İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Faydalı Bilgiler

Dutun Vücuda Olan Yararları

Dutun Vücuda Olan Yararları
+ - 0

Lif bakımından zengin besinler bağırsak hareketlerini düzenler, sindirilen gıdaların bağırsaklarda uzun süre kalmasını engeller ve zararlı bileşenlerin yeniden emilmesini engeller. Ayrıca yağların bağırsaklardan geri emilimini önleyerek kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur. Dutlarda bulunan posa (lif) sayesinde dut, kötü kolesterolü düşürerek kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur.

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

C Vitamini, vücudu zararlı veya kanserli mikroorganizmalara karşı korumaya yardımcı olan en önemli ve güçlü antioksidanlardan biridir. 1 porsiyon dut bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan günlük C vitamini alımına önemli ölçüde katkıda bulunur. Sayısız faydası bulunan bu lezzetli meyveyi kahvaltılarınıza ekleyerek bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.

Kansızlığı Önler

Genellikle dut çayının faydaları içinde kansızlığı önlemekte vardır. İçerdiği demir sayesinde kırmızı kan hücrelerinin oluşumunu artırır. Öte yandan kırmızı kan hücreleri doku ve organların oksijenlenmesini arttırır ve metabolizmayı hızlandırır. Ayrıca anemi ve demir eksikliğini önlemeye yardımcı olur.

Göz Sağlığını Koruyor

Genellikle dut çayı yararları arasında göz sağlığı da vardır. Diyetisyen ve gıda uzmanı Özge Öçal, “Dutun içerdiği zeaksantin, özellikle göz retinasında oluşabilecek oksidatif strese ve katarakt gibi hastalıklara karşı koruma sağlıyor.

Kan Basıncını Düzenler

Dut, içerdiği resveratrol sayesinde birçok k mekanizmanın aktivitesini doğrudan etkiler. Resveratrol, kan damarlarının daralmasını engelleyen, kan basıncını düşüren ve felç, kalp krizi gibi hastalıkların oluşmasını engelleyen nitrik oksit salınımını sağlar.

Kansere Karşı Korur

A vitamini, C vitamini ve antioksidanlar sayesinde ahududu kanserle savaşan meyvelerden biridir. Antioksidanlar; hücrelere zarar veren ve kanser hücrelerinin oluşumuna yol açan zararlı bileşenleri ortadan kaldırmak ana savunma hattıdır. Duttaki çeşitli antioksidanlar, hücrelere zarar veren serbest radikalleri bloke ederek vücudu kansere karşı korur.

Sindirime Yardımcı Olur

Günde 1 porsiyon böğürtlen tüketerek lif ihtiyacınızın %10’unu karşılayabilirsiniz. Birçok taze meyve ve sebze gibi,  dut da besinlerin bağırsaklardan geçişini hızlandırarak bağırsak geçişini düzenleyen sindirim lifleri içerir. Sonuç olarak, kabızlık ve şişkinliği önlemeye yardımcı olur.

Enfeksiyonlarla Savaşır

Araştırmalar, bu küçük, lezzetli ve şifalı meyvenin yapraklarının da çok faydalı olduğunu gösteriyor. Dut yaprağı çayı, vücudun kronik hastalık ve ağrılara karşı direncini arttırır, enfeksiyonlarla savaşır ve buna bağlı ağrıları azaltır. Ancak yüksek tansiyonu olanlar veya sürekli ilaç kullananlar dut yaprağı çayı içmeden önce mutlaka doktorlarına danışmalıdır.

Kemikleri Güçlendirir

Kemik dokusunun oluşumu ve korunması için çok faydalı olan kalsiyum ve demirin yanı sıra az miktarda fosfor ve magnezyum içerir. Yaşlandıkça, güçlü kemikler için mevsiminde günde 1 yemek kaşığı dut tüketmeyi ve hatta yıkım ve kemik yıkım sürecini tersine çevirerek osteoporoz veya yaşa bağlı kemik hastalıklarını önlemeyi unutmayın.

Dut Ağacı Seçerken Dikkatli Olun!

Beyaz dut; meyve olarak kırmızı ve karaduttan farklıdır. Yaprakları, tomurcukları ve hatta tadı farklıdır. 20’ye yakın dut ağacı çeşidi vardır ve bunlardan en bilinenleri kırmızı ve beyaz duttur. Besin değeri bakımından benzer olsalar da içeriklerindeki etken maddeler farklılık gösterebilir. Özellikle beyaz dutların kandaki yüksek seviyedeki mikropları azaltmaya yardımcı olduğu bilinmektedir. Öte yandan kırmızı dutun yorgunluğa iyi gelen özellikleri devreye giriyor. Ahududu seçimi yapılırken çürük ve çürük olan ahududular tercih edilmemelidir. Kesinlikle tadına bakmalı ve çok yumuşak olmayan böğürtlenleri tercih etmelisiniz.

Dondurucuda Saklanabilir, Kurutulabilir ve Kışın Yenebilir

Çilekler çok ince meyveler oldukları için ezilmemeleri için sert bir kapta saklanmalıdır. Taze dut buzdolabında 12 gün yıkanmadan saklanabilir. Daha uzun raf ömrü için tercihen dondurucu. Çözülmesi için yemekten 5 saat önce buzluktan çıkarılmalıdır. Dut meyvesi daha uzun raf ömrü için serin bir yerde 1 yıla kadar veya tercihen kuru dut gibi buzdolabında kurutularak saklanabilir. Aşırı ısıdan ve güneş ışığından uzak tutmak ömrünü uzatacaktır. Çilekleri yıkarken akan suyun altında ezilmemeleri için bir kapta yıkamalısınız.

Bu İçerik Hakkında Ne Düşünüyorsun ?