İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Faydalı Bilgiler

Bebeklerin Hıçkırma Sebepleri

Bebeklerin Hıçkırma Sebepleri
+ - 0

Hıçkırık, karın boşluğu ile göğüs boşluğu arasındaki diyaframın kasılmasından kaynaklanır. Bebeklerin ve daha büyüklerin sık sık hıçkırması normaldir ve sindirim sistemlerinin iyi geliştiğini gösterir. Hıçkırıklara bebeklerin beslenirken çok fazla hava, dolgunluk veya gaz yutması neden olur.

Bebeklerde Hıçkırık Tedavisi

Hıçkırık bir reflekstir, bu nedenle hıçkırığın kesin bir tedavisi yoktur, ancak denenebilecek yöntemler vardır. Bebek hıçkırıkları durduğunda emzirmek, ardından bebeği dik tutmak ve sırtına masaj yapmak hıçkırıkları tedavi etmenin yollarından biridir. Hıçkırıkları önleyebilecek bir diğer yöntem de bebeğinizin bir kerede çok fazla süt almasını engellemek ve daha az sıklıkta ve daha az emmesini sağlamaktır. Bebeklere az miktarda su vermek de bir çözüm olabilir ama unutmayın ki bebeklere su verilmemeli ve çocuk yeterince büyükse kullanılmalıdır.

Bebek Hıçkırıklarının Nedenleri

Gastroözofageal reflü çocuklar daha sık hıçkırabilir. Çocuğunuzun sık sık hıçkırıkları varsa, özellikle tükürdüğünde veya çok öksürdüğünde ve huysuz göründüğünde doktorunuza bildirin. Bu, çocuğunuzun kontrol edilemeyen hıçkırıkları varsa, çok sık veya bir yaşından sonra sık sık ortaya çıkıyorsa da önemli olabilir. Olağandışı hıçkırıklar- çok nadir durumlarda- altta yatan daha ciddi bir tıbbi durumun işareti olabilir.

Hıçkırık Sindirim Sisteminin Düzgün Çalıştığının Bir Göstergesi

Bebeklerde hıçkırık bu ortamda en yaygın olanlardan biridir. Özellikle bebeklerde bazı hıçkırık vakaları bebekleri endişelendirebilir, annelerin çok fazla endişelenmesine gerek yoktur. Öyle ki bebek hıçkırıkları sindirim sisteminin düzgün çalıştığının bir işaretidir. Anne bebeği yakından gözlemlerse, bebek hıçkırıklarının en sık emzirmeden sonra olduğunu görmek kolaydır.

Hıçkırıkları Azaltmak İçin Neler Yapılabilir?

Hıçkırıkların ana nedeni, bebeğin diyaframındaki sinirlerin uyarılması nedeniyle bu kasların kasılmasıdır. Peki, bir hareket refleksi olan hıçkırıklardan nasıl kurtuluruz? Bebeğiniz hıçkırmaya başladığında, emzirerek hıçkırıkları tedavi etmeye çalışabilirsiniz. Beslendikten sonra bebek dik tutulabilir ve sırtını sıvazlayarak hıçkırıkları hafifletilebilir. Hıçkırık devam ederse, bebeğe çok az miktarda su içirilebilir. Çoğu anne bu gibi durumlarda limonatayı suya tercih eder. Etkili bir yöntem gibi görünse de limon suyu bebeğinizin sindirim sistemi için doğru sıvı değildir.

Bebek Destek Ürünleri Sıvı Alımında Size Yardımcı Olabilir

Özellikle tamamlayıcı gıdalara geçiş yaparken sıvı alımı sorunlarına dikkat etmek önemlidir. Bu geçişi sağlamak için kullanabileceğiniz bebek ürünleri bulunmaktadır. Örneğin, bir damlatmaz bardak kullanarak çocuğunuzu su içmeye teşvik edebilirsiniz. Polipropilenden (PP) yapılmış camlar tercih edilir. Biberondan bardağa geçişi kolaylaştırmak için eğitim kaplarında hava kanallı antikolik kaplar kullanılmalıdır. Bu, bebeğinizin bardağı kullanırken hava yutmamasına ve gaz sorunu yaşamamasına yardımcı olacaktır. Bardağı ters çevirdiğinizde, bardak dökülmez. Meyve sıkacağı aynı zamanda bebeğin meyve yiyemediği durumlarda anneye destek amaçlı bir üründür. Bebek, delikli silikon boşluğa yerleştirilen meyve parçalarını kolayca emebilir, meyveyi yiyebilir. Bebek meyveyi güvenle tadabilirken, anne bebeğin sağlıklı bir şekilde yediğinden emin olabilir.

Bebeklerde hıçkırık neden olur?

Hıçkırıkların nefes almakla ilgisi yoktur. Bu kasların tahrişi veya uyarılmasıyla tetiklenen diyaframın ani kasılmalarının sonucudur. Bazı tanınmış çocuk doktorları, bebek hıçkırıkları genellikle emme (anne sütü, formül mama veya diğer yiyecekler) veya bebeğin üşümesine neden olan sıcaklık düşüşünden kaynaklandığını öne sürmektedir. Hıçkırıklar, düzenli yeme ve uyku düzenine müdahale edecek kadar kalıcı olmadıkça zararsız olarak kabul edilir. Gastroözofageal reflü hastalığı (GÖRH) olan çocuklarda tükürme, öksürme ve sinirlilik ile birlikte daha sık hıçkırık olabilir. Özellikle 1 yıl sonra hıçkırıkların kontrol altına alınamadığı durumlarda bir uzmana danışılması tavsiye edilir.

Bebeğinize Emzik Vermek

Bebekler beslenirken her zaman hıçkırmaya başlamazlar. Bebeğiniz kendi başına hıçkırmaya başladığında, diyaframını gevşetmeye ve hıçkırıkları durdurmaya yardımcı olacağı için ona bir emzik vermeyi deneyin.

Kendi Kendine Geçmesine İzin Verin

Bebek hıçkırıklarının çoğu kendi kendine geçer. Müdahale etmezseniz ve bebeğinizin hıçkırıkları kendiliğinden durmazsa, doktorunuza bildirin. Nadir de olsa hıçkırık daha ciddi bir tıbbi sorunun işareti olabilir.

Su Vermeyi Deneyin

Bebeğiniz hıçkırıklardan rahatsız görünüyorsa emzirebilirsiniz. Ayrıca steril su içerek bebeğinizin hıçkırıklarını durdurmasına yardımcı olabilirsiniz. Bebeğinize yeni bir şey vermeden önce doktorunuzla konuşmalısınız. Hıçkırıkları önlemenin birkaç yolu vardır. Ancak bebeğinizin hıçkırıklarını tamamen durdurmak zordur çünkü nedeni her zaman açık değildir. Hıçkırıkları önlemeye yardımcı olmak için şu ipuçlarını deneyin: Onu beslerken bebeğinizin sakin olduğundan emin olun. Bu, emzirmeye başlamadan önce bebeğinizin rahatsız edici derecede acıkmasını ve huysuzlanmasını beklemeyin demektir. Emzirdikten sonra, zıplamak veya enerjik bebeğinizle oynamak gibi yorucu aktivitelerden kaçının. Bebeğinizi her yemekten sonra 2030 dakika boyunca dik tutun.

Hıçkırık Geçiren Bebeklerin Karnı Tok Mudur?

Hıçkırık, bebeğiniz beslendikten sonra veya hatta herhangi bir şey yemeden önce olabilir. Bu durum tamamen diyaframla ilgilidir. Hıçkırık, 12 aydan küçük bebekler için normal kabul edilir. Bebek hala anne karnındayken de olabilir. Ancak bebeğiniz çok hıçkırıyorsa, özellikle hıçkırık sırasında rahatsız veya huzursuzsa, bebeğinizin doktoruyla konuşmalısınız. Diğer tıbbi problemlerin bir işareti olabilir. Ayrıca çocuğunuzun hıçkırıkları uykularını bölüyorsa veya çocuğunuzun ilk doğum gününden sonra sık sık hıçkırıkları olmaya devam ediyorsa doktorla konuşun.

Bu İçerik Hakkında Ne Düşünüyorsun ?