1. Ana Sayfa
  2. Faydalı Bilgiler

Çocuğunuzun Ergenliğe Girdiğini Nasıl Anlarsınız?

Çocuğunuzun Ergenliğe Girdiğini Nasıl Anlarsınız?
+ - 0

Her çocuk belli bir yaşa geldiği zaman ergenlik çağına girer. Bu dönem içinde çocuklarda gelişim ve değişimler meydana gelir. Peki, çocuğunuzun ergenliğe girdiğini nasıl anlarsınız? Bu soruya verilebilecek belirli cevaplar bulunmaktadır. Ebeveynler çocuklarının ergenliğe girdiğini anladıkları takdirde psikolojik olarak daha farklı bir yaklaşım sergilemeye başlayabiliyor. Bu yüzden oldukça önemli bir konudur.

Çocukların Ergenliğe Girdiği Nasıl Anlaşılır?

Ailelere çocukları ile ilgili verilebilecek en iyi bilgilerden birisi “Çocuğunuzun ergenliğe girdiğini nasıl anlarsınız?” sorusunun cevabıdır. Kız çocuklarında ve erkek çocuklarında ortak belirtiler gösterdiği gibi farklı belirtilerde göstermektedir.

Kız çocuklarında ergenlik dönemine girdiğinin en net belirtilerinden birisi göğüslerin büyümeye başlamasıdır. Bu dönemde kız çocuklarının göğüslerinde acı hissedilebilir. Göğüsler büyümesini tamamladığı zaman ise bu ağrı ve acı yok olacaktır.

Kız çocuklarının yanı sıra “Erkekler nasıl ergenliğe girer?” sorusu da sıklıkla araştırılan konular arasında yer alıyor. Kız çocuklarında olduğu gibi erkeklerinde göğüs bölgelerinde şişlik meydana gelir ancak bu durum bir-iki yıl içinde geçer. Erkeklerde ilk belirtiler kızlarda olduğu gibi göz ile görülemeyebilir. Testis büyür iken bir iki yıl içinde penis boyutunda da büyüme meydana gelir. Aynı zamanda uyanıkken veya uykudayken ereksiyon görülmeye ve sperm salgılanmaya başlar.

Ergenliğe Giren Kız Çocuklarında Belirtiler

Kız çocuğu olan ebeveynler için kız çocuğunun ergenlik belirtileri oldukça önemli bir konudur. Kız çocuklarının göğüslerinin büyümesi ile birlikte önce koltukaltında daha sonra ise genital bölgede tüylenme başlar. Bu dönemde hormonlar hızlı ve fazla çalıştığı için sivilceli bir süreç geçer. Düzenli olarak yüz temizliği yapmak sivilce ile başa çıkmaya yetmeyebiliyor. Bu durumda haddinden fazla sivilce oluşumunda doktora danışılabilir.

Bir iki yıl içinde kızların göğüslerinin büyümesi tamamlanır ve kalçaları genişlemeye başlar. Bu durumda değişlik olması ile birlikte kızlar hızlı boy uzaması 17-18 yaşına kadar sürer. Ergenliğe girdikten 1-2 yıl sonra ise kızlar regl olmaya başlar. Eğer 16 yaşına gelene kadar regl olmadı ise doktora gidilmesi gerekmektedir.

Ergenliğe Giren Erkek Çocuklarında Belirtiler

Erkek çocuklarının ergenliğe girme belirtileri kızlar ile benzerlik gösterse dahi farklı olduğu durumlar söz konusudur. Erkekler ergenliğe girdikleri zaman aynı kızlarda olduğu gibi tüylenme başlar. Koltukaltında, genital bölgede oluşan tüylenmeler yüzde ve göğüste de oluşmaya başlar. Sivilce problemi kız ve erkek çocuklarda görülen ortak problemlerden birisidir.

Genital bölgede tüylenmelerin başlaması ile birlikte ortalama 6 ay içinde erkeklerin omuzları genişlemeye başlar. Erkeklerde kızlara göre boy uzaması daha hızlı gelişir ve daha uzun sürer. 20’li yaşlara kadar boy uzaması devam etmektedir. Ergenliğe girdikten 2 yıl sonra kadar erkeklerde ses çatallaşması olur. Ancak bu durum fazla uzun sürmez. Bir süre sonra ses tok bir hal alır. Ses telleri kalınlaşır ve böylelikle boğaz kısmında âdemelması oluşur.

Ergenlik Kaç Evreden Oluşur?

Ergenlik uzun bir süreçtir. Her bir sürecinde farklı aşamaları olan ergenlik evreleri 5 adımda incelenmektedir. Ergenlik Evreleri:

  • 1.Evre: Meme tomurcuklanması, tüylenme oluşumuna kadar bebeklikten ergenliğe olan süreçtir.
  • 2.Evre: Erkek çocuklarında yumurtalık hacmi artar iken kız çocuklarında meme tomurcuklanması oluşur.
  • 3.-4.Evre: Memeler tomurcuklanmaya devam eder iken kız çocukları bu süreçte adet olmaya hazırlanır. Erkek çocuklarında ise sesin kalınlaştığı ve boyun hızla uzadığı dönemdir.
  • 5.Evre: Ergenliğin son dönemidir. Bu dönemde erkeklerde sperm üretimi başlar. Kızlar ise regl olmaya başlar. Bu dönemden sonra boy uzamayı bırakmaktadır ve ergenlik tamamlanır.

Erken Ergenlik Belirtileri

Kız çocuklarında 8 yaşından önce meme tomurcuklanması başladı ise, erkek çocuklarında 9 yaşından önce yumurtalık hacminin artması görüldüğü durumlar erken ergenlik olarak adlandırılmaktadır. Erken ergenliğin bazı nedenleri olabiliyor. Bu nedenler:

  • Hormonsal faktörler
  • Fazla kilo
  • Elektromanyetik alanlar
  • Psikolojik etkenler

Kız çocuklarında da erkek çocuklarında da farklı birçok sebebe bağlı olarak erken ergenlik görülebiliyor. Bu dönemde normal ergenlik çağında görülen durumlar görülür. Tek farkı biraz daha erken görülmesidir. Menenjit, beyinde tümör, hipofiz kitleleri, kist gibi sebepler erken ergenliğe sebep olabilmektedir. Ancak genel olarak herhangi bir şekilde net bir sebebi bulunmamaktadır. Çocuğunuz erken ergenlik dönemine girdi ise bir uzmana gitmek doğru bir tercih olacaktır.  

Bu İçerik Hakkında Ne Düşünüyorsun ?