İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Faydalı Bilgiler

Yürüyüş Yapmak Neden Önemlidir? Yürüyüşün Faydaları

Yürüyüş Yapmak Neden Önemlidir? Yürüyüşün Faydaları
+ - 0

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verileri; dünya nüfusunun %23’ünün hareketsiz olduğunu ve bu durumun önde gelen ölüm nedenleri arasında ön sırada yer aldığını belirtmektedir. Bunun nedeni, hareketsizliğin obezite, koroner kalp hastalığı, diyabet, hipertansiyon, metabolik sendrom, osteoporoz, meme ve kolon kanseri gibi yaşamı tehdit eden sağlık sorunlarına yol açabilmesidir.

Bu konuda iç rahatlatan unsur ise, düzenli yürüyüş gibi egzersizin de hareketsizliğe bağlı gelişen birçok hastalık riskini azalttığı veya bu hastalıkların semptomlarını hafiflettiğidir. Araştırmalar, düzenli olarak yürüyen ve koşan kişilerin hastalanma olasılığının daha düşük olduğunu ve bu egzersizi tüm yaşamları boyunca uygularlarsa 6 yıla kadar daha uzun süre dayanabileceklerini göstermiştir.

Kardiyovasküler Hastalık İçin Yürüyüş


Çalışmalar, düzenli yürüyüşün obstrüktif koroner arter hastalığı, kalp krizi ve buna bağlı ölüm riskini %20-35 oranında azalttığını ve kitle egzersiziyle orantılı olarak arttığını göstermiştir. Yürürken kan damarlarında birikerek daralma ve tıkanıklığa neden olan kötü kolesterol LDL seviyesi düşer. Damarlardaki yağ partiküllerini toplayarak karaciğere taşıyan faydalı HDL kolesterol de yükselir.

Başka bir kan yağı türü olan yüksek trigliserit seviyelerine sahip kişilerde de bir iyileşme oldu. Koroner kalp hastalığı riskini artıran yüksek kolesterolün yanı sıra yüksek tansiyon (hipertansiyon) ve yüksek kan şekeri gibi hastalıklar da düzenli yürüyüşten olumlu etkilenir.

Sonuç olarak yürümek ateroskleroz riskinin azalmasına, kolesterol değerlerinde olumlu bir değişime ve kan şekeri ve tansiyon değerlerinde düşüşe yol açar. Kardiyologlar Derneği’nden Dr. Burak Pamukçu, tüm bu olumlu etkilerin kalp damar hastalıklarından ölüm riskini %35’e varan oranlarda azalttığını belirtiyor.

Diyabet İçin Yürüyüş

Hareketsiz yaşam tarzı ve yetersiz beslenme; İnsülin direnci kilo alımına neden olabilir ve bu nedenle genetik yatkınlığı olan kişilerde diyabet ortaya çıkabilir. Çağımızın yaygın bir hastalığı olan ve prevalansı her geçen gün artan diyabetin gelişmesi kalp ve beyin damar hastalıkları riskinde çok önemli artışlara yol açabilmektedir. Düzenli yürüyüş, insülin direncini azaltarak ve fazla kilolardan kurtulmamıza yardımcı olarak diyabet riskini azaltır.

Meme Ve Kolon Kanseri İçin Yürüyüş

Araştırmalar, düzenli olarak günde 3.060 dakika yürümenin meme ve kolon kanseri riskini önemli ölçüde azalttığını göstermiştir. Yaşam boyu veya menopoz sonrası düzenli yürüyüş yapan kadınlarda meme kanseri riski %25 oranında azaltılabilmektedir. Bu etki normal kilolu kadınlarda, doğum yapanlarda ve ailesinde meme kanseri öyküsü olmayanlarda daha belirgindi.

Araştırmalar, düzenli yürümenin kolon kanseri riskini %2 ‘e kadar azalttığını göstermiştir. Yürüyüşün bağırsak hareketlerini artırarak, bağışıklık sistemini güçlendirerek, insülin ve benzeri hormonların salınımını azaltarak, kilo alımını önleyerek ve nötralizasyon sistemini harekete geçirerek kolon kanserine iyi geldiği düşünülmektedir. Serbest radikaller olarak adlandırılan zararlı maddelerdir.



İnme (felç) İçin Yürüyüş

Kardiyolog Doç. Dr. Burak Pamukçu, yaşlanan dünya nüfusu, hipertansiyon, diyabet, yüksek kolesterol, sigara kullanımındaki artış ve hareketsiz yaşam tarzı nedeniyle inme ve inmeye bağlı ölümlerin %2 arttığı konusunda uyardı. hayat aktif değil; Artan kan basıncı, kilo ve kolesterol gibi mekanizmalar yoluyla tıkayıcı serebrovasküler hastalık riskini artırır. Araştırmalar, düzenli olarak yürüyen insanların felç riskinin azaldığını gösteriyor.

Osteoporoz İçin Yürüyüş

Çağımızın önemli bir sorunu olan hareketsizlik, kemik sağlığını da olumsuz etkiliyor. Osteoporoz yani osteoporoz, fiziksel olarak aktif olmayan kişilerde daha sık görülür. Osteoporoz sonucu ileri yaşlarda hayatı tehdit eden kalça ve omurga kırıkları olabilir. Ayrıca bu kırıklar tedavi edilirken bacak damarlarında uzun süreli hareketsizlik nedeniyle kan pıhtısı oluşumu ve bu pıhtının yırtılması ve pulmoner emboli ( Pulmoner emboli) gibi hayatı tehdit eden komplikasyonların gelişmesi mümkündür. Düzenli yürüyüş kemik metabolizmasını olumlu etkiler ve kasları güçlendirir. Bu etkileri sayesinde osteoporoz riskini de azaltır.

Metabolik Sendrom İçin Yürüyüş


Resim, “metabolik sendrom” olarak bilinen kan şekeri, kan yağları ve tansiyon artışı, kilo alımı ve bel çevresi artışı olarak kendini gösterir. Ülkemizde son yıllarda özellikle kadınlarda giderek daha sık görülen, sıklıkla şeker hastalığı, hipertansiyon, yüksek kolesterol ve insülin direnci ile ilişkili, daralma ve tıkanmalara neden olabilen metabolik sendrom, kalp ve beyindeki kan damarlarının tıkanmasına yol açmaktadır. kalp. saldırı ve felç. Çalışmalar, bu sendromun düzenli yürüyüşle tersine çevrilebileceğini göstermiştir.



Depresyon İçin Yürüyüş

Düzenli egzersiz, kendini iyi hissetme hormonları olan endorfinleri salgılar. Vücudumuzda salgılanan endorfinler sayesinde yaşama sevinci, sakinliği ve mutluluğu kolaylaştırır. Düzenli olarak yapıldığında, kilo kaybı ve artan kas gerginliği nedeniyle yürüyüşçüler daha güçlü ve daha güçlü hissederler. Tüm bu olumlu etkiler sosyal hayata ve başkalarıyla olan etkileşimlere de olumlu yansımaktadır. Bu sayede olumsuz düşünce ve endişeleri zihnimizden uzaklaştırmaya yardımcı olur.

Uzmanlar, sağlıklı bir yaşam sürmek, genlerinizi, bedeninizi, beyninizi ve ruhunuzu genç ve sağlıklı tutmak için harekete geçmeniz gerektiğini hatırlatıyor. gazete “Yürümek, egzersiz yapmak, spor yapmak’’ Günde 30 dakika yürümek fiziksel iyileşme ve mutluluk için yeterlidir.




Bu İçerik Hakkında Ne Düşünüyorsun ?