İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Faydalı Bilgiler

Hamileliğin 24. Haftasında Ne Olur?

Hamileliğin 24. Haftasında Ne Olur?
+ - 0

Hamileliğin 24. haftasına gelmesiyle birlikte aynı ya da artık bebeği daha fazla hissetmeye başlar. Bebeğin boyu yaklaşık olarak 30 santimetreye ulaşır. Bebeğin kilosu ise 600-700 gram aralığına gelir. Bu sürece gelinmesiyle birlikte anne bebeği 24. Hafta itibariyle daha çok hissetmeye başlayacaktır. Aynı zamanda annenin vücudunda daha belirgin değişimler yaşanacaktır.  

Anne adayı daha hızlı bir şekilde kilo alacak, vücudunun daha kısa süre içerisinde yorulmaya başladığını fark edecek ve bebeğin varlığını daha yoğun bir şekilde hissetmeye başlayacaktır.

Tüm bunların yanı sıra anne ve bebek arasında 24. Hafta itibariyle daha yoğun bir bağ oluşmaya başlayacak ve 24. hafta itibariyle annenin ruh hali bebeğe daha yoğun bir şekilde geçecektir. Bu nedenle hamileliğin 24. Haftası itibariyle bebeğin gelişiminin hızlandığını, annenin ise bebeği daha aktif bir şekilde hissedebileceğini söylemek doğru olacaktır. Bebeğin hareketleri artık anne karnından hissedebilecek ve anne ile bebek arasındaki bağ gün geçtikçe güçlenecektir. Peki, hamileliğin 24. Haftasında annede ne gibi değişimler olur?

 

Hamileliğin 24. Haftasında Annede Ne Gibi Değişimler Olur?

 

Hamileliğin 24. haftasına gelinmesi ile birlikte anneler hamileler  gebeliğin 24. haftasında annede ne gibi değişiklikler olur? sorusunun cevabını araştırır. Hamileliğin 24. haftasında; metabolizma yavaşlar, iştah artar, beden ağırlaşır, yürüme zorlaşır, çabuk yorulma meydana gelir ve hızlı bir şekilde kilo alımı gerçekleşir. Anne adayı eğer bu dönemde hızlı bir şekilde kilo almadığını, yorulmadığını, metabolizmasının yavaşlamadığını ya da iştahının artmadığını düşünüyorsa doktora danışmalı ve hamilelikte herhangi bir olası olumsuzluğun meydana gelip gelmediğini öğrenmelidir. Ancak anne adayı her hamilelik sürecinin aynı olmadığı göz önünde bulundurmalı ve en ufak detayda paniğe kapılmamalıdır. 

 

Hamileliğin 24. Haftasında Şeker Taraması Yaptırılmalı mıdır?

Anne adaylarının hamilelik sürecinde merak ettiği bir diğer soruda hamileliğin 24. haftasında şeker taraması yaptırılmalı mıdır? Sorusudur. Hamileliği hassas bir süreç olması ve bu süreçte yapılacak olan her adımın ciddi sonuçlar doğurabilmesi sebebiyle alanında uzman doktorlar hamileliğin hangi haftasında neler yapılması gerektiği konusunda açıklamalar gerçekleştirmektedir. Alanında uzman doktorların gerçekleştirdiği açıklamalara göre hamileliğin 23-29. haftalarında şeker taraması yaptırmak oldukça önemlidir. 

Gebeliğin 23. ya da 29. haftaları arasında gerçekleştirilen şeker yüklemesi gebelikte herhangi bir şekilde gizli şekerin olup olmadığını ortaya koyar. Diyabet hastalığının olup olmadığını öğrenmek için mutlaka gerçekleştirmesi gereken bu ölçümün sonucunda 140 mg üzerinde sonuç alan gebeler risk grubu içerisinde sayılmaktadır. Bu sonucun alınması durumunda tedavi süreci başlatılmakta ve hamilelik sürecinde şeker sebebiyle ortaya çıkabilecek olası olumsuzlukların önüne geçilmektedir. Peki, hamilelikte tetanoz aşısı olunmalı mıdır?

Hamilelikte Tetanoz Aşısı Önemli midir?

Hamilelik süreci normal bir süreçten daha farklı işlediği için bu dönemde adlanan her aşı ciddi sorunlara neden olabilir. Anne ve bebek sağlığını kontrol altına alabilmek ve riske atmamak adına tetanoz aşısı da oldukça önemlidir. Bu nedenle kısa bir özetle hamilelikle tetanoz aşısı önemli midir? Sorusunun cevabı kesinlikle evettir. Hamilelik sürecinde ortaya çıkabilecek olası olumsuzlukları engellemek ve koruyucu aşıları yaptırmak için tetanoz aşısı gerçekleştirmelidir. Türkiye’de gerçekleştirilen uygulamalara bakıldığında hamilelikte tetanoz aşısının 20. haftadan itibaren bir ay ara ile iki kez yapıldığını görmek mümkündür.

Annenin göbeğinden iki kez gerçekleştirilen tetanoz aşısı ile hamilelik sürecinde meydana gelebilecek olası olumsuzlukları engellemek ve anne ve bebek sağlığını korumak mümkündür. Alanında uzman doktorların gerçekleştir diye açıklamalar doğrultusunda hamilelikte tetanoz aşısı yaptırmanın riski bulunmamaktadır. Ancak riskli bir hamilelik süreci geçiriyorsanız tetanoz aşısı olmadan önce doktorunuza danışmalı ve bu danışma sonrasında tetanoz aşısını yaptırmalısınız.

Hamileyken Aşı Yaptırılır mı?

Anne adaylarının merak ettiği sorulardan biri de hamilelikte  aşı yaptırılır mı? Sorusudur. Hamilelik sürecinde alanında uzman doktorların gerçekleştirdiği açıklamalara göre aşı yaptırmanın herhangi bir yan etkisi yoktur. Ancak bağışıklık sistemi düşük olan ya da hamilelik sürecini zor bir şekilde geçiren anne adaylarının hamilelikte gerçekleştirilecek olan aşıları yaptırmadan önce alanında uzman doktorlara danışması gerekir. Özellikle hamilelik planlı bir şekilde gerçekleştirilecekse hamile kalmadan önce kumaşların yaptırılmış olması ve hamile diye karar verilmesi son derece önemlidir. Tüm bunların yanı sıra gebelik sürecinde gerçekleştirmesi gereken aşıların aksatılmadan yaptırılması anne ve bebek sağlığının riske atılmaması adına dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alır.

Bu İçerik Hakkında Ne Düşünüyorsun ?