İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Faydalı Bilgiler

Deri Sırtlı Deniz Kaplumbağası Hakkında Bilgi

Deri Sırtlı Deniz Kaplumbağası Hakkında Bilgi
+ - 0

Boyu 2 metreye kadar ulaşabilen, ağırlığı ise 600 kilogramı bulabilen deri sırtlı deniz kaplumbağası Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Göcek açıklarında görüntülenmiştir. Kaplumbağa cinsleri arasındaki en büyük kaplumbağa olarak bilinmektedir. Normalde tropikal bölgelerde ve tropik altı okyanuslarda bu kaplumbağa cinsine rastlanmaktadır.

DEKAMER yani Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nin yapmış olduğu açıklamada deri sırtlı deniz kaplumbağasının Göcek Sarsala açıklarında görüntülendiğini duyurmuştur.

Deri Sırtlı Deniz Kaplumbağası Fiziksel Özellikleri Nelerdir?

Oldukça büyük olan bu kaplumbağanın ön yüzgeçleri gövdesine oranla oldukça büyüktür. Eriştin olanlarda 270 cm’yi bulabilmektedir. Bilimsel adı Dermochelys coriacea olarak bilinir. Hayvanın sırtında, başından kuyruğuna kadar kabarık çizgiler bulunur. Kıvrık bir gagası bulunmaktadır. Deri sırtlı olduğu için kabuğu sert değil yumuşaktır. Yumuşak kabuksu bir yapıya sahiptirler.

Deri Sırtlı Deniz Kaplumbağasının Tarihsel Geçmişi Nasıldır?

Bu kaplumbağaların türünün 110 yıl önce Kretase Döneminde evrimleşmiş olduğu bilinir. Soyu tükenen hayvanlar sınıfında yer almaktadır. Büyük Okyanus, Hint Okyanusu, Şili, Güney Afrika, Arjantin, Yeni Zelanda gibi bölgelerde görülmesi olasıdır. Derin suları tercih eden bu kaplumbağa türü karada da görülebilir. Bazı deniz taşıtlarından yaralandıkları için karaya çıkma durumları söz konusudur. Yüzeye yakın yerlerde güneşlendiklerine de rastlanır.

Deri Sırtlı Deniz Kaplumbağası Nasıl Beslenir?

Deri sırtlı deniz kaplumbağası beslenme türü olarak en çok deniz anası yedikleri görülür. Denizdeki bitkiler ve hayvanlarla da beslenmektedirler.

Deri Sırtlı Deniz Kaplumbağaları Nasıl Ürer?

Üremeleri on yaş sonrasında gerçekleşmektedir. Çiftleşme denizde gerçekleşir. 3 ya da 4 senede bir çiftleşebilirler. Yumurtasını bırakmak isteyen dişi kaplumbağa kumsala gider. Üreme mevsiminde 10 defaya kadar kuluçkaya yatabilir. Kuluçkaya yatma aralığı da yaklaşık 9 gündür.

Deri Sırtlı Deniz Kaplumbağasını Koruma

Nesli neredeyse bitmek üzere olan deri sırtlı deniz kaplumbağası oldukça nadir görülen bir tür olarak bilinir. Bu türün hayatta kalma ihtimali de oldukça düşüktür. 1000 tanesinden anca 1 tanesi büyüyüp yetişkin olmaktadır. O yüzden korumaya alınması gerekir. Bu tür kaplumbağa görüldüğünde hemen korumaya alınmalı ve neslinin çoğalması sağlanmalıdır.

Bu İçerik Hakkında Ne Düşünüyorsun ?