İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Faydalı Bilgiler

Kan Eksikliği Neden Olur?

Kan Eksikliği Neden Olur?
+ - 0

Sabah uyanıp uyanırlar, hep halsizdirler, unutkanlıkları artar, saç dökülmesi başlayınca zayıflar, kansızlık olabilir. En önemli kan akışı demir eksikliğidir. Özellikle kadınların en sık görülen sorunlarının çoğu demir eksikliği ve yokluktur. Özellikle doğum sonrası annelerin çoğunda kan kaybı ve demir eksikliği görülmektedir. Yine küçük ve erken doğan çocuklarda gözlenir ve büyüme gündeminin çocuklarında genellikle biraz kansızlık olabileceği gibi vücut ihtiyacı da artar. Muayenede, bir kadın üçte üç erkek, demir eksikliği anemisi olduğunu gösterdi.

En önemli kan nedenlerinden biri kanda kan eksikliğidir. Bu, besleme stiline doğrudan göz atar. Hayvansal ürünler, kırmızı et veya et olmayan Vegan tarzı diyet tedavisinde kronik demir eksikliğine sahip olabilir. Demir, oksijenin kanda oksijen taşıyan kan hücrelerine bağlandığı hemoglobinin ana faktörüdür. Oksijen akciğerden elde edilen hemoglobindeki oksijen, demir eksik olduğunda oksijen emilimi ile taşınır ve doku kullanılarak hemoglobindeki bağlanmaya bağlanarak taşınır.

Kan Eksikliğine Hangi Gıdalar İyi Gelir?

Demir açısından zengin besinler karaciğer ve dalak gibi iç organlardır. 100 gram 8-10 mg demir içerir. İkincisi, en iyi demir yağsız ettedir. 100 gram yağsız et 6-8 mg demir içerir. Yüksek kaliteli demir içeren yiyecekler arasında yumurta sarısı, balık, tavuk ve süt bulunur. Baklagiller, mercimek, nohut, fasulye, fındık, badem, kuru kayısı, kuru üzüm, özellikle ıspanak ve karnabahar gibi sebzelerde demir yüksektir. Bununla birlikte, vücutta bitki bazlı gıdalardan demir emilimi düşük ve yavaştır.

Aşırı çay ve kahve tüketiminin demiri azalttığı doğrudur, ancak tam buğday ekmeğinin demiri azalttığı klinik olarak doğru değildir. Çamurlu gıdalarda demir emilimini azaltır ancak bu oran çok sınırlıdır. C vitamini, demir emilimini artıran ana vitamindir. Bu nedenle salata ile et yemek veya yemekle birlikte C vitamini almak demir emilimini artırır.

Kansızlığa Engel Olmak İçin Neler Yemeliyiz?

Genellikle kansızlık yaşamamak için haftanın 2-3 günü en az 100 gr yağsız et yemelisiniz. Kahvaltıda mutlaka yumurta yemelisiniz. Bakliyatların da güçlü bir demir kaynağı olduğunu unutmayın. Kuru fasulye, nohut, mercimek ve maş fasulyesini haftada en az iki kez yemekle birlikte yiyin. Demir açısından zengin besinler yerken bol sebze ve limonlu salata yemeye özen gösterin. Yumurtalı kahvaltıya bol limonlu roka, su teresi ve maydanoz ekleyin. C vitamini demir emilimini artırır. Yoğurt ve ayran tüketmekten kaçının yağsız et ile. Süt ürünlerindeki kalsiyum, demir bağlanmasını önemli ölçüde bozar.

Ekmek tercihlerinizi kepek yerine çavdar ve kepekli tahıllar için kullanın. Günlük çay/kahve tüketiminizi azaltın. Yemekten hemen sonra çay veya kahve içmekten kaçının. Özellikle kahvaltılık çaylarda açık dilimler ve limon dilimleri tercih edilir. Her şey başarısız olursa, bir hematoloğa başvurduğunuzdan emin olun.

Kansızlık Nedenleri Nelerdir?

Kansızlığın tıbbi terimi anemidir. Bu, kanın kırmızı kan hücreleri olarak da bilinen sağlıklı kırmızı kan hücrelerinde yetersiz olduğu anlamına gelir. Kırmızı kan hücreleri önemlidir. Çünkü kemik iliğinde üretilirler ve içerdikleri hemoglobin proteinleri aracılığıyla oksijeni tüm vücuda taşırlar. Gizemli halsizlik, çarpıntı, baş ağrısı, mide bulantısı, soluk cilt, konsantrasyon eksikliği ve soğuk eller ve ayaklar aneminin önemli belirtileridir. Kırmızı kan hücrelerinin kandan kaybolmasının birçok nedeni vardır. Vücut yeterince kırmızı kan hücresi üretmez. Vücudun kırmızı kan hücrelerini kaybetmek veya yeni kan hücreleri oluşturmak yerine yok etmesinin başlıca nedenleri şunlardır: Kırmızı kan hücrelerinin üretilmesi için vücudumuzun demir, B12 vitamini, folik asit ve besinlerden aldığımız diğer besinlere ihtiyacı vardır.

Kansızlık Sebepleri Nelerdir?

Demir eksikliği aneminin en yaygın nedenidir. Vücutta yeterince demir yoksa, demir eksikliği anemisi olarak bilinen kırmızı kan hücrelerinde yeterli hemoglobin üretemez. Demir eksikliği anemisinin başlıca nedenleri âdet kanaması, gebelik, gastrointestinal kan kaybı ve vejetaryen beslenmedir. Vejetaryenler ihtiyaç duydukları demiri et yerine fasulye, kuru meyve ve koyu yeşil yapraklı sebzelerden alabilirler. Hamilelikte demir açısından zengin besinlere odaklanmak demir eksikliğini önler. Anemiye yol açan diğer demir eksikliği nedenleri arasında Crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi inflamatuar bağırsak hastalıkları, kan bağışı, kazara kan kaybı ve burun kanaması yer alır. Vitamin eksikliği, demire ek olarak vücudun B12 vitaminine ihtiyacı vardır.

Kansızlığı Nasıl Gideririz?

Sağlıklı kırmızı kan hücreleri üretmek için folik asit almalısınız. Diyetiniz yeterli miktarda B12 ve folik asit içeren yiyecekleri içermiyorsa, kırmızı kan hücresi üretimi azalabilir. Bazı insanlar, yeterli B12 vitamini alsalar bile vücutlarının vitaminleri işleyemediğini fark eder. Bu durumda vitamin eksikliği anemisi görülür. Kronik hastalık, demir eksikliği anemisi, kronik böbrek hastalığı olan hastaların çoğunda bulunur. Bu hastalara damardan veya günlük tabletler şeklinde demir takviyesi verilir. Kanser, kanser ilaçları, AIDS hastalığı, artrit, hipotiroidizm ve lupusvücutta kırmızı kan hücrelerinin üretimini geciktiren kronik hastalıklardan biridir.

Kansızlık Hangi Hastalıklara Yol Açar?

Kemik İliği ve Hücre Problemleri Doğuştan veya sonradan kazanılmış bir durum olarak vücut yeterince kırmızı kan hücresi üretemeyebilir veya kemik iliği sorunları nedeniyle üretilen hücreler düzgün gelişmeyebilir. Başka bir anemi türünde vücut kırmızı kan hücrelerini hızla yok eder, ancak yeni kan hücrelerinin üretimi kaybı telafi etmek için yeterli olmayabilir. Orak hücreli anemi adı verilen bir anemi türü, kırmızı kan hücrelerinin deformitesine sahiptir. Sonuç olarak, vücudu besleyen oksijeni gerektiği gibi taşıyamazlar. Bu tip anemi, nadir görülen bir anemi türüdür. Bazı insanlar için çocukluk perspektifinden kalıtsaldır, ancak diğerleri için hayatın ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkabilir.

Kansızlık Belirtileri Nelerdir?

Yorgunluk, halsizlik, baş dönmesi, bitkinlik, saç dökülmesi, performans düşüklüğü, iştahsızlık, bazen mide bulantısı, çarpıntı, nefes darlığı, üşüme, saç dökülmesi, konsantrasyon kaybı. Göz kapaklarının kızarıklığı azaldıysa buna dikkat edilmelidir. Ayrıca avuç içindeki pembe çizgi pembe rengini kaybederse hemoglobin 7 g/dL’nin altında demektir. Anemi belirtilerine dikkat edilmelidir. B12, folik asit ve demir, vücudun kırmızı kan hücreleri yapmak için ihtiyaç duyduğu besinlerdir. Bu üçünden biri eksikse kırmızı kan hücreleri oluşmaz. En önemli anemi demir eksikliği anemisidir.

Bu İçerik Hakkında Ne Düşünüyorsun ?