İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Faydalı Bilgiler

Ovulasyon Yumurtlama Dönemi Nedir?

Ovulasyon Yumurtlama Dönemi Nedir?
+ - 0

Gebeliğin ilk aşamasını oluşturan ovulasyon fizyolojik bakımdan yumurtalıklardan olgunlaşmış olan yumurtaların atılması olayıdır. Ovulasyon yumurtlama dönemi nedir sorusu özellikle gebelik planlayan kişilerin sıkça sorduğu sorular arasında yer alır.

Yumurtlama zamanı kadınların hamile kalması için en uygun zaman dilimi olarak bilinmektedir. Aynı zamanda hamilelik istemeyen kişiler için de bu dönem risksiz olarak atlatılması gereken bir dönem olarak bilinir. Belirtileri takip ederek her kadın ovulasyon dönemini kolaylıkla tahmin edebilir.  

Ovulasyon Yumurtlama Belirtileri Nelerdir?

Bu dönemde kadınlarda birtakım fizyolojik değişimler meydana gelmektedir. Özellikle hamile kalmak isteyen bireyler bu belirtileri dikkate alarak bu dönemde cinsel birliktelik yaşarlarsa hamile kalma olasılıkları artacaktır.

Kişiden kişiye değişebilen bu belirtilerin başında ise rahim kanalından gelen açık renkli sıvı başı çeker. Bu dönemde yaşanılan vücut ısısındaki değişimlerde kadınların yumurtlamaevresine girdiğinin bir belirtisi olmaktadır. Ayrıca çoğu kadın bu dönemde kasıklarda ağrı hissi yaşamaktadır. Karında belirgin yaşanılan şişlik ve koku hassasiyeti de yine ovulasyonun belirtileri arasında bulunmaktadır.

Ovulasyon Ne Zaman Olur?

Ovulasyonun belirlenebilmesi için kadının adet kanamalarının düzenli bir şekilde gerçekleşiyor olması büyük önem taşır. Adet döngüsü düzenli bir kadında ovulasyon, adet başlangıç süresi ele alındığı zaman bu süreden önceki 14 gün olarak hesaplanır.

Kısaca açıklayacak olursak bir kadının adetinin başlamasına 14 gün kaldığı zaman yumurtlama evresinde olduğu düşünülür. Ovulasyon zamanı adet zamanına göre hesaplanacağı için hamile kalmak isteyen kişilerin adet günlerini iyi bilmeleri ovulasyon zamanlarını doğru tahmin edebilmelerini sağlayacaktır.

Düzensiz Adet Gören Kadınlarda Ovulasyon Zamanı

Düzenli bir adet döngüsü içerisinde yaşayan kadınlarda neredeyse sabit olarak kabul edilen adetten önceki 14. Gün luteal faz olarak adlandırılmaktadır. Adet düzensizliği yaşayan kişilerde ise bu hesaplama, daha çok tıbbı yardımlar ile sağlanmaktadır. Gelişen teknoloji ve tıp sayesinde düzensiz adet gören kişilerde ovulasyon günü hesaplaması idrar kitleri kullanılarak yapılmaktadır. Aynı zamanda hormon düzeylerinde oluşan değişimler ve yapılacak olan ultrasonlar yardımı ile de yumurtlama zamanı tespit edilebilir.

Yumurtlama ( Ovulasyon ) Testi

Günümüzde yumurtlamanın gerçekleşip gerçekleşmediği evde kolaylıkla yapılabilecek idrar testleri ile öğrenilebilmektedir. İdrar testleri LH hormonunun seviyesini ölçerek kişide yumurtlama olup olmadığını tespit ederler.

Bu testler olası yumurtlama zamanı göz önüne alınarak günlük olarak aynı saatlerde tekrarlanır ve doğru sonuç almaya gayret edilir. Sabah aç karnına yapılacak olan ilk idrar, ovulasyon testi için en ideal numune olarak bilinmektedir.

Ovulasyon yumurtlama dönemi nedir hamile kalmak isteyenlerin sıklıkla sorduğu sorular arasında yer alsa da, hamilelikten korunmak isteyenler için de önemli bir dönem olarak bilinir. Yumurtlama döneminde korunmasız cinsel ilişkiden kaçınmak veya bu dönemde daha hassas korunma yöntemleri ile gebelikten korunmaya çalışmak hamile kalmak istemeyenler için büyük önem arz etmektedir.

Bu İçerik Hakkında Ne Düşünüyorsun ?