İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Faydalı Bilgiler

6-9 Aylık Bebeklerde Uyku Nasıl Olmalı?

6-9 Aylık Bebeklerde Uyku Nasıl Olmalı?
Cute little baby sleeping. Tiny infant`s hands in front.
+ - 0

Yeni doğan döneminde emzirmek ve bebeğin altını temiz tutmak bebeği iyi bir gece uykusuna hazırlamak için yeterlidir. Bebeğiniz büyüdükçe dış dünyaya daha fazla açılmaya başlayacaktır, bu nedenle sadece temiz bir popoya ve dolu bir göbeğe sahip olmak onu zamanla uykuya hazırlamak için yeterli olmayacaktır. Ayrıca onu uyaran kişileri (televizyon sesleri, odada bulunan kişilerin konuşmaları vb.) çevresinden uzak tutmalısınız. Bebeğinizin yatacağı odanın sıcaklığı 20-24 °C’dir. Doğru ve düzenli uyku alışkanlığı kazanmak için çocukları her gün aynı saatte, henüz uyanıkken yatırmak, masal okumak, ninni söylemek,  altını değiştirmek gibi gece alışkanlıklarını kazandırmak gerekir.

Geceleri sık sık bez değiştirirseniz, tekrar uykuya dalmanız zorlaşır ve uykuyu bozabilir. Bebeklerin nerede ve ne zaman uyudukları gibi alışkanlıkların aile kültürü ile değerlendirilmesi gerekir. Doğu kültüründe birlikte uyuma alışkanlığı varken; Batı kültüründe herkesin kendi yatak odası ve yatağı vardır. Bebeğinizin uyku alışkanlıkları kendi yaşam tarzınıza göre düzenlerseniz, siz ve çocuğunuz birbirinizi yormamanız daha doğru olacaktır.

Bebeğinizin Kendi Yatağında Yatmasını Mı İstiyorsunuz?

Bebeğinizin kendi yatağında uyumasını istiyorsanız, bebeğinizi uykuya dalmadan önce kendi yatağınıza yatırmalı ve oraya dalmasına izin vermelisiniz. Çocuğunuz kendi yatağında uyandıysa, onu en az yardımla tekrar uyumaya teşvik etmelisiniz. Bebeğinizi tutup sarsmak uykuya geçişini yavaşlatacak ve bebeğiniz her uyandığında böyle bir destek olmadan tekrar uyuyamamaya alışacaktır. Aynı zamanda, özellikle çalışan bir anneyseniz, çocuğunuz sizinle daha fazla zaman geçirmek için geceleri kalkıp oynamak isteyebilir.

Uykuda Korkuyor Mu?

Durum böyle olunca yanına sessizce gitmeli, ışıkları açmamalı, yataktan kalkmadan konuşmalı ve tekrar uyutmalısınız. Özellikle 18. ay sonra karanlıktan korkma, yatağın altındaki canavarlar, sizden uzak durmak istememe gibi korkular bebeğinizin uyku düzenini bozabilir. Bunlar yaygın sorunlardır. Merak etme. Korku, çocuğunuzun normal gelişiminin bir parçasıdır. Eğer kâbus görürse ve gece uyanırsa hemen yanına gidin ve rüyasını anlatın ve onu teselli etmeye çalışın. Rüya devam ederse, günlük yaşamınızdaki hangi sorunların kaynak olabileceğini anlamaya çalışın.

Gerçekten korkmuş ve ağlayarak uyanırsa, arada bir onu yatağına götürebilirsin. Bebeğin uyku düzeninin oluşturulmasında bebeğin yatak pozisyonu da önemlidir. 6 aylık bir çocuğun odasını ayırmaya özen göstermelisiniz. Ama 19. Bir ay sonra çıkarmazsanız, tekrar çıkarmanız zor olabilir; çünkü bağımlılık olabilir.

Bebeğinizi Yatırırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Çarşaf ve yastıklarınızın hafif ve esnek olduğundan emin olun. Ağır, yumuşak ve katlanmış battaniyeler ve yastıklar, bebeğinizin üzerini örttüğünde çok sıcak ve nefessiz kalmasına neden olabilir. Bebeğinizi yatağınızın kenarına kaptırmamaya dikkat edin. Ayrıca:

  • Bebeğinizi fazla giydirmeyin, yine de sizin sıcaklığınızla ısınacaktır.
  • Yastığa yatırmayın çünkü çocuk devrilebilir veya yastığın yumuşak kıvrımları yüzü kaplayabilir ve çocuğun nefes almasını engelleyebilir.
  • Çocuğunuzu oyun oynayan bir kardeşin yanına koymayın. Bebeği tekmeleyebilir veya baş aşağı çevirebilir ve onu boğabilir.
  • Uyuyan biriyseniz, bebeğinizi yan yatırmayın.

Bebeğimin Uykusunu Ne Bozabilir?

Bu aslında bebeğin ayına veya yaşına göre değişebilir. İlk birkaç ayda kolik dediğimiz şişkinlikten ağrı, inek sütü alerjisi, reflü (mide içeriğinin mideden yemek borusuna sızması), yavaş diş hareketi başlar. Bu aylarda bebeğiniz yerde yuvarlanmaya, oturmaya ve emeklemeye başladı ve yeni beceriler denemekten vazgeçmiyor. Hatta o kadar ileri gitti ki, uyuduktan sonra kalkıp çalışmaya bile çalıştı. Ama kalktığında ağlayacak çünkü artık oturamayacak. 12-18 ay arasında en sık görülen sebeplerden biri bebeğin ayağa kalkıp yürüyememesi, oturma, yuvarlanma, yerde emekleme gibi aktivitelerden uzak durmak istememesidir.

Rahatsız Uyku Modu Nasıl Geri Yüklenir?

İlk aylarda keşfedilen tedavi ile 3-6 ay arasındaki diş problemleri geçicidir. 6-9 aylık süreçte bebeğinizin sorunları gelip ona dokunacak, ayağa kalktığında oturmasını öğretecek; Diğer problemlerle, ona giderek ve sakin ve nazik bir şekilde konuşarak başa çıkabilirsiniz, böylece her zaman onun yanında olduğunuzu ve asla ayrılmadığınızı hissedecektir.

Geceyi Gündüzü Ayırt Edemeyen Bir Bebeğe Nasıl Davranırsınız?

Bazı bebekler geceleri uyumayı sevmezler. İlk başta yapabileceğiniz pek bir şey yok; Ancak ikinci haftadan sonra bebeğinize gece ve gündüz arasındaki farkı öğretmeye başlamalısınız. Gün boyunca onunla oynayın ve mümkün olduğunca onu meşgul edin. Evi ve odasını aydınlatın ve günlük olağan gürültüleri (telefon, televizyon veya telefonun gürültüsü) azaltmaya çalışmayın. Yemekten sonra yatarsa, onu uyanık tutmaya çalışın. Geceleri beslerken oyun oynamayın, odadaki ışıkları ve sesleri kısın ve üzerine fazla vakit ayırmayın, mümkünse konuşmayın.

Çocukların Uyku Alışkanlıklarında Sık Yapılan Hatalar

Kundaklama bebekler için kendilerini güvende hissetmelerine ve iyi uyumalarına yardımcı olabilir, ancak kalçalarının çıkmasına neden olabileceği için bundan kaçınmalısınız. Genel olarak kadınlar bu konuda hassas davranıp ısrar edebilirler: “Çocuklarımızı biz büyüttük, sizin kadar tecrübemiz var” ama yine de kar ve zararı dengeleyip bir karar vermeniz gerekiyor. Çünkü tedavi ertelenirse kalça çıkığı ameliyata kadar ilerleyebilir. Bebeğinizi yatağa bırakıp ağlayarak uyuyacağını söylemek kesinlikle doğru değildir. Çok ağlıyorsa, ona dokunmak, ona orada olduğunuzu hissettirmek, onu geri getirmeye yardımcı olabilir, ancak buradaki yardım, sarılma şeklinde değil, minimal olmalıdır. Her uyandığında, gelecekte kırılması zor bir alışkanlık haline gelebilir.

Bu İçerik Hakkında Ne Düşünüyorsun ?