İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Faydalı Bilgiler

Bahar Yorgunluğunu Ne Geçirir?

Bahar Yorgunluğunu Ne Geçirir?
+ - 0

Genellikle bahar yorgunluğu, vücutta meydana gelen ve değişen mevsimlere uyum sağlayamayan bir rahatsızlık olarak belirtilmektedir. Kışın birkaç aydan sonra metabolizma yavaşlar ve bahara geçişe uyum sağlayamaz hale gelir, bu da bireylerin uykusuzluk, stres ve halsizlik gibi bireylerin ve işletmelerin hayatını olumsuz etkileyebilecek sorunlar yaşamasına neden olabilir.

Bahar Yorgunluğu Neden Olur?

Genel kapsamda mevsimsel değişiklikler, insanların hastalanma olasılığının en yüksek olduğu zamanlardan biridir. Özellikle bahar mevsimine geçiş döneminde bahar yorgunluğu gibi memnuniyetsizlikler yaşanabilmektedir. Bahar yorgunluğunun belirtileri kişilerin kişisel ve iş hayatlarını olumsuz etkileyerek yaşam kalitesinin düşmesine neden olabilir. Kış mevsiminde metabolizmanın zayıf olması nedeniyle ilkbaharda iki haftadan fazla süren yorgunluktan sonra baharın başlangıcına ayak uyduramıyorsanız bir uzmana başvurmalısınız. Hiçbir şey yapılmazsa bu durum tekrarlayabilir.

Bahar Yorgunluğu Belirtileri Nasıl Karşımıza Çıkar?

Mevsimsel değişiklikler çoğu insan için zordur. Özellikle bahar aylarında soğuk kış aylarından sonra havaların ısınmasıyla birlikte insanlar daha fazla, daha sıkıcı ve daha yorgun uyumaya başlar. Günlük işleri yapmaktan çok çekiniyoruz, işe gitmek istemiyoruz ve hiçbir şey yapmak istemiyoruz. Bu durumlar genellikle iki haftalık bir geçiş süresine sahiptir, ancak bu süre herhangi bir zamanda uzatılabilir. Bu depresyon uzun süre devam ederse bu alanda bir uzmana danışmalısınız. Anksiyete, sinirlilik, uyku, dikkatsizlik, halsizlik ve halsizlik gibi durumlar iki haftadan uzun sürer ve tedavi edilmezse insanlarda görülür, ancak daha sonra tekrarlayabilir ve daha ciddi sorunlara neden olabilir.

Bahar Yorgunluğu İnsan Sağlığını Etkiler Mi?

Öncelikle mevsimsel koşullar insanların metabolizmasını etkiler. Başka bir deyişle, kış aylarında yavaş işleyen metabolizma, ilkbaharda hızlanır ancak vücut buna uyum sağlayamayabilir. Öte yandan, havadaki yük yay ile birlikte artar ve insan kimyası üzerinde olumlu veya olumsuz bir etkiye sahiptir. Vücudunuzdaki pozitif yüklü iyonlar ne kadar fazlaysa, o kadar enerjik ve mutlu hissedersiniz. Ancak negatif iyon sayısı arttığında kendinizi yorgun ve bitkin hissedersiniz. Bu, bahar yorgunluğu olarak bilinen duruma yol açar. Ayrıca bahar aylarında metabolizma hızlanır ancak vücudumuz vitamin eksikliği olduğunda geçiş durumuna uyum sağlayamaz. Yine hipoglisemi, azalmış tiroit hormonu ve azalmış adrenal bez aktivitesinin yorgunluğun nedeni olduğu gösterilmiştir.

Bahar Mevsimi Hormonları Etkiler Mi?

Mevsimler insanların hormonlarını etkiler. Depresyona yatkın, stresli bir işi olan ve özel hayatından memnun olmayan kişilerin bahara geçiş döneminde zihinsel değişiklikler yaşama olasılığı daha yüksektir. Bu durum özellikle kırsal kesimde daha az görülür ancak büyük şehirlerde yaşayan insanlar çevre koşullarından dolayı bahar yorgunluğundan etkilenebilirler. Yine diyetiniz ve yediğiniz besinler bu durumun oluşmasında etkilidir. Burada önemli olan daha önce de belirtildiği gibi bu durumun ne kadar süreceğidir. Uzun sürerse, en kısa zamanda bir doktora görünmelisiniz.

Bahar Yorgunluğu Nasıl Geçer?

Öncelikle bahara geldiğinde değil, gelmeden önce hazırlanmanız gerekir. Kendinizi geleceğe hazırlamak önemlidir. Özellikle mevsim meyveleri ve sebzeleri ile yapılan yiyecekler vücudunuzun dengelenmesine yardımcı olabilir. Kış aylarında C ve B vitaminlerinin uygun şekilde depolanması, ilkbahara geçişte vücudumuzun dengede kalmasına yardımcı olur. Bize enerji veren yiyecekleri yemeliyiz. Yine enerjimizi nasıl kullandığımıza dikkat etmemiz gerekiyor. Birçok kişinin çalışma saatleri belirli kriterlere bağlıdır, bu nedenle molaları ve uyku zamanlarını planlamanız ve bunları uygun şekilde kullanmanız gerekir. Yine su vücudun en çok ihtiyaç duyduğu maddelerden biridir. Bu nedenle tüketilen su miktarına dikkat etmeniz gerekmektedir.

Bahar Yorgunluğu Nasıl Düzene Koyulur?

Susuz kalmış bir vücutta metabolizma yavaşlar. Bu nedenle en azından içmek doğru olur. Günde 10 bardak su içmelisiniz. Öte yandan aşırı kahve veya çay tüketiminden de kaçınılmalıdır. Öte yandan süt ve süt ürünleri tüketmeyi tercih edebilirsiniz. Bahar yorgunluğuna karşı en önemli önlemlerden biri egzersizdir. Düzenli egzersiz metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcı olur. Kışın daha az hareket var. Spor yaptığımızda burada dengeyi bulma imkânımız oluyor. Ayrıca spor sırasında nefesinizi düzenleyebilirsiniz. Vücuda yeterli oksijenin sağlanması bahar yorgunluğuna karşı alınacak önlemlerden biridir. Bu süre zarfında yürüyüş, koşu, yüzme ve bisiklete binme gibi basit egzersizleri seçebilirsiniz. Egzersiz yaparken vücudunuzu zorlamayın.

Bahar Yorgunluğu Neleri Beraberinde Getirir?

Bahar yorgunluğu geçiş döneminde ortaya çıkabilen bir durumdur ancak bu durum uzun süre devam ederse başka hastalıkların habercisi olabilir. Bu nedenle doktorunuza danışmalısınız. Vücudunuzun fiziksel veya psikolojik tepkisine bağlı olarak; buna anemi, enfeksiyonlar, bağışıklık sistemi bozuklukları, tümörler, yeme bozuklukları, tiroit bozuklukları, kronik yorgunluk sendromu, fibromiyalji, uyku bozuklukları, depresyon vb. dâhildir. Bunun bir sorunun işareti olabileceğini unutmayın.

Bahar Yorgunluğunu Hafife İndirmek İçin Gerekli Besinler Nelerdir?

Kivi, içerdiği C vitamini ile öne çıkan bir meyvedir. Sabahları ve gün içinde yenen kivi, enerji sağlar ve metabolizmayı uyarır. Kış metabolizmasındaki düşüş hızlanacak ve bahar yorgunluğuyla daha iyi baş edebileceksiniz. C vitamini içerdiğinden, demir açısından zengin besinlerle birlikte vücudunuzun demir emilimini artırır. Örneğin; sabahları kahvaltıda yumurtalı kivi yiyebilirsiniz. Çilek su ve lif bakımından zengindir, bu nedenle hem tok hissetmenizi sağlar hem de kan şekerinizi hemen yükseltmez. Bahar yorgunluğuna iyi gelen potasyum ve vücudun direncini artıran antioksidanlar açısından da zengin bir meyvedir. Düşük kalorisi ve enerji etkisi nedeniyle sıklıkla diyet listenizde yer alabilir.

Günde bir porsiyon meyve olarak 12 küçük çileği yiyebilirsiniz. Ananas, yorgunluğa neden olan ödemden kurtulmaya yardımcı olduğu için diyet yapan kişiler için iyi bir meyvedir. Kalorisi düşük ve su oranı yüksektir. Lifli yapısı nedeniyle bağırsaklara etki eder ve onları tok tutar. Vitamin oranı çok yüksek olan ananas alarak C ve diyet lifi, günde 2 halkadan daha az bir sürede, ihtiyacınız olan enerjiyi bir günde depolayabilirsiniz. Ceviz, fındık ve badem tüketmeniz gerekir.

Ceviz, fındık ve bademin, bağışıklık sistemini korumada önemli rol oynayan E vitamini, lif, magnezyum ve omega 3 yağ asitleri nedeniyle yorgunluk önleyici besinlerden biri olduğuna dikkat çekti. Enerjik bir bahar geçirmek için günde 10 adet fındık veya 6-8 adet badem veya 3 adet bütün ceviz tüketmek çok önemlidir.

Bu İçerik Hakkında Ne Düşünüyorsun ?