İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Faydalı Bilgiler

9 Aylık Bebek Nasıl Gelişir?

9 Aylık Bebek Nasıl Gelişir?
+ - 0

Bebeğiniz dokuz aylıkken emeklemenin, sarılmanın ve ayakta durmanın, tamamlayıcı gıdalara geçmenin ve yeni gıdalar öğrenmeye devam etmenin keyfini keşfeder. 9 Aylık Bebek Nasıl Gelişir? Yüzüstü pozisyondan oturma pozisyonuna geçebilirsiniz. 9 aylık bir bebek kıskaç denilen tutuşu tutabilir. Başparmağınız ve işaret parmağınız arasında bir nesneyi ustaca tutabilirsiniz. Bu onun parmak büyüklüğündeki yemeğini yemesini kolaylaştırır. 9 aylık bebeklerin çoğu emekler. Bebek sadece emeklemekle kalmaz, aynı zamanda koltuğu yakalar ve koltuğun kenarı ile hizalayarak ayağa kalkar. Sandalyeyi tutabilir ve birkaç saniye ayağa kalkabilir. Daha geniş hareketlerle 9 aylık bebekler için evde güvenlik önlemlerinin güçlendirilmesini önerilir.

9 Aylık Bebek Nasıl Gelişim Özellikleri Gösterir?

9 aylık bebeklerin bilişsel gelişimi incelendiğinde, bebeklerde özne kalıcılığı kavramının evrildiğini ortaya koymaktadır. Başka bir deyişle, bebek görüş alanının dışında hala nesneler olduğunu bilir. Bu nedenle cee oyunundan çok keyif alırlar. Bir nesneye ulaşmak ve önündeki engelleri kaldırmak için farklı yollar deneyebilirsin. 9 aylık bir bebek el sallayıp veda edebilir. Bir öpücük gönderebilir. Bazen bebekler buna kendi başlarına başlar. Zaman zaman sosyal gelişimlerini desteklemek için el sallamaya başlayabilirsiniz. 

9 Aylık Bebek Neler Yapar?

Su şişesini iki elinizle sıkıştırarak kendi başınıza su içebilirsiniz. Yardımınızla, uygun büyüklükte bir bardaktan da içebilir. Bebeğinize bardaktan su içirebilirsiniz.  “Evet” ve “hayır” gibi kelimelerin anlamını biliyorum. Ona rehberlik etmek için bu tür kelimeleri kullanabilirsin. Bu ay bebek de bilinçli olarak annesini aramaya başlayacaktır. 9 aylık bebek bilinçli olarak “anne” ve “baba” kelimelerini söyler. Benzer şekilde nesnelerin isimlerini de öğrenmeye başlar. 9 aylık bebeğin dil gelişimini desteklemek için kısa ve net cümleler kullanılması önerilir.  Dokuz aylık bebekler yabancıları tanıyabilir, tanıdık olanlardan ayırt edebilir ve onlara tepkilerini değiştirebilir. Duygularınızı daha net hale getirir.

9 Aylık Bebeğin Oyuncakları Nasıl Olmalıdır?

9 aylık bebek oyuncakları, parmaklarınızla basılabilen büyük düğmelere sahip oyuncaklar ve müzik aletleridir. İstiflenebilen bloklardan en az 5-6 tanesinin yerleştirilmesi bekleniyor. Net ifadelere sahip sesli kitaplar, kelimeleri anlamaya başladığınızda dilinizi geliştirmenize yardımcı olacaktır. Renkli çocuk kitaplarından nesnelere gerçek resimlerle isim verebilirsiniz. Bebek dokuz aylık olduğunda alkışlamaya ve ellerini kullanmaya başlar. İsteğe bağlı olarak elle oynayabilirsiniz.

9 Aylık Bebeğin Doktor Kontrolü Nasıl Olur?

9 aylık bir bebeğin ne kadar ağır ve büyük olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Bebek ilk 6 ayını tamamladıktan sonra bir yaşına kadar her ay sağlık kontrolleri devam edecektir. 9. ayda doktorunuz fiziksel gelişiminizi izleyecektir. Yürüme ve emekleme gibi becerileri özellikle toplam motorla ilgili gelişim olarak gözlemler. Doktorunuz ayrıca bebeğinizin demir ihtiyacını belirlemek için tam kan sayımı isteyebilir. Her bebek kendi mizacını, genetik özelliklerini ve içinde bulunduğu ortamın özelliklerini yansıtan sosyal ve duygusal yönden farklı gelişir. Fiziksel büyüme, fiziksel gelişimden farklıdır. Fiziksel gelişim, bebeğin vücudunu kontrol etme yeteneği ile bazı becerilerin kazanılmasıdır. Fiziksel büyüme, boy ve kilo almak anlamına gelir.

9 Aylık Bebek Kaç Kilo Olmalıdır?

9 aylık bir bebeğin kilosu ve boyu bir önceki aya göre çok farklı değildir. Bunun nedeni, bebeğin sonraki 6 ayı ilk 6 aya göre biraz daha yavaş büyüyecek olmasıdır. “Normalde büyüyen” olarak tanımlanan bir bebek, haftada 100-150 gram alır. 9 aylık bir kız çocuğu ortalama 8600 gram ağırlığında ve bir erkek çocuk ortalama 9000 gram ağırlığındadır. Yaşlılar için 9 aylık bir kızın ortalama boyu 69 cm, 9 aylık bir kızın ortalama boyu 71 cm’dir.

 9 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni Nasıldır?

Dokuz aylık bebekler emekledikçe, kucaklaştıkça, sınıflandırdıkça ve hatta yürümeye başladıklarında fiziksel olarak daha fazla yorulurlar. “Çok yorgun bebeklerin daha fazla uyuduğuna” inanılır, ancak bunun tersi de geçerlidir. Gün içinde aktivite bebeğin fiziksel gelişimi ve uyku düzeni için önemliyken, bebek yorgunluğu uykuyu zorlaştırır. Aşırı yorgunluk nedeniyle böbrek üstü bezleri uyku ve uyku kalitesini olumsuz etkileyen adrenerjik bir hormon olan kortizol salgılar. Bu nedenle, bebeklerin eskisinden daha aktif ve yorgun olan belirli uyku rutinleri vardır. Ay da önemlidir. 9 aylık bir bebek günde ortalama 14 saat uyur. Bu uyku evrelerinin yaklaşık 11 saati gece uyuyarak ve 3 gün boyunca uyuyarak geçirilir. Dokuz aylık bebekler, günlük şekerlemelerini bir önceki aya göre kademeli olarak iki katına indireceklerdir. Gündüz uyku süresi yaklaşık 12 saattir ve aralık 3 saatten fazladır. Bir şekerleme sabah uykusu, diğeri öğle yemeğinden sonra öğleden sonra şekerleme. Gece uyku süresi 9-12 saat arasında değişmektedir. 9 aylık bebeklerin toplam uyku süresi günde 12-14 saat arasında değişmektedir.

9 Aylık Bebek Nasıl Beslenir?

9 aylık bir bebek damakla yemek artıklarını ezebilir ve çiğneyebilir. Bunun için hazırlanan parmaklar, yiyecekleri iki parmakla tutup ağza taşıyarak kendilerini besleyebilirler. Bakliyat bebeklere ne zaman verilir sorusunun cevabı. Bu ay açıklanacak. 9. aydan itibaren bebeğin beslenmesine yavaş yavaş bakliyat eklenir. Fasulye, nohut ve mercimek gibi bakliyatları önceden ıslatın, tamamen kaynatın ve büyük baklagillerin kabuklarını çıkarın. Çatal ile ezdikten sonra üzerine birkaç damla zeytinyağı ekleyin ve bebeğe servis yapın. Sindirim sistemi baklagillerle ilk kez karşılaştığı için günlük ve haftalık diyetlerinize bakliyatları dengeli bir şekilde eklemeniz önemli bir detaydır. Ek gıdalara geçerken sıklıkla sorulur. Dokuz aylık bebekler de bu aydan itibaren haftada bir kez balık yiyebilirler. Tabii ki, kemikleri tamamen çıkardıktan sonra, bebeğinize az miktarda mevsimlik az yağlı, taze yüzeyli balık vererek başlayabilirsiniz. Alerjik olma olasılıkları daha yüksek ve sindirimi nispeten zor olduğundan, bebek balıklarınızı beslerken bir doktora danışmanız önerilir.

Bu İçerik Hakkında Ne Düşünüyorsun ?