İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Faydalı Bilgiler

Hamilelikte 21. Hafta Evresi

Hamilelikte 21. Hafta Evresi
+ - 0

Hamilelik, 40 hafta süren zorlu ve heyecan verici bir süreçtir. Bu süreçte, 21. hafta, doğum için yarıdan daha az bir süre kalan hoş bir hamilelik haftasıdır. İlk üç aylık dönem şikâyetlerinin ortadan kalktığı ve gelişmemiş göbek anne için şiddetli yorgunluğa neden olduğu bu haftada bebeğin gelişimi ve kadın vücudunun doğuma hazırlanması hızla devam eder.

Annenin 21. Gebelik Haftasındaki Değişiklikleri

21. haftadaki gebelik yaşı Önümüzdeki hafta annenin vücudundaki değişikliklerin hızlandığını açıkça hissedebilirsiniz. Karın dışarıdan kolayca görülebilecek şekilde büyümüştür. Rahim boyutunun göbek seviyesinin üzerine çıkmasıyla ağırlık merkezi yer değiştirdiği için, anne adaylarının bu hafta denge sorunları yaşaması muhtemeldir. Bu düzen tam olarak sağlanana kadar annelerin gece uykusu bebeğin hareketlerinden etkilenebilir. Uyku yoksunluğunu gidermek için gün içinde dinlenme süreleri ve şekerlemeler uygulanabilir. Anne adayları hem doğum süreci için kasları güçlendirmek hem de idrar kaçırma gibi olumsuz etkenleri önlemek için pelvik taban egzersizlerine başlayabilirler.

Bu egzersizler, pelvik taban kasını idrar tutuyormuş gibi kasılması ve idrar yaparken yapılan gevşeme hareketlerinin tekrar edilmesi şeklindedir. Ayrıca 21 haftalık hamile kadınlar olası sorunlar ve değişiklikler şunları içerir:

Gebelik 21 Hafta Bebek Gelişim

21. Bu hafta bebeğinizin gelişimi için çok önemlidir ve bu hafta bebeğiniz hızla büyüyüp gelişmeye devam eder. Beslenme ihtiyaçlarını plasentadan karşılamasına rağmen, bu haftalarda bebekler sık ??sık küçük miktarlarda amniyotik sıvı yutmaya başlar. Bu durum yutma refleksinin gelişimi ve tat alma duyusu ile ilişkilidir. Mekonyum adı verilen dışkı bağırsaklarda birikmeye başlar ve bu dışkı doğumdan sonra dışarı atılır. Hızla gelişen bir diğer duyu da işitmedir. Bu haftalara kadar vücudunuzun içindeki sesleri duyabilen bebeğiniz 21. haftadan itibaren dış dünyadan gelen sesleri duymaya başlar.

Dış sesler bebeğin hareketlerini harekete geçiriyormuş gibi hissedebilir. Beyin gelişimi ve kemik iliği oluşumu hızla gerçekleşmeye devam etmektedir. Dokunmanın keşfi ile anne karnındaki bebeğin rahim dokusu onu çevreler.

21 Haftada Cinsiyet Değişimi?

Çoğu anne baba adayı, 21. haftada bebeğin cinsiyetini öğrendiler. Bazı gebeliklerin çok erken evrelerinde seks görülebilse de çoğu durumda 1820 hafta arasında herhangi bir zamanda yapılan ayrıntılı ultrasonda cinsiyet görülebilir. Bazen bebeğin pozisyonu doğru olmadığı için ultrason muayenesinde cinsiyet görülmeyebilir. 21. Hamilelik sırasında ultrason testi sürecinde, bebeğin pozisyonu uygunsa cinsiyet kolayca keşfedilecektir. Bu hafta verilen cinsiyet bilgilerinde, hata oranı çok düşük çünkü çocuğun cinselliği belli bir gelişme seviyesine ulaşmıştır. Ancak, hatanın küçük bir kısmı olabilir. Aynı şekilde iki testte aynı görünüş, bebeğinizin cinsiyetini doğrular.

21 Bebek Ultrasonunun Haftalık Ultrasonu Nasıl?

Anne ve baba adaylarının bebeklerini daha detaylı görebildikleri bu haftalarda ultrason muayeneleri çok daha keyifli hale geliyor. 21. haftaya gelindiğinde, özellikle renkli ultrason sırasında bebeğin ayak-vücut oranı daha dengeli hale gelir. Somut bir büyüklük örneği vermek gerekirse, 21 haftalık bebek büyük bir muz büyüklüğüne ulaştığını söyleyebiliriz. Dil, burun ve dudaklar belirgindir ve yüz özellikleri ultrason ile kontrol edilebilir. Bebek ultrason sırasında uyuyabilir veya hareket edebilir. Bebeğinizin uyanık ve aktif olduğu zamanlara denk gelen randevular sırasında, bebeğinizin etrafındaki her yere dokunarak dokunmayı keşfederek koordineli uzuv hareketlerini uyguladığını görebilirsiniz. Ultrason görüntüsünün bir kopyası, talebiniz üzerine doktorunuz tarafından size verilecektir.

21. Gebelik Haftası Ne Kadardır?

Hamilelikte 21. hafta beşinci aya tekabül eder. Bu nedenle gebelerin 21. hafta, 5 aylık gebeliğin hangi ayda olduğu sorusuna yanıt aradığı söylenebilir. Bu haftalarda düşük gibi erken dönem riskleri de dâhil olmak üzere ilk trimesterden bu yana geçen haftalar ve hamileliğin en konforlu evresine geçiş yapılmıştır. Özellikle 30. haftadan sonra, vücudunuz büyüyen fetüs ile strese gireceğinden, bu hafta bir miktar bebek maması vermek çok faydalıdır. Bu hafta, saatlerce dışarıda olması gereken bebek işleri gibi, son adet döneminize geldiğinde zor olabilecek şeyleri yapmak için harika bir zaman. Ancak çok fazla ayakta durmamanızı ve sizi strese sokacak aktiviteleri mümkün olduğunca sınırlandırmanızı önerilir.

21 Haftalık Bebeğin Boyut ve Ağırlığı

21. hafta bebeğin gelişimi açısından çok önemli bir haftadır, boy ve kilo bu hafta belirgindir. Bu haftada bebeğinizin boyu yaklaşık 1920 cm ve ağırlığı yaklaşık 300 ile 350 gramdır. Detaylı ultrason sırasında doktorunuz boyunuzu ve kilonuzu ölçerek size bebeğinizin gelişimi hakkında gerekli bilgileri verir. Ayrıca bu muayene sırasında bebeğin organlarının, kalp odacıklarının, cinsiyet organlarının gelişimi ve görünümü hakkında detaylı bir değerlendirme yapılır.

Bebeğinizin sağlıklı bir şekilde büyüme ve gelişmeye devam edip etmediğini belirlemenin en önemli adımı bu haftalarda yapılan detaylı bir muayenedir. Herhangi bir sorun yoksa bir sonraki ziyaret için randevu alacağız. Bu muayenelerin zamanında yapılması anne ve bebeğin sağlığı için önemlidir.

Bebeğiniz 21 Haftalık Gebelikte Nasıl Çalışır?

21 haftaya kadar hamile kadınlar genellikle bebeklerinin sık hareket ettiğini hisseder ve buna alışmak biraz zaman alabilir. Ultrason ziyareti bebeğinizin uyanma saatine denk geliyorsa, bebeğinizin sık sık hareket ettiğini, uzuvlarını hareket ettirdiğini, dokunduğunu, esnediğini ve hatta çeşitli hareketler yaptığını görebilirsiniz. Bu haftalarda anne karnında yeterli alana sahip olan bebekler en aktif dönemlerini yaşayacaklardır. Takla, tekme gibi hareketler yapar ve bu hareketler kas gelişimi için önemlidir. Haftalar içinde, bebek büyüdükçe anne rahmindeki yaşam alanı daraldığı için hareketlilik azalabilir.

Bu İçerik Hakkında Ne Düşünüyorsun ?