İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Faydalı Bilgiler

İlkbahar Ekinoksu 21 Mart Neden Kutlanır?

İlkbahar Ekinoksu 21 Mart Neden Kutlanır?
+ - 0

Ekinoks (eşit gün, eşit gündüz ve gece veya ekinoks), güneş ışınlarının ekvatora dik olarak çarpması nedeniyle aydınlanma çemberinin kutbu geçtiği andır. İlkbahar ve sonbaharda yılda iki kez tekrarlanır. 21 Mart’ta, ilkbahar ekinoksu güneş ışınları ekvatora dik açıyla (90 derece) çarpar. Bu olayda gece ve gündüz eşit olacak ve hem Kuzey Kutbu hem de Güney Kutbu aynı anda gün doğumu hattına girecek. Güneş ışınları ekvatora diktir. Güneş ışınları her iki yarım küreye de aynı açıyla çarpar.

Gelgit genliği, Dünya’daki durgun su ile artar. 21 Mart’tan 23 Eylül’e kadar, ışınlar ekvatorun kuzey noktasına dik olduğu için Kuzey Yarımküre’deki gün sayısı Güney Yarımküre’den daha uzundur. 23 Eylül’den 21 Mart’a kadar Güney Yarımküre’deki gün sayısı Kuzey Yarımküre’deki günlerden daha uzun olacaktır. 23 Eylül, 21 Mart, 23 Eylül Güney Sarayı’nın altı aylık başlama zamanı.

İlkbahar Ekinoksu Nedir?

Güneş, Ekinoks’la kutup noktasından teğet ile geçmektedir. Hem yarım küreden güneşe dönüşen enerji yükleri, sıcaklık birikimi farklı olduğu için aynı değildir. Güneş ışınları kutup noktasından alındığından, dikkat çekici daire kutup noktasında oluştu. Polonya şafağı deneyimlendi. Dünyanın her yerinde gece ve gündüz aynı uzunluktadır (ekinoks) Aynı meridyen üzerindeki tüm noktalarda aynı anda gün doğumu ve gün batımı olur. Her iki yarım kürede de baharın başlangıcıdır. Mart 21 kuzey yarım kürede ilkbahar, güney yarım kürede sonbahardır. 23 Eylül, Güney Yarım Küre’de ilkbahar, Kuzey Yarım Küre’de ise sonbahardır.

21 Mart İlkbahar Ekinoksu Kutlanması Sebebi Nedir?

İnsanlar doğal döngü ile uyum içinde yaşadıklarında, yılın belirli günleri önemli bir değişim için önemli kabul edilmiş ve çeşitli mit ve dinlerin hikâyeleriyle eş tutularak kutlanmıştır. Özellikle değişen mevsimleri temsil eden gündönümleri ve ekinokslar, doğal döngüyü kutlamak için önemli günler olarak biliniyordu. 21 Mart’takiekinoks, Kuzey Yarımküre’de kışın bitişini ve baharın başlangıcını işaret ediyor.

Bugünde Dünya, Güneş ışınlarının ekvatora dik olduğu ve gezegen boyunca gece ve gündüz uzunluklarının dengelendiği bir konumdadır. Kuzeyde bahar başladığında günler daha uzundur, Güney Yarımküre’de bunun tersi geçerlidir ve sonbahar başladığında daha kısadır. 21 Mart Güneş Koç burcuna geçtiği için astrolojik bir yeni yıl olarak da kabul edilir.

21 Mart İlkbahar Ekinoksu Herkes Tarafından Kutlanır Mı?

Boğucu ve karanlık kış günleri yavaş yavaş batarken havalar ısınmaya başlar ve doğa uyanır, güneşi daha çok görmeye başlar. Bu önemli dönüşüm, dünyanın pek çok farklı yerinde benzer şekilde kutlanan bahar tatili tarihi boyunca insanları şaşırtacak. Tarihe baktığımızda, 21 Mart ilkbahar ekinoksu birçok kültürde tatil olarak kabul edildiğini ve çeşitli etkinliklerle kutlandığını görebiliriz.

21 Mart İlkbahar Ekinoksu Gece Gündüz Eşitliği Nedir?

21 Mart ekinoksunda durum gece gündüz aynıdır. Yılda iki kez tekrarlanan ekinoks ve sonbahar olan 21 Mart’ta bu süre gündüz 12 saat, gece 12 saattir. 21 Mart bahar ekinoksunda gündüzler uzar ve geceler kısalır. Gece ve gündüzün eşit olduğu durumlar olarak bilinen ekinoks olayları yılda iki kez gerçekleşir. 21 Mart ilkbahar ekinoksunda, Güney Yarımküre’de geceler günlerden daha uzundur ve Kuzey Yarımküre’de bunun tersi geçerlidir. Ekinokslar ayrıca ekinokslar, ekinokslar veya ekinokslar olarak da bilinir. Bu, güneş ışınlarının ekvatora dik olarak çarpmasıyla aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği andır. Durum gece gündüz aynı ve eşit durumda olduğu bir gündür.

İlkbahar Ekinoksu Nasıl Gerçekleşir?

Kuzey ve güney yarım kürede, güneş ışınları öğle saatlerinde ekvatora 90 ° açıyla gelir. Ekvatorda gölge uzunluğu sıfırdır. Bugünden itibaren güneş ışınları kuzey yarımküreye dik olarak düşmeye başlar. Bugünden itibaren Güney Yarımküre ‘de geceler gündüzlerden daha uzun olacak. Kuzey yarım kürede ise tam tersi olur. Bu tarih, Güney yarımkürede sonbaharın başlangıcını ve Kuzey Yarımküre’de ilkbaharın başlangıcını işaret eder. Aydınlanma çemberi kutup noktasına ulaşır.  Bugünde güneş her iki kutupta da görülebilir. Yeryüzünde gece ve gündüz aynı uzunluktadır. Bu tarih, Antarktika’da altı aylık bir gecenin ve Kuzey Kutbu’nda altı aylık bir günün başlangıcını işaret ediyor.

Ekinoks Özellikleri Nelerdir?

Gece ve gündüz eşitliği yılda iki kez Mart ve Eylül aylarında gerçekleşir. Güneş ışınlarının ekvatora dik olarak çarpması nedeniyle aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği noktaya ana ekinoks denir. Ekinoks kelimesinin kökeni, aequus (eşit) ve nox (gece) kelimelerinden oluşan Latince aequinoctium kelimesine dayanmaktadır. 21 Mart ve 23 Eylül ekinoksları baharın başlangıcını işaretler. 23 Eylül Güney Yarım Küre’de ilkbaharın, Kuzey Yarım Küre’de ise sonbaharın başlangıcı olarak kabul edilir. Güney Yarımküre’de günler geceden daha uzun olmaya başlıyor, ancak Kuzey Yarımküre ‘de bunun tersi geçerli.

Güneş doğudan doğar ve batıdan batar. Aynı boylamdaki noktalarda, güneş sadece ekinoksta aynı anda (12 saatlik aralıklarla) doğup batar ve güneş her iki kutupta da görünür. Gelgit genliği maksimumdur. Ekvatorda cismin gölge uzunluğu sıfırdır. Türkiye’de saat 12: 00’de meydana gelen gölge uzunluğu cismin boylamına en yakın olanıdır.

23 Eylül Sonbahar Ekinoksu Nedir?

Ekvatorda gölge uzunluğu sıfırdır. Bugünden itibaren güneş ışınları kuzey yarımküreye dik olarak düşmeye başlar. Bugünden itibaren Güney Yarımküre ‘de geceler gündüzlerden daha uzun olacak. Kuzey Yarım Küre’de ise tam tersi olur. Bu tarih, Güney Yarımküre’de sonbaharın başlangıcını ve Kuzey Yarımküre’de ilkbaharın başlangıcını işaret eder. Aydınlanma çembere dokunur. Bugünde güneş her iki kutupta da görülebilir. Kuzey Yarımküre’de 21 Mart ekinoks 23 Eylül ekinoksudur.  Güney Yarımküre’de 21 Mart sonbahar ekinoksu 23 Eylül ekinoksudur.

Bu İçerik Hakkında Ne Düşünüyorsun ?