İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Faydalı Bilgiler

Gebeliğin 22 Haftasında Ne Değişiklikler Olur?

Gebeliğin 22 Haftasında Ne Değişiklikler Olur?
+ - 0

Bebek 26-28 cm uzunluğunda ve 500 gram ağırlığındadır. Bu haftadan itibaren, öncekinden daha hızlı büyüyecek ve 10 günde 100 gr’a kadar mal olması bekleniyor. Kaşları ve saçları temizlenmeye başlayan 22 haftalık bebeğin beyin dokusu ve iç organları hızla gelişmeye devam ediyor. Kız bebeklerde ise rahim oluşumunu tamamlayarak gelişim evresine girer. Erkeklerde testisler karından keseye girmeye başlar. Artık bebeğinizin gözlerinin hareketlerini ultrason ile net bir şekilde gözlemleyebilirsiniz. Bebeğin uzuvları da oldukça aktiftir. Ultrason taraması sırasında bebeğin parmağını emdiğini görebilirsiniz.

Gebeliğin 22 Haftasında Demir Eksikliği

20. haftadan sonra bebeğin demir ihtiyacı arttığı için birçok hamile kadın bebeğinin demir eksikliği olduğunu fark eder. Aşırı halsizlik, halsizlik veya solgunluk gibi belirtileriniz varsa doktorunuzun demir seviyenizi ölçmesi önerilir. Ancak demir eksikliği teşhisi konulursa endişelenmeyin. Basit bir takviye kapsül ile ya da bol yapraklı sebze yiyerek demir ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Annede anemi, halsizlik, halsizlik ve çarpıntıya neden olabilir. Saç dökülmesi ve tırnak hasarı, vitamin ve mineral eksikliğinin yaygın belirtileridir.

22. Haftada Hangi Testler Yapılır?

Düzenli olarak doktor kontrolünde olan gebelere gerekli tetkikleri yaptık. Özellikle 20-22 haftada bebeğin iç organlarının gelişimi hamilelik haftasında tamamlanır, bu nedenle gelişimsel bir bozukluk olup olmadığını belirlemek için ayrıntılı bir 2. evre ultrasonografi yapılmalıdır. İlk gebelik döneminden itibaren ultrasonografi ve erken tanı ile ilgili herhangi bir sorunu olmayan gebelere 20-22. gebelik haftaları arasında perinatal ultrasonografi önerilir. Bu detaylı ultrasonografi bebeğin iç organlarını tek tek inceler ve kalpten bir eko üretir. Plasenta incelenir ve Doppler ile akım kontrol edilir. Daha sonra ortaya çıkacak sorunları öğrenebilirsiniz. Amniyotik sıvı değerlendirilir ve göbek kordonunun gelişimi ve akışı kontrol edilir. Annenin rahmini besleyen kan damarlarının ve uterin arterlerin akışını inceleyin. Rahim ve yumurtalıklarda olabilecek hamile olmayan katmanları tespit edebilir.

22. Haftalık Gebelik Hamilelik Süreci Nasıl İlerler?

22 haftalık bebek ortalama 430-450 gram ağırlığında ve 28 santimetre boyunda. Bebeğin vücudu her geçen gün yavaş yavaş yeni doğmuş bir bebek gibi oluyor. Bu süre zarfında bebek genellikle annesinin sesini duyabilir. Bebeği ile iletişim kurmak isteyen anneler müzik dinleyebilir ve hikâye okuyabilir. Bebeğiniz bu sesleri sadece duymakla kalmayacak, size tepki vermekten mutluluk duyacaktır. İşitmeye ek olarak koku, tat ve dokunma duyuları da güçlenir. Annenizin yediği tüm yiyecekler plasentadan geçtiği için bebeğiniz etkilenebilir ve yediklerinize tepki verebilir. 22.haftalarda bebeğin organlarında önemli gelişmeler görülür. Kızın rahmi ve yumurtası alternatiftir. Erkek bebekte testisler karın boşluğundan skrotuma iner. Bebeğiniz doğru pozisyonda olmadığı için son birkaç haftadır cinsiyetinizi göstermediyseniz, bu haftadan itibaren cinsiyetinizi bulmak çok kolaydır.

22 Haftalık Bebek Görüntüsü Nasıl Olur?

22. gebelik haftasına ait ultrason görüntüleri bebeğinizi daha net görmenizi sağlar. Bu süre zarfında saç, kaş, kirpik ve tırnaklar uzamaya devam ederken, yüz özellikleri yeni doğanınkine yaklaşır. Ancak bu tüyler renklendirici pigmentler içermediği için hala beyazdır. Bebeğin göz kapakları hala sıkıca kapalıdır, ancak iris oluşturulmuş. Ancak pigmentasyon mükemmel olmadığı için göz rengi net değildir. Bu hafta içerisinde çene bölgesinde de dişler oluşmaya başlar. 22. haftada, bir önceki haftaya göre taklit de daha belirgindir. Bebeğiniz ultrason görüntüleri ile size gülümseyebilir. Başparmağını ağzına sokarak veya elini çenesinin altına koyarak sizi selamlayabilir. 22 haftalık bir bebeğin çene kasları tam olarak geliştiğinde bebeğin esnediğini ve dilini dışarı çıkardığını görebilirsiniz. Aynı zamanda ultrason muayenesi sırasında kalp atışı çok yüksek sesle duyulabilir.

22 Haftalık Gebelik Annedeki Değişiklikler

22. gebelik haftasındaki anneler hormonların etkisinden dolayı fiziksel rahatsızlık yaşayabilirler. Bu koşullar nedeniyle uzuvların şişmesi çok yaygındır. Nadiren, hafif şişlik ani, şiddetli semptomlara neden olabilir. Normalden daha kötü olan şişlik, preeklampsinin bir işareti olabilir, bu nedenle bir tıbbi tesise başvurmanızda fayda var. 22 haftalık bir annenin 56 kilo alması normal kabul edilir. Bu noktada kg. Kilo alımı sırt ve kalça ağrılarını artırabilir. Bu hafta günlük işlerine devam edebilir. Ancak vücudunu dengede tutmak için mücadele etmeye başlayabilir. Karın genişlemesi nedeniyle bel eğrisinin içe doğru genişlemesi denge sorunlarına neden olabilir. Bu yeni duruma alışana kadar dikkatli olmanızda fayda var. Gebeliğin 22. haftasındaki bir diğer değişiklik ise karın gerginliğidir. Hamileliğiniz ilerledikçe karnınızda daha fazla gerginlik hissedebilirsiniz.

22. Haftalık Gebelikte Nasıl Değişiklikler Olur?

Hamileliğin 22. haftasından itibaren vücudunuz doğum için hazırlanmaya başlayacaktır. Bu nedenle hamileliğin 22. haftası civarında rahim ağrısından şikâyet edebilirsiniz. Beklenen rahim kasılmaları çok güçlü değildir ancak rahatsız edici olabilir. Sık sık duyduğunu biliyorum ama hamileliğin sonlarında daha fazla su içmelisin. Su tüketimi; vücudunuzdaki besinleri işler, kan hacmini korur, vücut ısınızı dengeler ve cildinizin nemlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda daha fazla su tüketerek baş ağrılarını ve kasılmaları azaltır. Günde ortalama 8 bardak su içmek kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

Hamilelik Psikolojisi

Planlı ve arzu edilen bir hamilelik, hayattaki en önemli olaylardan biridir. Ancak ölüm, boşanma, evlilik gibi hamilelik süreci, bilimsel olarak stresörlerden biri olarak kabul edilmektedir. Hamilelik sadece fiziksel değişim anlamına gelmez. Hamile olduğunuzu öğrendiğinizde sosyal hayatınızdaki değişimlere ayak uydurmanız gerekir. Bu nedenle hamile anneler hamilelikleri boyunca çeşitli psikolojik süreçler yaşarlar. Hamile olduğunuzu ilk fark ettiğinizde hem endişe hem de mutluluk hissetmeniz normaldir. Korku gibi birçok sorun ile başa çıkabilirsiniz. Hamileliğin erken döneminde hormon üretimindeki ani değişiklikler de ruh halini etkileyebilir.

Bu İçerik Hakkında Ne Düşünüyorsun ?