğunu belirtebilir. Bebekler bu durumdayken ağladıklarında göz yaşları akmaz, ağızları kuru ve tükürüksüz olabilir. Bebeğinizin bezinde yeteri kadar ıslaklık yoksa idrarı koyu ve keskin kokuluysa doktor danışmanlığından yararlanmanız bebeğinizin sağlığı açısından oldukça faydalı olacaktır. Doktor yardımı aldıktan sonra beslenme düzeninizi çocuğunuzun sağlığına göre ayarlayabilecek ve düzenli sindirim sistemine geçmesini sağlayabileceksiniz. Bu konularda uyanık olmak için bebeğinizin bezini sürekli kontrol etmenizde fayda var.

Bu İçerik Hakkında Ne Düşünüyorsun ?