İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Faydalı Bilgiler

Uyku Problemi Nedir?

Uyku Problemi Nedir?
+ - 0

Uyku, zihinsel ve fiziksel sağlık için her insanın dinlenmek ve yenilenmek için her gün yaşaması gereken biyolojik bir süreçtir. Temel amacı, yoğun bir günlük yaşamdan sonra vücudun ve beynin iyileşmesine yardımcı olmaktır. İnsanların güne başlayıp dinlenmeleri sağlıklı bir uyku sürecine işaret eder. Vücudunuz tam olarak toparlanamadıysa ve güne yorgun başladıysanız uyku bozukluklarını göz önünde bulundurmalısınız. Yetersiz uyku ve/veya uyku sırasında meydana gelen fizyolojik olaylar nedeniyle insanların gün içinde çeşitli sorunlar yaşamasına neden olan rahatsızlıklar yaygın olarak “uyku bozuklukları” olarak sınıflandırılmaktadır.

Uyku Bozukluğu Nedenleri Nelerdir?

Uykusuzluğun nedenleri çok çeşitlidir. Yeterince uyuyamayan veya uyku sürecini verimli geçiremeyen kişilerde fizyolojik veya psikolojik birçok sorun olabilir. Bunlar, altta yatan diğer bozukluklar, uygun olmayan alışkanlıklar veya “idiyopatik” olarak etiketlenen nedenlere bağlı olarak genetik kökenli olabilir. Bu sorunların doğru tanımlanması ve ele alınması çok önemlidir.

Uyku Bozukluğu İmsomni

İmsomni, uykuya dalamama veya uykuda kalamama-sık sık uyanma ve bir daha asla uyuyamama ile karakterize bir uyku bozukluğudur. Genetik, rahatsız uyku düzenleri veya alışkanlıklardan kaynaklanabilir. Kişinin ertesi gün performansını ve yaşam kalitesini olumsuz etkiler, iş ve sosyal hayatında sorunlara neden olabilir. Tüm yaş gruplarında olduğu gibi ergenlik ve genç yaşlarda daha sık görülür. Gece uyumama, uzun süreliyse ve günlük aktiviteleri olumsuz etkiliyorsa uyku bozukluğu olarak tanımlanabilir.

Aşırı Uykululuk Hipersomni Nedir?

İsminin yanı sıra aşırı uyku ve boşalma şeklinde kendi kendine geçen bir hastalıktır. Bu kişinin günde 10-12 saatten fazla uyuması gerekir ve toplum ve iş yaşamına göre zarar görebilir. Bu rahatsızlığa Narkolepsi de denir. Narkolepsi, ani bir depresyon derecesinde uyku uyuma şeklinde genetik kökenli nörolojik bir hastalıktır. Heyecan, endişe, korku, kahkaha kahkahası durumunda dizler diz çöker ancak saatler, kabuslar genel belirtiler altında dikkate alınabilir. Bir birey bulunsa bile, uygunsuz bir durumda uykuya dalabilirsiniz. Çocuklarda ve genç akademik konulardaki ergenlerde yetişkinler de iş yaşamları boyunca önemli sorunlara ve önemli kazalara yol açmaktadır.

Uykuda Solunum Bozukluğu Uykusuzluğa Neden Olabilir

Genel olarak horlama, uyku sırasında nefes almada duraklamalar, gece terlemeleri ve sık uyanmalara en sık tuvalet ihtiyacı ve gün içinde anlamsız yorgunluk ve uyuşukluk şikâyeti olan kişilerde neden olur. Bu koşullar altında uyku sırasında solunum duraklamaları ve yüzey solunumu meydana gelir. Apne olarak da bilinir. Sosyal ve iş hayatında sorunlara neden olarak ölümcül kazalara ve hayati tehlike oluşturan hastalıklara neden olurlar. Bu nedenle teşhis ve gerektiğinde tedavi edilmesi gereken bir hastalık grubudur.

Uykuda Periyodik Uzuv Hareket Bozukluğu Uykusuzluğa Sebebiyet Verir

“Huzursuz bacak sendromu”, rahatsızlık, huzursuzluk, yoksunluk belirtileri, kasılmalar ve özellikle bacak ve kol hareketlerine duyulan ihtiyacı giderek artırıyor gibi görünen belirtileri ifade eder. Diğer bir uzuv motor uyku bozukluğu, gece boyunca istemsiz periyodik ayak kasılmaları ile kendini gösteren bir bozukluktur. Uykusuzluk şikâyetlerinin tamamına yakını bu grupta görülebilir.

Uyku Fazı Kayması Nedir?

Uyku zamanlaması ile ilgili bir bozukluktur. Bu, biyolojik uyku-uyanıklık saati ayarlarımız, sosyal yaşam saati ayarlarımızla uyumlu olmadığında olur. Uyku evreleri değişen insanlar, okulda veya işte olduğu gibi uyanık olmaları gereken zamanlarda uykulu, uyumaları gereken gece yarısı uyandıklarından sosyal ihtiyaçlarını bozarlar. Bu rahatsızlık genellikle “akşam yatmaz sabah kalkmaz” ifadesiyle tanımlanır. Bazen kalıtsal olabilir. Bu, vardiyalı çalışanlarda, düzensiz uyku alışkanlığına sahip kişilerde ve gün içinde sağlıklı uyuyan yaşlılarda sık görülen bir durumdur.

Uyku Bozukluğu Tanı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Uyku bozukluklarının tedavisi, doğru teşhis ve bozukluğun temel nedeninin belirlenmesi ile başlar. Doğru teşhis, etkili tedavinin temelidir. Bazı durumlarda, kişinin “amannez ” adı verilen tıbbi geçmişine bakılarak tanı konulabilir, ancak bazı durumlarda klinik veya uyku testi gerekebilir. Bir tedavi olarak, yapılacak ilk şey, sağlıklı uyku düzeninizi yeniden düşünmek ve bunlarla ilişkili hataları düzeltmektir. Bununla birlikte, ilaç ve / veya basınçlı hava tedavisi sunan bir ventilatörde uyumak mümkün olabilir.

Polisomnografi Uyku Testi Nedir?

Uyku bozukluklarının teşhisinde altın standart olan polisomnografi, uyku laboratuvarımızda rutin olarak kullanılmaktadır. Polisomnografi, uyku sırasında beyin ve vücudun çeşitli aktivitelerini ölçmeyi mümkün kılan bir testin adıdır. Bu yöntem, çok fazla uyku probleminiz olup olmadığını ve varsa ne kadar olduğunu belirlemek için kullanılabilir. Polisomnografi beyin dalgalarını, kalp atışlarını, göz hareketlerini, göğüs ve karın solunumunu, uyku seslerini, kandaki oksijen seviyelerini ve hastanın yatış pozisyonunu video ile birlikte izler ve kaydeder. Görüntüleri özel bir cihazla Hasta bu test sırasında herhangi bir ağrı hissetmez.

Vücuda takılan alıcı elektrotlar uyku pozisyonunuzu değiştirmenize, yataktan kalkmanıza veya banyoya gitmenize engel değildir. Geceleri komşu laboratuvarın kontrol odasındaki monitörden hastayı izleyen uyku teknisyenleri veya hemşireler, testin sağlıklı bir şekilde yapılmasını sağlamak için hastaya gerektiğinde destek olacaktır. Test sonuçları hakkında bilgi ve gerekli talimatlar 24-72 saat içinde sağlanacaktır.

Sigara Uyku Problemi Yaratır Mı?

Sigara içenler, normalde uyuyan tavşan gibi uyur. Uyku gözlerinin aktif olduğu birkaç uyku olayı vardır. 3-4 saatlik beceriden sonra, kandaki kritik nikotin seviyeleri için ortaya çıkarlar. Uykusuzluk çeken çoğu insan alkol sorunlarını çözmeye çalışır. Ama bu yağmuru karşılamaktır. Farkında olmadan alkol bileşikleri olacak! Bununla birlikte, alkoller hafif uyku süresine neden olur. Uyku onarımı işleviyle diğer parçaların miktarını azaltın.

İdeal Uyku Saati Ne Kadardır?

Yeni doğanların genellikle 16 saat uykuya ihtiyacı vardır. Çoğu yetişkin için 7-8 saat uyku yeterlidir. Genç yetişkinlerin ortalama 9 saat uykuya ihtiyacı vardır. Hamileliğin ilk üç ayında kadınların daha fazla uykuya ihtiyacı vardır. Çalınan uyku miktarı bir nevi uyku borcu yaratır. Vücut, borcun sonunda geri ödeneceğini umuyor. Uykusuzluk muhakeme ve tepki süresini olumsuz etkiler. Yaşla birlikte uyku süresi azalır ve uyku hafifler. Uykusuzluk 65 yaşından sonra yaygın bir sorundur.

Bu İçerik Hakkında Ne Düşünüyorsun ?