1. Ana Sayfa
  2. Faydalı Bilgiler

Norovirüs Nedir? Nasıl Bulaşır, Geçer, Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Norovirüs Nedir? Nasıl Bulaşır, Geçer, Yapılması Gerekenler Nelerdir?
+ - 0

Norovirüs, kusma ve ishale neden olan oldukça bulaşıcı bir virüstür. Norovirüsün pek çok farklı türü olduğu için, hayatınız boyunca birçok kez norovirüs ile enfekte olabilirsiniz. Bir tür norovirüsü enfekte etmek sizi diğer türlerden korumayabilir. Belirli bir türe karşı bağışıklık geliştirmek mümkündür ancak bağışıklığın ne kadar süreceği tam olarak bilinmemektedir. Bu nedenle, her yaştan birçok kişiye norovirüs bulaşabilir.

Norovirüs Nasıl Bulaşır?

Gastroenterit olarak da bilinen norovirüs, genellikle hazımsızlığa neden olur. Ancak virüs tüm vücudu da etkileyebilir.  Norovirüs kolayca bulaşıcı bir virüs olduğundan, salgını çok büyük olabilir. Norovirüs bulaşmış bir kişi milyarlarca norovirüs partikülü salabilir ve sadece birkaç virüs partikülü başkalarını hasta etmek için yeterlidir. Enfekte kişilerle doğrudan temas  Enfekte yiyecek ve su yemek, kontamine yüzeylere dokunmak ve yıkanmamış ellerle ağza dokunmak da enfeksiyona yol açabilir. Belirtiler genellikle virüse maruz kaldıktan 12 ila 48 saat sonra ortaya çıkar. Ancak araştırmalar, kendinizi daha iyi hissetmeye başladıktan iki hafta sonra norovirüsün yayılabileceğini gösteriyor.

Norovirüs Nasıl Geçer?

Norovirüs bulaşmış çoğu insan 1-3 gün içinde iyileşir. Bu süre zarfında, günde birkaç kez kendinizi çok hasta hissedebilir ve kusabilir veya ishal olabilirsiniz. Ne yazık ki, bu virüsü tedavi etmek için özel bir ilaç yoktur. Genel olarak, vücudunuz virüsle uğraşmak zorundadır ve ona yardımcı olmak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır. Kusma ve ishal nedeniyle kaybedilen suyu tekrar doldurmak için bol su içmeniz gerekir. Bu dehidrasyonu önlemeye yardımcı olur. Dehidrasyon ciddi sorunlara neden olabilir. Şiddetli dehidrasyon, hastaneye yatmayı tedavi etmek için intravenöz hidrasyon gerektirir.

Norovirüsten Korunmak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Norovirüs, enfekte bir kişinin vücut sıvılarından başkalarına yayılabilir ve kişi sağlıklı olsa bile bir veya iki hafta bulaşmaya devam edebilir. Hastalığınızı atlattıktan sonra da kişisel temizliğinize dikkat etmelisiniz. Her zaman olduğu gibi, ellerinizi yıkamak enfeksiyonu önlemenin en iyi yoludur. Ellerinizi, meyve ve sebzelerinizi yıkamak, özellikle gıda ile temas halindeyken hastalığı ve yayılmasını önleyebilir. Virüsün hastadan başkalarına bulaşmasını önlemek için hastalar, kusma, ishal, giysi, çarşaf, tabak gibi kişisel eşyalar ve kaşık gibi şeyler yoluyla halka açık yerlere ve virüsün başkalarına bulaşmasından kaçınmalıdır. Hasta kişilerin kullandığı aletler sık ​​sık yıkanmalıdır. Bu virüse yakalanan kişiler, başkaları için yemek hazırlamaktan kaçınmalı ve temas ettikleri yüzeyleri sık sık dezenfekte etmelidir. Norovirüs enfeksiyonlarına kirli su neden olabilir. Bu gibi durumlarda musluk suyu tüketmeyin. Tüketirken mutlaka kaynatılmalı, soğutulmalı ve tüketilmelidir. Ayrıca hijyen sorunlarının oluşabileceği havuzlardan uzak durmakta fayda vardır.

Norovirüs Nasıl Bulaşır?

Bulaşma öncelikle ağız ve dışkı yoluyla gerçekleşir, ancak kusma yoluyla da olabilir. Bulaşma yuvalarda, göçmen kamplarında, tatil kamplarında, hastanelerde, okullarda, restoranlarda, gemilerde, orduda ve ailelerde yaygın olarak görülür ve bu gruplarda salgın hastalıklar ortaya çıkabilir. Norovirüs salgınları genellikle kişisel temas (%35), kontamine su (içme suyu, havuz suyu, göl suyu, buz küpleri) ve yiyeceklerdir (assari, istiridye, salatalar, dondurma, soğuk yemekler, sandviçler). Taze sebzeler ve meyveler gibi kabuklu deniz hayvanlarına yayılır). Virüs, ısıya ve klora nispeten dirençlidir ve su ve gıda yoluyla kolayca bulaşır. Viral dışkı atılımı uzun sürelidir  3 hafta ve ilk 24-48 saatte bir gerçekleşir.

Norovirüsten Nasıl Korunulur?

Norovirüs ile ilgili salgınları kontrol etmek zordur çünkü gıda, su, kişisel temas ve çevresel yüzeyler yoluyla kolayca bulaşırlar. Su ve gıda kaynaklarının kirlenmesini önlemek için önlemler alınmalı ve su kaynağına yüksek konsantrasyonlarda klor eklenmelidir. Hasta hastaneye yatırılırsa, eksizyonuyla temas eden sağlık personeli eldiven giymeli ve temastan sonra hijyenik el yıkama yapmalıdır. Kirlenmiş ortamlar %5-10 seyreltilmiş çamaşır suyu ile temizlenmelidir. Norovirüsün çeşitli antijenlere sahip olması ve bağışıklığın uzun sürmemesi nedeniyle aşılar henüz geliştirilmemiştir.

Norovirüs Enfeksiyonu Nedir?

Norovirüs, dünya çapında insidansı artan viral gastroenterit patojenlerinden biridir . Gastroenteritin tanımı; bu, gastrointestinal sistemin bakteri, virüs veya parazitler tarafından enfeksiyonudur. İshale neden olan bulaşıcı hastalıklar için tasarlanmıştır. Genellikle yaz aylarında görülür. Norovirüs, çocuklarda ve yetişkinlerde görülen ishal ve kusma salgınlarının başlıca nedenlerinden biridir. Ebeveynler ve daha sonra hasta çocuk ve bebeklerle başlayan günümüzde ishalli hastalıkların çoğunun norovirüs enfeksiyonları olması bu konunun önemini gerektirmektedir.

Norovirüs Enfeksiyonunun Özellikleri Nelerdir?

Norovirüs hastalıkları yetişkinlerde ciddi hastalıklara neden olabilir, ancak genellikle çocuklarda bulunur. Norovirüs, rotavirüsün ardından çocuklarda ani başlayan ishalin en yaygın nedenidir. Hastalık tüm yaş gruplarında görülür, ancak 15 yaşına kadar olan çocukların hastaneye kaldırılmasını gerektirecek kadar şiddetlidir.

Norovirüsün Bulaşma Yolları Nelerdir?

Virüs son derece bulaşıcıdır. Hasta kişilerin dışkı ve kusmuklarına bulaşan virüsler, kontamine yüzeylerle temas eden sağlıklı kişilere kolaylıkla bulaşabilmektedir. Kontaminasyon, ellerin iyice temizlenmediği ağızdan dışkı yoluyla meydana gelir. Bu, kişisel temas veya kontamine su veya yiyeceklerin yutulmasından kaynaklanabilir. Virüs dona karşı dayanıklıdır. Bu özellik donmuş gıda tüketen kişilerde hastalığa neden olur.

Norovirüsün Tedavisi Nasıl Olur?

Antibiyotikler norovirüs hastalığına karşı etkisizdir. Bağırsak florasını yenilemek için probiyotik desteği sağlayabiliriz. Tedavi genellikle kaybın oral rehidrasyon tedavisi ile değiştirilmesiyle yapılır. Anne sütü ile beslenen bebekler de bu enfeksiyonun tedavisinde faydalıdır. Emziren anneler bebeklerini ishal döneminde daha sık emzirerek ishalin neden olduğu su kaybının birikmesini engeller. Şiddetli sıvı kaybı olan hastalarda intravenöz sıvı gerekebilir. Norovirüs tedavisi, şiddetli kusma, ishal ve iştah kaybı olan hastaların hastaneye kaldırılmasını içerir ve kaybedilen su ve elektrolitlerin yerine intravenöz sıvılar verilir.

Norovirüsten Korunmak İçin Ne Yapılmalıdır?

Farklı antijenik yapılara sahip farklı virüs türlerinin varlığı nedeniyle, bir kişi hastalığı birden çok kez geliştirebilir. Etken virüsün bu özelliğinden dolayı koruyucu bir aşı geliştirmek mümkün olmamıştır. Aşı, rotavirüs gibi aşı enfeksiyonlarının çoğunu korur, ancak aşısız norovirüs için hijyen kuralları daha da önemlidir. Bu hastalık için korunma çok önemlidir. Sabun virüsü nötralize ettiği için ellerinizi yıkamak en önemli önlemdir. Özellikle bez değiştirdikten sonra, tuvaleti kullandıktan sonra, yemek yemeden veya yemek hazırlamadan önce el yıkamaya özellikle dikkat edilmelidir.

Bu İçerik Hakkında Ne Düşünüyorsun ?