İlginizi Çekebilir
defnenin-faydalari-nelerdir
  1. Ana Sayfa
  2. Faydalı Bilgiler

Duvar Boyası Nasıl Yapılır? Boya-Badana Yapmanın Püf Noktaları

Duvar Boyası Nasıl Yapılır? Boya-Badana Yapmanın Püf Noktaları
+ - 0

Yeni bir eve taşınmış ve duvardaki renkler içinizi sıkıyor olabilir, kendi evinizde değişikliğe gitmek istiyor ve duvarları boyamak istiyor olabilirsiniz. Bunun yanı sıra hobi olarak boya yapmayı öğrenmek de isteyebilirsiniz. Bu iş pek çok kişiye göre zor ve karmaşık gelse de boya-badana yapmanın püf noktaları öğrenildiğinde hem çok eğlenceli hem de pratik olduğu ortaya çıkacaktır. Ailenizle birlikte keyifli bir hafta sonu aktivitesi olarak evinizi boyamak herkesi çok rahatlatacaktır. Kulağa pek eğlenceli gelmeyen bu aktivite, işin püf noktalarını öğrenip yapınca çok keyifli ve verimli zaman geçirmenizi sağlayacağından emin olabilirsiniz.

Duvar Boyası Nedir?

İç mekânda kullanılmak için yapılan duvar boyaları temelde iki çeşitten oluşur; su bazlı ve yağ bazlı. Bunlar boyaların çözücü içeriğini ifade etmek için kullanılan terimlerdir. Su bazlı boyaların içerisinde çözücü olarak su bulunur, yağ bazlı boyalar adı her ne kadar yağ kelimesini içerse de aslında içinde yağ bulunmaz. Yağ bazlı boyalar genelde alkid reçinesi ve alkol içerikli çözücü içerirler. Yağ bazlı boyalar bir diğer deyişle alkid esaslı boyalardır. Evinizi boyamak için boya alırken bu iki çeşide dikkat etmenizde fayda var.

Eğer duvarınızı boyamaya karar verdiyseniz ve “Duvar boyası nasıl seçilir?” sorusunun cevabını bilmiyorsanız burada da dikkat etmeniz gereken püf noktalar mevcut. Su bazlı boya, evinizdeki duvarları boyamak, ahşap mobilyaları boyamak için kullanılan en yaygın türdür. Su bazlı boyalar silinebilir özelliğe sahiptir, küf ve neme karşı da dayanıklılardır. Yağ bazlı boya ise su bazlı boyaya göre daha dayanıklıdır. Ancak kuruması su bazlı boyaya nazaran daha uzun sürer ve inceltilmesi için de tiner gereklidir. Yağ bazlı boyalar su bazlı boyalara göre daha çok kullanılır bunun en önemli sebebi ise daha ucuz ve daha sert olmasıdır. Evde boya-badana yapmanın püf noktaları arasında en önemlilerinden biri doğru boyayı seçmektir.

Boya Seçerken Parlaklık Önemli

Evinizi boyamak için uygun boyayı seçerken dikkat etmeniz gereken diğer ipucu ise boyanın parlaklığıdır. Boya parlaklığı, boyanın yapıldığı yüzeyde kuruduktan sonra ne kadar parlak bir hal aldığını ifade etmek için kullanılır. Eviniz boyamak için “Boya parlaklığı nasıl seçilir?” bilmiyorsanız püf noktalarıyla birlikte öğrenerek işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Parlaklık çeşitleri genel olarak 5’e ayrılmaktadır. Düz boya, boyayı yaptığınız yüzeydeki kusurları, çatlakları çok iyi gizleyebilir. Nemli bezle silinmeye ve temizlenmeye müsait olmadığı için düz boyalar genellikle tavana benzer yüzeylerde kullanılmaktadır.

Mat boya, düz parlaklık gibi kusurları gizleyebilir ve görece daha az parlamaya sahiptir. Mutfak ve banyo gibi hassas yüzeyler dışında her yerde kullanılmaya uygundur. Yumurta kabuğuyla aynı parlaklığa sahiptir. Saten boya, mat boya ile neredeyse aynı parlaklığa sahiptir bu sebeple bazı satıcılar müşterilere mat boya almak yerine saten boya almasını tavsiye ederler. Yarı parlak boya, bu tür boyalar neme ihtiyaç duyarlar. Genellikle mutfak ve banyo gibi alanlarda kullanılan yarı parlak boyalar temizlenebilir şekildedir. Parlak boya, yüksek derecede silinebilir bir özelliğe sahip olduğu için kapılar ve dolaplar gibi alanlarda kullanılır. Işığı direkt olarak yansıtacağı için küçük objeleri ön plana çıkarabilir.

Eşyalarınıza Boya Değmesini Önleyebilirsiniz

Boya yapacağınız odada alacağınız önlemler ile hiçbir eşyanıza boya değmeden rahatlıkla boya yapmanız mümkün. Bunun için öncelikle mobilyalarınızı odanın ortasına çekerek koruyucu brandalar yardımıyla üzerini örtün. Boyayı gündüz yapıyorsanız eğer sigortayı kapatıp avizenizi çöp poşetiyle sarabilirsiniz. Küçük ve ince detayları ise koruyucu bant yardımıyla korumak mümkün. Prizlerin yanı, kapı kenarları gibi ince yerlere koruyucu bant çekerek boyanın oralara temas etmesini engelleyebilirsiniz. Yer kaplamayan küçük boyuttaki elektronik eşyalarınızı ise streç film yardımıyla kaplayabilirsiniz.

Sigortayı kapatarak elektrik prizlerini sökmelisiniz. Vida, kapak gibi küçük ve kaybolabilecek şeyleri bir kutuya koyabilirsiniz. Hangi prizin, vidanın hangi odadan çıkarıldığını bir kağıda not ederseniz eğer en sonunda yerleştirirken kafanız karışmayacaktır. Bu ve bu gibi teknikler kullanarak “Eşyalara boya değdirmeden ev nasıl boyanır?” sorununu ortadan kaldırmış olacaksınız. Boya değmesini istemediğiniz bölgelere koruyucu bant çekebilir ya da bir maskeleme bandı satın alarak bu işi daha profesyonelce halledebilirsiniz.

Duvar Boyası Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Boya yapacağınız odanın ölçülerini iyi bilmelisiniz. O ölçülere göre ihtiyaç duyacağınız boya miktarını belirleyip boyanızı hazırlayabilirsiniz. Eğer evinizin koyu renkteki bir duvarını açık renge çevirmek istiyorsanız mutlaka astar kullanmalısınız. Astar kullanarak kat kat boya sürmenize gerek kalmadan işlemi halledebilirsiniz. Duvarınızı boyamadan önce duvardaki pürüzleri gidermek için alçı kullanabilirsiniz. Ancak alçı kuruduktan sonra ortaya çok da pürüzsüz bir sonuç çıkmaz. Alçıdan kaynaklanan pürüzlerden kurtulmak için duvara zımpara işlemi uygulamalısınız. Zımparadan kaynaklanan toz ve kiri duvardan temizlemek için yani duvarınızı boya yapmaya hazır hale getirmek için nemli bezler kullanabilirsiniz.

Bir diğer püf nokta ise herkesin atladığı ve dikkatsiz davrandığı boya kodlarıyla alakalı. Boya aldıktan sonra boyanızın duvara yetmeme ihtimaline karşın her zaman boyanın kodunu bir kenara not etmelisiniz. Ya da her ihtimale karşı boya kutusunun bir fotoğrafını çekerek kendinizi garantiye alabilirsiniz. Boya yetmeyip daha sonra tam olarak aynı tonda olmayan yeni bir boya ile boyarsanız bu durum hiç hoşunuza gitmeyecektir. Bunlar duvar boyası yaparken dikkat edilmesi gerekenler arasında en önemlileri. Boya malzemelerinizi alırken boyayacağınız alana uygun olacak şekilde rulo ve fırçalar seçmelisiniz. Boyayacağınız geniş yüzeyler için rulo kullanmalı, kapı kenarları gibi daha ince ve dikkatli boyanması gereken yerler için ise fırça kullanmalısınız.

Boyama yaparken dikkat etmeniz gereken bir diğer ayrıntı ise fazla boya kullanmamaktır. Rulo ya da fırçanıza gereğinden fazla boya almadan boyama yapmalısınız. Aldığınız fazla boyayı kovanıza geri koyarken etrafa saçılıp dökülmesini önlemek için bir boya eleği alabilirsiniz. Boya eleği sayesinde fazla boyaları yerlere ve üstünüze dökmeden kovanıza rahatça koyabilirsiniz. Yanınızda çokça bez bulundurmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Boya esnasında odalar arasında dolaşırken küçük ve ince tozlar etrafa yayılabilir. Bir de boyadığınız odanın kapısının eşiğine rulo şeklinde sarılmış havlular koyarak kokunun evin diğer odalarına da yayılmasını önleyebilirsiniz.

Vücuda Dökülen Boya Nasıl Çıkar?

Saatler süren bir duvar boyama macerasından sonra her şey bittiğinde ellerinizin, kollarınızın beyaz tişörtün rengârenk olduğunu fark ettiyseniz eğer endişelenmenize hiç gerek yok. Çünkü kıyafete ve vücuda dökülen boya sanıldığı kadar korkunç değildir. Çok basit müdahaleler ile boyayı çıkarabilir ve tişörtünüzü, vücudunuzu eski haline döndürebilirsiniz. Eğer elinizin altındaki malzemeleri kullanarak hızlıca tişörtünüzdeki boyayı çıkarmak istiyorsanız vazelin ve diş macunu ile bu işi çözebilirsiniz. Diş macununu teninizde kalan ince boya tabakasının üzerine doğru sürün ve kurumasını bekleyin. Diş macunu kuruduktan sonra o bölgeyi yıkayarak boyanın akıp gittiğini görebilirsiniz. Bu püf nokta sayesinde vücudunuza bulaşan boya lekeleri artık sinir bozucu olmaktan çıkacak ve basit bir müdahale sayesinde tüm boyanın akıp gittiğini göreceksiniz.

Aynı şekilde vazelin de yağlı bileşenlerden oluştuğu için boya kaynaklı lekeleri giderme konusunda oldukça etkilidir. Fakat bu durumlarda en iyi çözüm boya bulaştığı an müdahale edilmesidir. Eğer kıyafetinize su bazlı boya bulaştıysa boya henüz kurumadan müdahale edip daha sonra düşük sıcaklıkta çamaşır makinesine atabilirsiniz. Bu işlem çok büyük ihtimalle boyanın akıp gitmesini sağlayacaktır. Buna ek olarak kimyasal maddeleri çözen solvent de boyadan kaynaklanan lekelerin çıkarılmasında oldukça etkilidir. Ancak solvent, çok kullanıldığında cilde zarar verecek boyutlara ulaşabilir bu yüzden az miktarda kullanmakta fayda var. Kimyasallar yanıcı özelliklere sahiptir bunu unutmamalısınız ve kimyasal maddeleri kullanmadan önce mutlaka ambalajda yer alan talimatları okumalısınız.

Bu İçerik Hakkında Ne Düşünüyorsun ?