İlginizi Çekebilir
elmanin-faydalari-ve-vitamin-degerleri-nedir
  1. Ana Sayfa
  2. Faydalı Bilgiler

Anne Sütünün Üretimini Cinsiyet Faktörü Etkiliyor

Anne Sütünün Üretimini Cinsiyet Faktörü Etkiliyor
+ - 0

Kadınlarda emzirmeye neden olan hormonlar vardır. Prolaktin, göğüslerde süt üretiminden sorumlu olan beyin tarafından üretilen bir hormondur. Prolaktin hormonu süt üretimini başlatır, ancak süt kendi kendine akmaz. Oksit sütün akmaya başlamasını sağlar. Süt kanallarını kasarak sütün ilerlemesini sağlar. Gebeliğin sonlandırılmasından sonra vücuttaki gebelik hormonları azalır ve prolaktin salgılayan bezler uyarılır. Prolaktin salgısı bazı annelerde doğumdan hemen sonra, bazılarında ise ilk 23 gün içinde akmaya başlar.

Kan damarları, süt üretimi için gerekli maddeleri göğüsteki süt hücrelerine taşır. Prolaktinin etkisi ile göğüsler sütle dolar. Bu süre zarfında memedeki kan damarları daha fazla kan taşır ve meme ısınır ve sertleşir. Süt akmaya başladıkça ve bebek emmeyi öğrendikçe memelerin sıkışması azalacak ve anne rahatlayacaktır.

Anne sütü konusunda yapılan araştırmalarda araştırmacılarının son araştırması oldukça dikkat çekici görülüyor. Anne sütü formülleri kadın ve erkeğin büyüme ihtiyaçlarına göre değişir.
İnsan ve maymun anne sütü denemelerine göre, sütte yağlar, proteinler, şekerler, mineraller, vitaminler ve hormonlar açısından ciddi farklılıklar vardı. Ancak bebeğin ihtiyaçlarına göre sütteki farklılıklar kız ve erkek çocuklarında giderek daha önemli hale geliyor.

Süt İçeriğinin Gelişim Evrelerine Etkisi

Süt içeriği bebek gelişiminde olduğu kadar davranışsal gelişim evrelerinde de çok önemlidir ve anne sütünün sağladıkları yaşam boyu etkili olacaktır. Bilim adamları ayrıca anne sütünün farklı cinsiyetlerin büyüme ihtiyaçları açısından farklılık gösterdiğinden şüpheleniyor. Bu şüpheden yola çıkarak  Harvard Üniversitesi evrimsel biyoloğu Prof. Katie Hinde araştırma yapıyor.

Bu çalışmanın bulgularından biri, dişi maymunlarda yavrular için üretilen sütün protein ve yağ bakımından %5 daha yüksek olduğu; aslında bu oran yavrular doğduğunda çok daha yüksektir. Ancak anneler dişileri beslediğinde sütün daha az yağ ve daha fazla kalsiyum içerdiğini gördüler. Bunun nedeni, kalsiyum açısından zengin sütün kemik gelişimi için daha fazla fayda sağlaması olabilir.

Anne tarafından yavru için üretilen süt, erkeğinkinden daha fazla miktardadır; Bu nedenle, tüm beslenme süresi boyunca kız ve erkek bebeklerin emdiği yağ miktarı eşittir.
Çalışmanın temel fikri, kız ve erkek çocukların farklı şekilde gelişmesidir. Bu süreçte gerçekten ihtiyaç duyduklarını alamazlarsa, büyümeleri planladıkları gibi gitmeyebilir.

Anne Sütünde Kortizol ve Cinsiyet İlişkisi

Başka bir çalışmada, Hinde anne sütündeki kortizol (stres hormonu) miktarına baktı ve bebek davranışını nasıl etkilediğini gözlemledi. Araştırmalar, anne sütündeki kortizol yüksek olduğunda, özellikle kızların daha sinirli olduğunu ve sakinleşmenin çok daha zor olduğunu bulmuştur.

Hinde, araştırmasında kullanmak üzere 108 aylık bebek maymun ile çalıştı. Bu çalışma bebekler ortalama olarak bir ve üç aylık iken yapıldı. Araştırma sonucunda Hinde, yanıtlanması kolay olmayan önemli keşifler yaptı. Dişi maymunlar emzirmeye başladıklarında kortizol konusunda endişelenirken erkek maymunlarda bu stres düzeyi zamanla kortizol arttıkça ortaya çıktı.

Tüm bu araştırmalar birlikte ele alındığında, araştırmalar anne sütünün kız ve erkek çocuklar için farklı şekilde çalıştığını gösteriyor. Ancak anne sütündeki bu farklılıkların nedenlerini ve bu farklılıkların bebekler üzerindeki etkilerini daha iyi anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Bu İçerik Hakkında Ne Düşünüyorsun ?