İlginizi Çekebilir
  1. Ana Sayfa
  2. Faydalı Bilgiler

Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum Nedir? Riskleri Nelerdir?

Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum Nedir? Riskleri Nelerdir?
+ - 0

Sezaryenle doğum, sonraki gebeliklerde vajinal doğumu engellemez. Elbette sağlık sorunları hamile bir kadının normal doğum yapmasını engellemiyorsa sezaryen sonrası normal doğum yapabilir. Ancak burada önemli unsurların altını çizmekte fayda var. SSVD veya sezaryen sonrası vajinal doğum çeşitli riskler taşıyabilir. Aynı zamanda normal doğum kararı verilse bile doğum sırasında beklenmeyen komplikasyonlar meydana gelebilir ve acilen sezaryen kararı verilebilir. Bu kararın amacı hem bebeğin hem de hamile annenin sağlığını korumaktır.

Sezaryen Sonrası Tekrar Başarılı Doğum Yapılır Mı?

Sezaryen sonrası başarılı bir doğum yapmanın elbette faydaları vardır. Ancak bu faydalar aslında vajinal doğumun faydalarıdır. Örneğin, normal doğumda sezaryen ile komplikasyon riski yoktur. Normal bir doğum gerçekleştiğinde, anne daha hızlı bir iyileşme süreci yaşar. Bu onun erken kalkmasını, bebeğiyle ilgilenmesini ve günlük hayatına daha erken dönmesini sağlar. Diğer bir faydası ise annenin normal doğum yaptığını hissetmesidir. Bildiğiniz gibi sezaryen aslında bir cerrahi işlemdir. Vajinal doğum ile enfeksiyon riski önemli ölçüde azalır.

Nadiren var olduğu bile söylenebilir. Ayrıca sezaryen öncesi annenin uyuşturulması gerekir ve anestezi çeşitli riskler taşır. Ancak normal doğum anestezi gerektirmez. Normal doğumdan sonra anestezi bulantı, kusma, baş ağrısı veya başka semptomlara neden olmaz.

Normal Doğum Mu? Sezaryen Doğum Mu?

Kadınların çoğu normal bir doğum hissi yaşamak ister. Bir önceki doğum sırasında sezaryen olması gereken ve sezaryen ile doğum yapan kadınlar için bu konu bir sonraki gebelikte daha önemli olabilir. Kadınların bunu istemesinin bir numaralı nedeni, normal bir doğum istemeleridir. Bu şaşırtıcı değil. Gebelikte normal doğumu engelleyecek bir durum yoksa, gebe anne sezaryen sonrası normal doğum riskini biliyor ve kabul ediyorsa, gebeliği takip eden kadın doğum uzmanı ve jinekolog normal olacaktır.  Bölümde doğum yapmakta bir sakınca görmüyorsanız sorunsuz bir şekilde vajinal doğum kararı verebilirsiniz.

Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum Riskleri Nelerdir?

Tüm sezaryen ameliyatlarından sonra normal doğumla ilişkili riskler olduğu konusunda net bir görüş vermek mümkün değildir. Yine de hamile kadınların ssvd risklerinin farkında olmaları gerekir. Bu riskler kısa bir liste halinde sunulabilir. Kanama, enfeksiyon, organ hasarı, bebekte solunum problemleri, bebek bağışıklık sistemi bozuklukları, rahim yırtılması Sezaryen ile vajinal doğuma devam edilmesi gibi sorunlar oluşabilir. Hamile anneler sezaryen sonrası normal doğum iddiasında bulunurken bu risklerin farkında olmalıdır. Ayrıca sezaryen sonrası vajinal doğum sonrası gebeliklerde dış gebelik ve düşük yapma riskinin daha yüksek olduğu da unutulmamalıdır. Aynı zamanda plasentanın olması gerekenden farklı bir yere yerleşmesi riski vardır.

SSVD Hangi Durumlarda Denenir?

Sağlıklı bir bebek dünyaya getirmek için iki yıl beklemeniz gerektiğini varsayalım. Elbette sezaryen sonrası iyileşme iki yıldan çok daha hızlı tamamlanır. Ancak sezaryen sonrası normal doğum yapmak isteyen kadınların iki gebelik arasında iki yıllık bir süre olmasına dikkat etmesi gerekir. Ancak hamileliği denetleyen doktorun ssvd onayı çok önemlidir. Bazen hamile anneler, risklere ve doktorların onaylamamasına rağmen vajinal doğum iddiasında bulunurlar. Ancak bu ısrar ciddi sorunlara yol açabilir. Doktorunuzun onayı olmadan vajinal doğum talep etmemelisiniz. Bebeğin ve müstakbel annenin sağlığını etkileyebilecek herhangi bir sorun veya şüphe yoksa doktor zaten sezaryen sonrası vajinal doğumu onaylamıştır.

SSVD Nedir?

SSVD, “sezaryen sonrası vajinal doğum”un kısaltmasıdır. Bu, bir veya daha fazla sezaryen doğumundan sonra başka bir vajinal doğumu ifade eder. Daha önce sezaryen ile doğum yapanların sezaryen planlaması yapması gerektiği düşünülüyordu. Rahimde sezaryen yapmanın bazı riskleri, vajinal doğuma teşebbüs etmenin ölümcül sonuçlara yol açabileceği anlamına geliyordu. Ancak son yıllarda yapılan birçok çalışma, bu risklerin çok küçük ve yönetilmesinin kolay olduğunu göstermiştir. Araştırmalar sezaryen ile doğum yapan annelerin ikinci kez normal doğum yapma şansının %75 olduğunu gösteriyor. Yani doğru ve güvenli bir planlama ile sezaryen sonrası her 4 kadından 3’ü normal doğum yapabilmektedir.

Sezaryen Sonrası Vajinal Doğum Riskleri Nelerdir?

SSVD ‘ın en ciddi riski olan rahim yırtılması riski elbette hala mevcuttur ancak bu riskleri çeşitli yollarla kontrol altına almak ve sezaryen sonrası vajinal doğum girişiminde bulunmak mümkündür. Ek olarak, tekrarlayan sezaryen doğumunda SSVD riski olarak kabul edilen birçok durum da ortaya çıkabilir. Bu açıdan bakıldığında, başka bir sezaryenden ziyade sezaryen sonrası vajinal doğuma yönelmenin birçok avantajı vardır. Rahmin tüm katmanlarında kesi gerektiren rahim miyomlarının ameliyatlarında, eğer rahim daha önce yırtılmışsa veya aşağıdaki gibi ameliyatlar geçirmişse denenmemelidir. Ameliyat sırasında sezaryen gerektiren durumlar olmamalıdır.

Gestasyonel diyabet, çok iri bebekler, plasenta rahim ağzını kapatır. Makat pozisyonunda duran bir bebek. Doğum, beklenen zamanda kendiliğinden başlamalıdır. SSVD çalışmaları çeşitli riskler taşır, bu nedenle yapay doğum veya diğer ilaçlarla doğumu teşvik etmek veya yapay doğumla doğuma yardımcı olmak tavsiye edilmez.

SSVD İçin Ne Yapmalıyım?

Sezaryen sonrası vajinal doğumu denemek için aşağıdaki koşulları korumanız gerekir. İlk olarak, SSVD’yi destekleyen bir doktor oluşturmanız gerekir. Doktorunuz, önceki gebelik değerlendirmenizi ve doğum doğumunuzu denemek için SSVD’yi denemek isteyip istemediğinize karar vermenize yardımcı olur. SSVD hakkında bilgilendirilmelidir. SSVD’nin kârını ve riskini belirtmek gerekir. Ancak tüm hamilelikler özeldir ve tüm hamilelikler özeldir, hamilelikleri sırasında hazırlanmaları gerekir ve özel bir durumun ortaya çıkma olasılığı vardır ve hazır olmaları gerekir.

SSVD’ın en önemli risklerinden biri olan rahim yırtılması (rüptür) olasılığı için tam teşekküllü bir hastane ve cerrahi ekibin acil sezaryen yapabileceği bir ortamda bulunmanız gerekir. Doğum sırasında bebeğin kalp atışı ve rahim kasılmaları dikkatle izlenmelidir. Önemli bir gereklilik, yeni doğan ünitesinin bebekte oluşabilecek her türlü soruna uygun olmasıdır.

Bu İçerik Hakkında Ne Düşünüyorsun ?