1. Ana Sayfa
  2. Faydalı Bilgiler

Timus Bezi Ne Görevi Yapar? Ne İşe Yarar? Hastalığı Nedir?

Timus Bezi Ne Görevi Yapar? Ne İşe Yarar? Hastalığı Nedir?
+ - 0

Genel itibariyle timus bezi ceviz büyüklüğünde bir bezdir.  Bu bez, tiroidin altındaki bir tank tahtasında soluk bir tüpün önünde duruyor. Timik bez bir komuta merkezidir. T hücrelerinden salgılanan T hücreleri, yani lenfositler. Somatik hücrelere zararlı olabilecek yabancı hücreleri ayırt etmeyi öğrenmek için bir yerdir. Başka bir deyişle, bağışıklık sistemi mikroorganizmayla savaşma yöntemini düzenler ve ayarlar. Lenfositler timus ve doğumdan hemen sonra oluşmaya başlar. Bu sayede doğan enfeksiyona karşı bir kalkanımız olur. Timik bezleri yaşla birlikte küçülmeye ve fonksiyonlarını kaybetmeye başlar.

5 g doğuma kadar timus, beklenen testosteron ve östrojen salınımının 35’e kadar bir ağırlıkla artmasıyla artar. Bazen ergenlik döneminde, Testosteron ve östrojen oluşumunda iki kapsül oluşur. Bu da hem fonksiyon hem de ağırlık olarak timusun boyutunu etkiler. Bu kapsüller gelişmez ise daha sonraki yaşamda kullanılamayan östrojen ve testosteron hücreleri işlevsiz hücrelere dönüşerek kansere zemin hazırlar. Erkek kısırlığı, prostat kanseri veya testis kanseri; Kadınlar kısırlık, meme kanseri ve rahim kanserinden muzdarip olabilir.

Timus Bezleri Kanseri Önler!

Nobel ödüllü Mc. Farlane Brülör, Artan timus fonksiyonu ile vücudun tüm kanser türlerini koruma ve ortadan kaldırma ve kanser riskini ortadan kaldırma konusunda mükemmel bir yetenek kazandığı gösterilmiştir. Hipofiz bezinden salınan endorfinve serotonin seviyeleri timusun fonksiyonel devamlılığını etkiler. Timusu uyararak endorfin ve serotonin vücuda mutluluk, iç huzur, denge ve dinginlik getirir. Aynı zamanda bir gülümseme timusu güçlendirir. Bununla birlikte, 2009 yılında yapılan bir araştırma, yaşla birlikte vücuttaki çinkonun azaldığını, bunun da timus fonksiyonunda ve timustan salınan T hücrelerinin azalmasına neden olduğunu buldu.

Aşırı Sinirli İseniz Timus Bezi ile İlgili Olabilir

Stres çağımızın hastalığı olarak anılmaya devam ettikçe, serotonin ve endorfin salınımı azalır ve gülümsemeler hayatımızdan kaybolur. Bu gibi durumlarda, timus tartışmalı olarak etkilenen ilk organdır. Kaygı düzeyi düşük ve stresten uzak yaşlılarda yapılan bir araştırma, yetişkinlikte timus boyutunun bulunduğunu buldu. Aşırı duyarlılık, ani ruh hali değişiklikleri, aşırı kırılganlık ve hayattan zevk almayan olaylara duyarlılık, kötüleşen timus aktivitenin habercileridir. Bu nedenle, timusa masaj yapılarak veya dokunularak veya dil ile damağa dokunularak timus dışarıdan uyarılabilir.

Timus Yani Uyluk Bezi Nedir?

Timusa uyku bezi de denir. İman tahtasının hemen arkasında, kalbin önündedir. Timus, gençken büyür ve ergenlik döneminde yavaş yavaş küçülür. Ancak küçülmeyebilir ve büyük kalabilir.  Normalde vücut, vücuda zarar vermeye çalışan mikroorganizmalara ve yabancı maddelere karşı antikor denilen silahlar yapar ve savunma hücreleri adı verilen bu antikorlar timusta olgunlaşır. Bu bezden tümörler oluşabilir veya çeşitli otoantikorlar oluşturup vücuda zarar verebilir. Timusun neden olduğu çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir. Bu hastalıklardan biri de “myastenia gravis”tir. Hastalık genellikle göz kapaklarında sarkma, halsizlik ve halsizlik gibi belirtilerle ortaya çıkar. Bu hastalığı teşhis etmek için birçok antikor testine ihtiyaç vardır.

Bu şekilde 100 üzerinden 90 teşhis koymak mümkündür.  Bazı durumlarda EMG gerekebilir. Tüm bu adımlar Nöroloji Anabilim Dalı tarafından gerçekleştirilir. Çok zaman harcamadan göğüs cerrahisine başvurabilmek önemlidir. Miyasteni gravis teşhisi konduysa, timusun çıkarılması yardımcı olabilir. Ameliyat genellikle kapama yöntemi ile yapılır, yaklaşık 1-2 saat sürer ve aksi belirtilmedikçe 3 gün içinde taburcu edilebilir. Hastalar genellikle 1 ile 6 ay arasında ameliyattan fayda görürler. Timusta bazı tümörler oluşmuştur. Bu tümöre “timoma” da denir.

İyi ve kötü yanları vardır. Bu durum tomografi veya PET sonrasında anlaşılabilir. Tümör yaklaşık 5 cm boyutunda ve çevre doku zarar görmemişse, kapama yöntemi ile ameliyat yapılabilir. Aksi takdirde, timusu çıkarmak için açık cerrahi kullanılır.

Timus Bezi Ne İşe Yarar?

Timusta oluşan titreşimlerin sıklığı kişinin genç ve sağlıklı yaşamı ile paraleldir. Yani timus ne kadar çok titrerse kişi o kadar genç ve sağlıklı olur. Timusu bir “gülme” ile titreterek direnç kaybı en aza indirilebilir. Bu, aşırı üzüntü veya göğüsle hafif temas anında tetiklenebilir. Özellikle kadınlar, aşırı üzüntü zamanlarında göğsüne vurduğunu görmüşlerdir. Bu olay tamamen beyin tarafından yapılır. Yani refleksin neden olduğu hareketi sağlar.  Kişi göğse çarptığında timus titrer ve üzüntü nedeniyle bağışıklık sisteminin zayıflamasını engeller. Gülmek bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve sizi genç tutar.

Timus Bezi Önemi Nedir?

Timus, genellikle uyuyan kişinin bezi olarak adlandırılır. Kalbin ön tarafındadır. Küçüğü büyütür ama ergenlikten sonra küçülür. Büzülmeyebilir. Bu başka sorunlara yol açabilir. Bu bezden tümör gelişebilir. Bazı hastalıklara bu bezlerin ürettiği bazı antikorların vücuda zarar vermesi neden olur. Bu bezin ana görevi, vücuda etki etmeye çalışan mikroorganizmalara ve yabancı maddelere karşı vücut antikoru adı verilen bir reaksiyon mekanizması geliştirmektir. Bu bezlerde çeşitli hastalıklar vardır. En sık görülen hastalık miyastenidir. Hastalık genellikle hızlı ve hızlı göz kapağı sarkması ve halsizlik gibi belirtilerle kendini gösterebilir.

Timus Hastalığı Nedir?

Timus ile ilgili hastalıklar ortaya çıkabilir. EMG adı verilen bir elektrofotografik test ortaya çıkabilir. Timus tanısı konan bu aşamada en erken zamanda alınmalıdır. Timusun bakımı ile hastalık hafifler. Ameliyat genellikle 1 cm 1 sağ taraftan 1 cm 1 dir, göğüs yüzeyindeki diğer yağlı dokular ve bebek bezinin mikroskobik olarak mikroskobik olarak mikroskobik olduğu memenin önündeki diğer yağlı doku ile yıkanabilir. Bu operasyon genellikle hastanın durumuna göre değişkenlik gösterir ve yaklaşık 1.000 saat ve bir buçuk saat sürer.

Ameliyat sonrası hastalar 3 saat içinde sağlıklı bir şekilde taburcu edilir. Aylık yönetici operasyonunun olumlu bir etkisi gözlemlenmektedir. Bu bezler tümör de olabilir. Bu tümörlere Timoma karsinom denir. Timomlar iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere iki spektrum gösterebilir. Kötü huylu tümörler ayrıca timoma kanserleri olarak da bilinir. Bu tümörler de tedavi edilebilir.

Bu İçerik Hakkında Ne Düşünüyorsun ?