İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Faydalı Bilgiler

Sinüzit Tedavisi İçin Doğal Yöntemler Nelerdir? İyi Gelecek Doğal Yöntemler

Sinüzit Tedavisi İçin Doğal Yöntemler Nelerdir? İyi Gelecek Doğal Yöntemler
+ - 0

Özellikle kış mevsiminin gelmesiyle çok sık karşılaşmış olunan rahatsızlıklarından bir tanesi sinüzittir. Belirtilerini doğal olan yöntemler ile en aza indirmek mümkün olabiliyor. Ayrıca, sinüzit yüz kemikleri arasında yer alan hava boşluklarının iltihaplanması ya da alerji gibi sebeplerle aşırı bir şekilde mukoza ile dolması sonrası oluşan bir sorundur. Normalde sinüslerin nemli ve sağlıklı olmasına olanak tanıyan mukoza tabakası farklı sebeplerden dolayı artış gösterdiğinde kanalların tıkanmasına sebep olur ve farklı belirtiler ile ortaya çıkar.

Bu belirtiler genellikle kuru öksürük burunda tıkanıklık iltihaplı burun akıntısı geniz akıntısı zonklama gibi baş ağrısı ve beraberinde kulak ağrısı halsizlik gibi şikayetler ile ortaya çıkan sinüzit, tedavisi olmadığında kronikleşme eğilimindedir. Soğuk algınlığı nemli olmayan ortamlarda bulunma iltihaplanma gibi nedenler de sinüzitin oluşmasını tetikler.

Sinüzitten Korunmak İçin Yapılması Gerekenler

Özellikle soğuk geçen havalarda baş ile boğaz bölgesini soğuktan korumak gerekir. Klimanın ve radyatör gibi ısıtıcıların çalıştığı ortamlarda mevcut havayı nemlendirmek ve ortamı sık bir şekilde havalandırmak sinüzitten korunmak için faydalıdır. Günlük bol miktarda sıvı alımına dikkat edilmesi gerekir. Sigaranın yoğun bir şekilde içildiği ortamlarda ve sigaranın kendisinden uzak durmak sinüzitten korunmak için gereklidir.

Sinüzite İyi Gelebilecek Olan Doğal Yöntemler Hangileridir?

Papatya bitkisi iyi bir antienflamatuar ve antimikrobiyal etkisi olduğu için bir tatlı kaşığı kurutulmuş papatya ve bir su bardağı kaynamış su ile demlenmiş olan papatya çayı üst solunum yolları enfeksiyonlarını gidereceği gibi sinüzit belirtilerini de azaltma konusunda etkilidir. Sinüzitin vermiş olduğu şikayetleri hissettiğiniz anda günde bir veya iki fincan papatya çayı tüketmeniz tavsiye edilir. Papatya bitkisinin çay olarak içmek kadar buharın koklamak da sinüzit problemlerini azaltmadan yardımcıdır. Bir tencere içine bir litre suyu kaynattıktan sonra bir avuç papatya ekleyerek kapağını kapatın ve yaklaşık 5 dakika kadar demlenmeye bırakın.

Demlendikten sonra kapağını açınca üzerine eğilin çıkan buharın kaçmaması için başınızın üzerine bir tülbent ya da bez örterek yaklaşık olarak 5 ya da 8 dakika kadar tencereden yükselen buharı içinize çekin. Bu yöntem genizde olan tıkanıklığı rahatlattığı gibi mevcut olan baş ağrısına da çok iyi gelecektir.

Bulunan Ortamı Nemlendirmek

Sinüzit tedavisinde veya şikayetlerini gidermeden radyoterinizin veya diğer ısıtıcın üzerine bir kap içine bir miktar koyacağınız sıcak su bulunduğunuz ortamdaki nem miktarını artıracaktır. Kuru havaya sahip olan ortamlar çok daha şiddetli olan sinüzit şikâyetleri azaltmak için özellikle dinlendiğiniz odanın havasının yeterli miktarda olduğundan emin olmanız gerekir. Sıcak su içine küçük bir havluyu batırarak ısıtıp dayanabilecek sıcaklıkta yüzünüze koyarsanız sinüslerin açılmasına sebep olacaktır.

Burun banyosu ve Soğan Buğusu

Sık bir şekilde akan burnunuzu silme ihtiyacı duyarsınız fakat bu işlem, bu burun çevresinin tahriş olmasına beraberinde farklı rahatsızlıkları artırabilir. Bunu engellemek adına sinüslerin sağlıklı bir şekilde açmak için gün içinde 4 ya da 5 defa burnunuzu su ve tuzlu su ile temizleme işlemi yapabilirsiniz. Özellikle yatmadan evvel burun içine birkaç tane tuzu çekerek ardından sinüsleri iyi bir şekilde boşaltmak rahat bir şekilde uyumanıza yardımcı olacaktır. Burun banyosu yapmak için eczanelerde satılmış olan oksijenli su spreyinden de kullanmanız rahatlatma etkisi yapacaktır.

Bir tencerede bir litre kaynamış olan su içine bütün şekilde soğanı doğrayıp 1 ya da 2 dakika. Daha sonra tıpkı papatya bitkisinin buğusunu yapar gibi karşının buharını solumaya çalışın. Oldukça güçlü bir antibiyotik etkisine sahip olan soğan sülüklerin asılmasına sağlayacaktır.

Bu İçerik Hakkında Ne Düşünüyorsun ?