İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Faydalı Bilgiler

Plasenta Nedir? Ne Zaman Oluşmaya Başlar? Plasenta Sıkıntıları

Plasenta Nedir?  Ne Zaman Oluşmaya Başlar? Plasenta Sıkıntıları
+ - 0

Halk düzeyinde bebeğin eşi olarak da bilinen Plasenta, annenin hamilelik dönemlerinin ilk haftalarında rahminde oluşmaya başlayan ve bebekle beraber büyümeye devam eden ve bebeği besleyen bir unsurdur. Hamilelik dönemi boyunca bebek ile anne arasındaki besin bağlantısını yapan organa plasenta denilmektedir. Plasentanın bazı özellikleri bulunmaktadır.

Plasenta Nedir?

Birçok insan Plasenta kelimesinin ne anlama geldiğini ve ne olduğunu merak ediyor. İnsanlar Plasenta nedir diye sorular soruyor ve cevapları merak ediyor. Plasenta, anne ve bebek arasındaki besin alışverişini yapan ve bebekle birlikte büyümeye devam eden organa verilen isimdir. Plasenta hamilelik sonrasında dışarı atılan geçici bir organ olarak karşımıza çıkmaktadır. Hamilelik dönemi boyunca bebekler plasenta bağlantısıyla yaşamaya devam ederler. Göbek kordonu vasıtasıyla bu süreç sürdürülür. Hamilelik sonrasında göbek kordonu kesilerek bu süreç sonlandırılır.

Annenin hamilelik sürecindeki ilk haftalarda belirli hücreler embriyoyu oluşturmak için bölünürler ve bu bölünüm esnasında bazı hücrelerde plasentayı oluşturmak üzere ayrışırlar. Bebek amniyon kesesinin içerisinde gelişmeye devam ederken, göbek kordonu ile bağlı olan plasenta da gelişmesini sürdürmeye devam eder. Hamileliğin 4. haftasına gelindiği zaman yükselmeye başlayan hamilelik hormonları hem bebeğin hem de plasentanın gelişmesini destekler.

Eski çağlarda plasenta kutsal bir organ olarak kabul görüyordu. Anneler doğum yaptıklarından sonra plasentalar törenler ile toprağa gömülürlerdi. Günümüzde bu durum tam tersi olarak seyretmektedir. Doğumdan sonra ortaya çıkan plasentalar tıbbi atık olarak değerlendirilmektedir. Bazı anneler lotus doğum tercih ederek, bebeğin sahip olduğu kordonun kendi kendisine kuruyup düşene kadar plasentaları özel olarak farklı yöntemler ile saklamaktadırlar.

Plasenta Ne Zaman Oluşmaya Başlar?

Plasentanın ne olduğunu merak eden insanlar cevapları buldukları zaman Plasenta ne zaman oluşur diye sorular sorarlar. Plasenta hamileliğin 4. haftasından sonra bebekle büyümeye başlayan bir organdır ve göbek kordonu ile bağlıdır. Plasentanın temeldeki amacı bebeğin beslenmesini sağlamaktır. Anneden karnındaki bebeğe doğru aktarılan tüm besinler plasenta ve göbek kordonunun yardımıyla bebeğe ulaştırılmaktadır.  Plasenta bir salgı bezi olarak da çalışmasını sürdürmektedir. Annenin hamilelik hormonunun salgılanmasında baş rolü oynar.

Annenin rahmindeki kanlar damarlar aracılığı ile plasentaya ulaştırılır. Plasentanın kendine has hücre sistemi sayesinde de anne kanı ve bebek kanı birbirine karışmamaktadır. Anne karnında yaşamaya devam eden bebek, ihtiyacı olan tüm oksijeni, vitamini, suyu ve minerali plasenta aracılığı ile bünyesine alır. Ve sahip olduğu tüm atıkları da plasenta sayesinde dışarıya atabilir. Bebeğin kendi gelişimini sağlamasına kadar plasenta birçok organın görevini üstlenir.

Gebelik Esnasında Plasenta Sıkıntıları

Bazı hamilelik süreçlerinde plasentadan kaynaklanan sorunlar oluşabilmektedir. Belirli bir yaşın üzerinde gebeliklerde daha fazla görülen bu sorunlar daha sık gözlemlenebilir. Daha önceden sezaryen ve rahim ameliyatları geçiren kadınlarda da görülme oranı daha yüksektir. Plasentanın görevleri doğru işlemediği zaman birtakım sıkıntılar oluşmaya başlar.

•             Plasenta previa: Plasentanın yanlış konumlara yerleşme sorunudur. Rahim ağzına yakın bir yerde yerleşir. Bu durumda da vajinal kanallar kapanır ve sezaryen ameliyatı gerekli olur.

•             Plasenta dekolmanı: Doğumdan önde plasentanın zamanından önce rahim duvarından ayrılma durumuna denir. Bebeğin oksijen alma konusunda sorunların yaşanmasına sebebiyet verebilir. Ciddi bir sorun olarak takip edilir.

•             Plasenta akreata: Plasenta normal şartlarda rahim duvarına hafif bir şekilde yapışacak şekilde gelişmelidir. Fakat plasenta akreata durumunda plasenta rahim duvarına çok fazla yapışmaktadır. Bu durum da doğum sonrasında plasentanın çıkarılmasını güçleştirir.

Plasenta Yenilebilir Bir Şey midir?

Dünyada üzerindeki birçok memeli hayvan doğum sonrasında plasentalarını yemektedirler. Bu durumdan yola çıkarak da bazı insanlar Plasenta yenir mi diye soru sormaktadırlar. Bilimsel olarak herhangi bir faydası kanıtlanmasa da bazı insanlar plasentalarını bir şekilde tüketmeye çalışırlar. İnsanlar plasentalarını pişirerek tüketmektedirler. Plasenta tüketme yöntemleri arasında en çok sık tercih edilen yöntem ise plasenta enkapsülasyonudur. Bu yöntemde plasenta kurutularak toz haline getirilir ve belirli kaplara doldurulur. Ve daha sonrasında anneler bu kaplardan tüketim yaparlar.

Kapsüllerden tüketim yapan annelerin daha fazla süt ürettiğine ve depresyon yaşamadığına inanılır. Bunun bilimsel bir gerçekliği olup olmadığı tartışma konusudur. “Plasenta nedir ve ne işe yarar?” tarzında soruların cevaplarını her anne ve her bireyin bilmesi faydalıdır. Eski çağlarda kutsal olarak görülen bu organın insanın dünyaya gelmesinde oldukça fazla önemli rolleri bulunmaktadır. Plasentaları saklamayı ve korumayı tercih eden birçok insan da bulunmaktadır.

Bu İçerik Hakkında Ne Düşünüyorsun ?