İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Faydalı Bilgiler

Babalar ve Kızlarının Sağlıklı Bağlar Kurabilmelerinin Yolları Nelerdir?

Babalar ve Kızlarının Sağlıklı Bağlar Kurabilmelerinin Yolları Nelerdir?
+ - 0

Özellikle asilik dönemi olarak da bilinen ergenlik döneminde çocukların ebeveynlerine sıkıntı çıkartabildikleri görülür. Genç kızlığa adım atma, bedensel farklılaşmalar ve hormonsal dengesizlikler kızların özellikle baba figürüyle ya çok çatışmasına ya da tamamen uzaklaşmasına sebep olabilir.

Ergenlik, özellikle baba figürüyle çok sık tartışmaların yaşandığı bir dönemdir. Ailede otorite figürü kimse çocuk onunla iletişim kurmakta zorlanır ve çatışma yoluna başvurur. Genellikle ataerkil bir düzende yaşıyor olmamız da otorite figürünün sıklıkla baba olarak karşımıza çıkmasına sebep olur.

Özellikle 12-17 yaş arası dönem genç kızların tam olgunlaşma ve fikirsel anlamda belirli bir kalıba girme dönemi olduğu için baba-kız ilişkileri genellikle daha mesafeli ve gergindir. Genç kızlar özellikle bu dönemlerde babaları tarafından anlaşılmıyormuş ve sevilmiyormuş gibi hissedebilirler. Kızların anlaşılmadıklarını hissetmelerinin en temel nedeni de cinsiyet problemidir.

Hem fiziksel etkenlerle hem de duygusal anlamda erkekleri potansiyel tehdit olarak algılayan genç kızlar, ilk erkek figürünü babada görmeleri sebebiyle de babalarının davranış şekillerini tüm erkeklere mâl edebilirler. Olumsuz bir baba figürüyle büyüyen bir kız çocuğuna göre erkekler baş belasından öte bir şey değildir. Bu düşünce tarzı son derece sağlıksızdır.

Kişinin bütün hayatını etkileyecek kararlarda etkili olabilen erkeklere ilk bakışın, baba figürü üzerinden sağlıklı yürütülebilmesi gereklidir. Peki bu durumda, sağlıklı baba-kız ilişkisi kurabilmenin yolları nelerdir?

Kızınıza Söz Hakkı Tanıyın ve Onu Dikkatle Dinleyin

Sağlıklı bir ilişki kurulabilmesi ve baba-kız arasındaki duygusal dünyanın sağlam bir zemine oturabilmesi için bir ebeveyn olarak kızınızın fikirlerini dinlemeye ve incelemeye açık olmalısınız. Ebeveyn içgüdüsü gereği aşırı korumacı olmadığınızdan ve size aykırı gelen bir fikre iyi bir inceleme ve değerlendirme yapmadan karşı çıkmadığınızdan emin olmalısınız.

Cevabı sıklıkla araştırılan bir soru olan baba-kız nasıl düzgün iletişim kurulur sorusunun cevabı iyi bir dinleyici olmaktan geçmektedir. Karşılıklı olarak fikir savunması yapmaya ve açıklamada bulunmaya saygı duymak oldukça önemlidir. Bir tartışma içerisinde, önce dinleyip değerlendirerek, sonrasında da bir karara varıp fikir sunarak iletişim kurmak, sağlıklı iletişimin başlangıcını oluşturur.

Baskı Kurmayın, Keskin Kurallar ve Sınırlar Koymayın

Baba figürlerinin kızlarıyla çatışmalarının en büyük sebeplerinden bir tanesi boyun eğmeyi istememe içgüdüsüdür. Özellikle ergenlik döneminde gelen “ben büyüdüm ve istediklerimi kendim yapabilirim” düşüncesi, babadan emir almayı, babanın kurallarına uygun yaşamayı mümkün kılmamaktadır. Kızların ebeveynleriyle, en çok da babalarıyla tartışmalarının temel sebeplerinden birisi de emir almak düşüncesidir.

Bir baba olarak herhangi bir konuda kural koymadan ya da bir şeyleri baskı ve zorlama yoluyla yaptırmadan hareket etmek gereklidir. Herhangi bir zorlama olmadan hareket etmek ve babayla iletişim kurabiliyor olmak sağlıklı baba-kız ilişkisi için son derece önemlidir.

Destekleyici Bir Tavır Takının

Genç kızlar, özellikle ergenlik dönemlerinde kendini ezme ve kendine, bedenine ve sahip olduğu özelliklere karşı bir aşağılama eğiliminde olabilir. Elde edilen kazanımlar ve başarılar hakkında asla doyuma ulaşmayan ve kendini yeterli görmeyen kızlar için babalarının destekleyici yanlarını görmeleri oldukça önemlidir. Sıklıkla araştırılan baba kız ilişkisi nasıl daha sağlıklı hâle getirilir sorusunun en önemli cevaplarından bir tanesi de babanın kızına olan desteğini göstermesidir.

Beraber Geçirilecek Zamanlar İçin Kızınızın Bir Seçim Yapmasına ve İnisiyatifi Ele Almasına İzin Verin

Baskı ve diretme, emir alma psikolojisi genç kızlarda oldukça yoğun olduğu için inisiyatifin genç kıza bırakılması, ona güçlü ve yeterli hissettirecektir. Bir mekân, aktivite belirlemesinde kızın aktif rol oynaması ve babanın uyumluluk göstermesi birlikte geçirilecek vaktin verimliliğini arttırarak baba-kız sağlıklı iletişim konusunda oldukça faydalı olacaktır.

İyi Bir Erkek Profili Çizin ve İyi Bir Örnek Olun

Kızlar, dış dünyadaki diğer tüm erkeklere dair bilgileri öncelikle babalarında ararlar. Babada görülen ve beyine kodlanan bütün davranışlar, bütün erkekleri kapsayacak şekilde kızların zihninde yer edinir. Erkekler hakkında edinilebilecek yanlış kanılar genç kızı isyana sürükleyebileceği ve aksi yönde ilerletebileceği için bu konuda dikkat etmek oldukça önemlidir.

Kızınıza iyi bir örnek oluşturmak için zararlı davranışlardan, toksik masküleniteden, baskıcı tutumlardan, zorbalıktan uzak durmanız ve anlayışlı, işbirlikçi bir tutum sergilemeniz gereklidir.

Konuşma Şeklinize, Kullandığınız Kelimelere ve Hitap Şeklinize Dikkat Etmelisiniz

Bazı durumlarda karşımızdaki kişinin güzel bir şey söylemeye çalışırken bunu yanlış ifade ettiğini düşündüğümüz anlar yaşamamız mümkündür. Bu düşünce şekline genç kızlığa adım atmış kızlarda sıklıkla rastlanmaktadır. İyi ve sağlıklı bir iletişim kurabilmek için dili düzgün kullanmak ve doğru hitap edebilmek gereklidir. Doğru dil kullanımı, baba ve kızları arasındaki iletişimin sağlıklı olması için oldukça önemlidir.

Sevginizi, Duygularınızı Göstermekten Kaçınmayın

Kızınızla iletişim kurarken ona olan sevginizi bilmesinde bir sakınca yoktur. Duygusal anlamda katı durmak her zaman için olumlu olmayabilir. Kızınızla sağlıklı bir iletişim kurmak istiyorsanız baba ve kızları arasında gerçekleşecek iletişimler sırasında duygularınızı belli etmekten kaçınmayın. Asıl gücün duyguları gizlemek değil açıkça yaşamak ve kabullenmek olduğunu anlamak gereklidir. Genç kızların baba ve kızları arasında sağlıklı bir iletişim kurabilmek için kendilerini düzgünce ve açık bir şekilde ifade etmeleri gereklidir. Karşılıklı olarak sevginizi ve duygularınızı paylaşmak beraber düzgün bir iletişim kurabilmek için gereklidir.

Baba-Kız Arasında Konuşulması Zor Kabul Edilen Konular Üzerinde Durun

Cinsellik, alkol kullanımı, eğlence mekanlarına gitmek, gece dışarı çıkmak gibi konular genellikle babaların çok daha kattı oldukları ve kızlarıyla konuşmaktan kaçınarak baskılamaya meyilli oldukları konulardır. Bu konular üzerinde düzgün bir şekilde durmanız ve herhangi bir baskılama kurmadan konuları düzgünce kızınızla konuşmanız, onun herhangi bir zorlukta size gelmesini sağlayacağı için oldukça önemlidir. Bu tarz zor konularda kızınız üzerinde keskin bir baskılama kurmamanız, size güvenmesini sağlayarak sağlıklı bir şekilde bağ kurabilmenizde etkili olacaktır.  

Sevgi Hareketleri ve Göstergeleri Yapmaktan Çekinmeyin

Büyük bir kesim tarafından babalar için zor kabul edilen sevgi göstergesi olan öpmek, sarılmak gibi sevgi göstergelerini kızınıza sergilemekten kaçınmayın. Ergenlik döneminde sevginin gerçekliği üzerinde durarak sevilmiyor gibi hisseden kızların böyle göstergelere ihtiyaç duyması olağandır. Sarılmak, öpmek gibi göstergeler çoğunlukla kızları mutlu ederek sevildiklerine inanmalarını sağlayacağı için oldukça önemlidir.

Aynı Fikirleri Savunmuyor Olsanız Bile Tartışmaya Girmek Yerine Saygınızı ve Sevginizi Hissettirin

Genç kızlar, babalarıyla çatışma içerisine girebildikleri ergenlik dönemlerinde özellikle fikirlerine saygı duyulmadığını sıklıkla hissederler. Aynı şekilde bazı kız çocuklarının babaları veya bir başkalarıyla aynı fikirde olmadıklarında sevilmeyeceklerini hissetmeleri mümkündür. Bu, büyük yanılgılara yol açarak kızınızın kendi öz değerini sorgulamasına, fikirlerinin önemsiz olduğunu düşünerek pasif kalmasına ve içine kapanmasına sebep olabileceği için bu konuda çok dikkat etmelisiniz.

Kızınızla aynı fikirde olmasanız dahi ona, onun fikirlerinin de önemli olduğunu hissettirin ve farklı düşündüğünüz anlarda da kızınıza sevginizi göstermekten çekinmeyin. Özgüven inşası sırasında büyük önemi olan bu konu üzerinde durmaya özen göstererek kızınızın kendi değerinin ve fikirsel öneminin bilincine varmasını sağlayın.

Bu İçerik Hakkında Ne Düşünüyorsun ?